Sindromul privitului la calculator: ce este și cum îl previi?
28/02/2023Hipermetropia la copii: cauze, simptome și metode de corecție
24/03/2023Ochiul dominant se mai numește și dominație oculară și reprezintă preferința pentru un ochi sau altul în vederea realizării unei sarcini. În general, ochiul dominant este considerat cel care beneficiază de o vedere mai bună, dar nu întotdeauna acest lucru este valabil. Studiile realizate până la acest moment indică faptul că ochiul dominant este mai degrabă cel care transmite creierului informații mai clare și cu mai multă precizie.
De asemenea, este important de știut că fiecare persoană are un singur ochi dominant. Dominanța oculară se poate schimba între cei doi ochi, în funcție de activitatea și de starea de sănătate a persoanei (de exemplu, oboseala este un factor important) și nu este influențată de înaintarea în vârstă.
Majoritatea oamenilor au un ochi dominant, la fel cum au o mână dominantă. În cazuri rare, ochii unei persoane sunt echilibrați, ceea ce înseamnă că nu există un anumit ochi dominant. Într-un astfel de caz, persoana poate folosi oricare ochi în activități în care ceilalți oameni își folosesc mai bine ochiul dominant.
Descoperă în cele ce urmează ce este ochiul dominant, în ce situații poate fi benefic, care sunt testele prin care poate fi stabilit și care sunt tipurile de dominare a ochilor.
Generalități despre ochiul dominant
Ochiul dominant este ochiul care transmite mai repede informații precise creierului. Prezența ochiului dominant se manifestă atunci când folosești un ochi mai mult decât pe celălalt sau ai o vedere mai bună la un ochi decât la celălalt. De asemenea, termenul de ochi dominant este folosit pentru a descrie ochiul cu vedere și funcționare normală, în cazuri de disfuncționalitate oculară (în afecțiuni precum strabismul și ambliopia).
Cele mai multe persoane au un ochi dominant care corespunde mâinii dominante, astfel încât o persoană dreptace are de obicei ochiul drept dominant.
De multe ori, oamenii nici nu-și dau seama că au un ochi dominant, până nu fac un test optometric. Există și cazuri de persoane care sunt dominante încrucișat, ceea ce înseamnă că mâna dominantă este opusă ochiului dominant. Informația poate fi importantă în cazul în care persoana respectivă joacă anumite sporturi, precum golf sau baseball.
De ce ochiul dominant este important?
Identificarea ochiului dominant este importantă în cazul desfășurării unor activități care necesită concentrarea asupra unei ținte, cum ar fi:
- baseball;
- crichet;
- golf;
- tir;
- utilizarea unui telescop;
- utilizarea unui microscop.
Este important să știi care este ochiul tău dominant pentru că astfel poți îmbunătăți performanța în anumite sporturi și activități, cum ar fi cercetarea sau fotografia.
Lipsa ochiului dominant
Este posibil ca ochiul dominant să lipsească, dar asemenea cazuri sunt rare. Chiar dacă la un test optometric nu se remarcă dominația oculară a unui ochi, cel mai probabil persoana respectivă are o dominație mixtă (dominație oculară alternativă). Acest lucru înseamnă că un ochi este dominant pentru anumite activități, în vreme ce celălalt ochi este dominant pentru alte activități.
Tipuri de dominare a ochilor
Sunt 3 tipuri de dominare oculară, determinate de teste oculare speciale:
- dominația vizuală: este reprezentată de dominația unui ochi, atunci când se fixează o imagine țintă;
- dominația motorie: aparține ochiului care este mai puțin probabil să-și piardă fixarea în punctul apropiat de convergență;
- dominația senzorială: se referă la ochiul care are o viziune mai puternică.
Beneficiile ochiului dominant
Dominanta oculară nu este importantă în lipsa unor afecțiuni oculare. Totuși, identificarea ochiului dominant este necesară în cazul unor activități precum fotografierea, folosirea microscopului sau practicarea unor sporturi. Ochiul dominant este mai important în unele activități decât în altele:
Sport
În unele sporturi, poți profita foarte mult de ochiul dominant, înclinând de exemplu capul într-o anumită direcție pentru a avea o mai bună vedere a terenului sau pentru a vedea mai bine ținta (baseball, golf).
