Vederea încețoșată împiedică percepția detaliilor fine și determină lipsa de claritate. Aceasta poate apărea fie treptat, fie brusc, ca urmare a unei afecțiuni ușoare sau severe. Se poate manifesta unilateral, la un singur ochi, sau bilateral, la ambii. Te poți confrunta cu vedere neclară la orice distanță și la orice vârstă.
Adesea, vederea încețoșată apare din cauza unor probleme oculare minore, precum miopia sau hipermetropia. În aceste situații, corecția se poate face cu ochelari de vedere sau cu lentile de contact. Află ce simptome pot fi asociate cu vederea neclară, din ce cauze poate apărea, când ar trebui să mergi la un control de rutină sau de specialitate și care sunt soluțiile pentru ameliorarea disconfortului.
Vederea neclară poate fi însoțită de simptome oculare sau de altă natură. Dacă apar manifestări grave, precum amorțeală, pierderea memoriei sau a stării de conștiență, trebuie să mergi de urgență la medic. Iată ce alte simptome pot fi asociate vederii încețoșate:
De regulă, afecțiunile care pot duce la formarea unor imagini neclare sunt următoarele vicii de refracție: miopia, hipermetropia, astigmatismul și prezbiopia. Vederea neclară poate fi eliminată temporar prin purtarea ochelarilor de vedere sau a lentilelor de contact cu dioptrii.
Citește articolul 10 mituri despre lentilele de contact și scapă de incertitudinile utilizării lentilelor.
Persoanele care au miopie văd clar de aproape, însă nu și la distanță. În cazul ochiului miop, fasciculele de lumină se focalizează înaintea retinei. Miopia se poate corecta cu lentile divergente, notate cu minus. Acestea pot fi prescrise la un consult optometric gratuit.
Spre deosebire de miopie, această afecțiune determină vederea neclară de aproape. Imaginea este proiectată într-un punct imaginar din spatele retinei. Corecția se face cu lentile convergente, notate cu plus. Citește mai multe despre acest viciu de refracție în următorul articol.
Astigmatismul determină vederea încețoșată de aproape și la depărtare. De asemenea, pot apărea și simptome precum vederea dublă, oboseală oculară și dureri de cap. Afecțiunea se corectează cu lentile aeriene (pentru ochelari) bifocale sau progresive, ori cu lentile de contact torice.
Odată cu înaintarea în vârstă, cristalinul își pierde elasticitatea și vederea de aproape poate deveni neclară. Prezbiopia poate fi asociată cu vicii de refracție, precum miopia, ceea ce cauzează formarea imaginilor încețoșate atât la distanță, cât și de aproape. Pentru a corecta această problemă, se pot prescrie ochelari cu lentile bifocale sau progresive, ori lentile de contact multifocale.
Vederea încețoșată poate apărea și din alte cauze oculare: conjunctivită (inflamația conjunctivei – stratului transparent care învelește albul ochiului și interiorul pleoapelor); cataractă (pierderea progresivă a transparenței cristalinului); glaucom (afecțiuni care determină degradarea nervului optic); infecții sau inflamații oculare; răni sau cicatricii ale ochiului etc.
De asemenea, diabetul poate cauza vederea încețoșată în urma unor complicații. În plus, iată care sunt alte probleme de sănătate sau condiții care dau acest simptom: sarcină, lipsă de vitamine, anemie, sinuzită, migrenă, encefalită ș.a.
Dacă vederea încețoșată la distanță sau la apropiere te împiedică să îți desfășori activitățile zilnice într-un mod normal, ar trebui să mergi la un control pentru prescrierea de ochelari sau de lentile de contact. Consultul optometric se efectuează cu ajutorul tehnologiei nedureroase:
Verifică aici dacă poți beneficia de un control gratuit efectuat de un optometrist acreditat. Dacă te califici, ai la dispoziție o gamă variată de ochelari de vedere și lentile de contact din care să alegi.