Lovirea țintelor în mișcare
Ochiul dominant poate juca un rol important atunci când lovești țintele în mișcare. Dacă descoperi că ai probleme cu atingerea țintelor în mișcare, fă un test și află care este ochiul tău dominant. Dominația încrucișată (ochiul dominant este pe partea opusă a mâinii dominante) face dificilă tragerea la țintă.
Fotografiere
Dacă știi care este ochiul tău dominant poți să obții o previzualizare mai precisă a fotografiei și o aliniere mai bună. Ochiul care nu este dominant vede detalii care sunt plasate lateral sau în afara cadrului.
Testarea oculară dominantă
Teste pe care le poți face acasă
Nu în toate cazurile dominația mâinii corespunde dominației ochilor, singura modalitate de identificare a ochiului dominant este un test optometric. Există mai multe teste care te pot ajuta să găsești ochiul dominant, deși există cercetări care susțin că rezultatele pot varia de la un test la altul, în funcție de distanță (4). Iată câteva teste simple prin care îți poți găsi ochiul dominant:
Testarea punctuală
- Întinde brațele în față și creează cu palmele un triunghi între degetele mari și degetele arătătoare (palmele trebuie să aibă o deschidere de 45 de grade).
- Având ochii larg deschiși, centrează acest triunghi pe un obiect îndepărtat (o vază, un ceas pe perete).
- Închide ochiul stâng. Dacă obiectul centrat rămâne așa, ochiul rămas deschis (drept) este ochiul dominant. În cazul în care obiectul nu mai este centrat, ochiul stâng este dominantul.
Testul găurii în hârtie
- Taie o gaură în centrul unei foi de hârtie. Gaura trebuie să aibă un diametru de aproximativ 3 centimetri.
- Alege un obiect îndepărtat pe care îl fixezi cu ochii.
- Ține foaia de hârtie la distanță de un braț și vizualizează ținta.
- Ochiul care vede ținta prin gaură este ochiul dominant.
Testul degetului mare
- Întinde brațul în față cu degetul mare în poziție verticală.
- Folosește ambii ochi pentru a te concentra asupra unui ochi îndepărtat și mișcă brațul astfel încât degetul mare să fie centrul vederii asupra obiectului.
- Închide un ochi.
- Ochiul care ține degetul mare peste obiect, în timp ce ochiul celălalt este închis, acela este ochiul tău dominant.
Test optometric
Informația privind ochiul dominant nu este necesară întotdeauna, ea nu apare în prescripția pentru ochelari de vedere. În schimb, în cazul lentilelor de contact, această informație poate să se găsească în prescripție: ochiul dominant este notat cu „D”, ochiul non-dominant este notat cu „N”.
Condițiile de vedere care au nevoie de o evaluare oculară dominantă includ:
- ochiul leneș (ambliopia): vederea la un ochi este mai slabă decât la celălalt;
- ochi încrucișați (strabism): ochii pot privi în direcții diferite atunci când se concentrează pe un obiect;
- cataractă: determină scăderea progresivă a vederii prin pierderea transparenței cristalinului.
- vedere încețoșată fără un motiv evident.
Ce trebuie să reții?
- Dacă nu ești sigur care este ochiul tău dominant, poți afla făcând testul optometric dominant sau folosind un simplu test la domiciliu.
- Este esențial pentru sănătatea ochilor tăi să faci examene optometrice de rutină periodic.
- Specialistul optometric poate afla care este ochiul tău dominant, în urma unui simplu control optometric.
- Ochiul dominant este cel care trimite mai multe informații și mai precise creierului tău. Unele persoane au un ochi mai dominant decât celălalt, în vreme ce alții au un ochi doar mai puțin dominant.
- Ochiul dominant nu este întotdeauna important, dar există situații în care este bine să știi care este ochiul pe care te poți baza. Folosind ochiul dominant pentru a ținti sau pentru a te uita printr-un vizor poate îmbunătăți vederea.