În schimb, dacă vederea neclară este însoțită de simptome mai grave, consultă un medic specialist, în funcție de nevoile tale. Acesta îți poate prescrie un tratament pentru vederea încețoșată sau pentru afecțiunea severă care cauzează problema ta.
Dacă vederea încețoșată este determinată de probleme oculare minore (miopie, hipermetropie, astigmatism, prezbiopie, lucrul îndelungat în fața ecranelor digitale, forțarea și oboseala ochilor etc.), cele mai simple metode pentru ameliorarea acestei manifestări sunt: corectarea cu lentile de contact și purtarea ochelarilor de vedere sau cu protecție pentru calculator.
Lentilele de contact se aplică pe suprafața anterioară a globului ocular și corectează excelent viciile de refracție sau alte afecțiuni ale ochiului. Utilizarea acestora prezintă numeroase beneficii, printre care: acuitate vizuală superioară, câmp vizual lărgit, confort ocular și estetic, purtarea cu ochelari de soare, de protecție sau de sport, corecție mai bună în cazul anizometropiei (diferențe mari de dioptrii între cei doi ochi).
De asemenea, utilizarea lentilelor este sigură și confortabilă, atât timp cât folosești soluții speciale pentru igienizare și accesorii, respecți rutina de curățare, de aplicare și de depozitare. Tot procesul este simplu, iar optometristul îți poate da toate indicațiile necesare în timpul consultului.
În funcție de nevoile și preferințele tale, poți alege lentilele de contact în funcție de: perioada de utilizare (de unică folosință, zilnice, cu purtare continuă), afecțiunea pe care o corectează (monofocale, torice, multifocale), material (moi, rigide, mixte), dimensiuni și diametru.
Mai mult, dacă porți deja ochelari de vedere și vrei să treci la lentile de contact, din considerente estetice, de confort sau de alt fel, ți-am pregătit informații utile într-un articol separat.
Problemele oculare care determină vederea încețoșată pot fi corectate cu ochelari. Alege-i pe cei care îți completează și conturează atât trăsăturile feței, cât și stilul și personalitatea. Pentru a face cea mai inspirată achiziție, iată câteva sfaturi pentru alegerea ramei în funcție de fizionomie.
Un alt aspect de care trebuie să ții cont este selectarea lentilelor de vedere potrivite. Acestea se pot împărți în funcție de: afecțiunea oculară pe care o corectează (monofocale, bifocale, progresive), material (sticlă, plastic, policarbonat sau trivex), grosime și indice de refracție, tratamente (protecție UV, pentru calculator, antizgâriere, antireflex ș.a.).
Dacă ai o sensibilitate mai mare la lumină, poți opta pentru lentile fotocromatice. De asemenea, am vorbit despre ochelarii heliomați într-un alt articol pe blogul nostru. Descoperă ce presupun aceștia și care sunt avantajele și dezavantajele lor.
De asemenea, este foarte ușor să comanzi ochelari online, în conformitate cu prescripția specialistului. Trebuie să urmezi cinci pași simpli, explicați pe înțelesul tuturor aici. Găsește rama perfectă și o primești direct la tine acasă!
Vederea încețoșată poate apărea și din cauza folosirii îndelungate a dispozitivelor digitale, care emit lumină albastră, dăunătoare pentru ochi. Dacă nu ai nevoie de corectarea unui viciu de refracție, poți alege ochelari pentru calculator fără dioptrii.
Aceștia filtrează lumina emisă de ecranul calculatorului, laptopului, tabletei, telefonului sau televizorului și contribuie la menținerea sănătății oculare. Pentru informații suplimentare, citește articolul De ce ai nevoie de protecție pentru calculator.
Nu neglija vederea încețoșată, indiferent dacă apare rar sau în mod constant. Programează-te la un control optometric de rutină pentru a descoperi cauza și respectă recomandările și indicațiile specialiștilor.