Vederea încețoșată: Cele mai frecvente cauze și ce trebuie să faci
20/07/2022Ochelarii de soare cu dioptrii sau heliomați: Principalele diferențe și ce alegi
24/08/2022Alegerea ochelarilor potriviți pentru cei mici depinde de mai multe aspecte, precum designul ramei sau tipul lentilei. Descoperă tot ce ai nevoie să știi ca să găsești cei mai buni ochelari de vedere pentru copii, de la criteriile de selecție, până la recomandări de modele.
Cum știi că cel mic are nevoie de ochelari?
Copiii fie nu sesizează, fie își pot da seama greu că au o problemă de vedere. Din aceste motive, este indicat să acorzi atenție comportamentului lor și să observi din timp anumite semne care pot indica nevoia de a purta ochelari:
- Mijește ochii – cel mic strânge pleoapele parțial, în încercarea de a vedea mai clar la depărtare sau în procesul de acomodare la diferite intensități ale luminii;
- Se uită cruciș – ochii nu sunt aliniați, ceea ce poate fi cauzat de o problemă de refracție. Pentru a îmbunătăți temporar modul în care copilul focalizează asupra unei imagini, acesta se uită cruciș;
- Își freacă ochii cu mâinile – dacă cel mic își freacă excesiv ochii, acesta poate fi un semn pentru diferite probleme oculare, printre care oboseala ochilor;
- Apropie obiectele de ochi – când copilul se apropie prea mult de televizor și aduce telefonul sau o carte cât mai aproape de ochi, acesta poate avea miopie (nu vede clar la distanță);
- Înclină capul sau își acoperă un ochi cu mâna – în cazul în care cel mic are ambliopie („ochi leneș”), unul dintre ochi vede mai slab. Pentru a se adapta și a îmbunătăți claritatea, copilul poate înclina capul sau chiar să acopere ochiul cu probleme;
- Are dureri de cap sau oculare – din cauza efortului de acomodare al ochiului, cel mic se poate plânge la finalul zilei de oboseală oculară sau că îl doare capul;
- Nu se poate concentra la școală – în clasă, copilul trebuie să își mute adesea privirea de la tablă la caiet sau la carte, ceea ce poate scoate la iveală probleme de acomodare la vederea la distanță și la cea de aproape. Dacă nu poate fi atent mult timp, nu înțelege ce scrie pe tablă, evită să citească sau să își facă temele, s-ar putea să aibă nevoie de ochelari.
Ține cont că viciile de refracție sau alte afecțiuni oculare descoperite din timp pot fi corectate sau tratate mult mai eficient. Sunt recomandate consultațiile optometrice periodice: în primul an de viață, până la vârsta de trei sau cinci ani și înainte să înceapă școala primară. De asemenea, programează un consult de specialitate dacă apar semnele descrise mai sus sau altele care ar putea indica o problemă oftalmologică.
Cei mai buni ochelari de vedere pentru copii: Cum alegi ramele și lentilele?
Sunt disponibile multe variante de lentile și rame de ochelari de vedere pentru copii, pentru a satisface nevoi și preferințe diverse. Așadar, poate fi dificil să faci alegerea cea mai bună pentru cel mic. Îți venim în ajutor cu o serie de indicații, astfel încât să faci cea mai inspirată achiziție.
Prescripția pentru ochelari
Ar trebui să ții cont, în primul rând, de indicațiile specialistului notate pe rețeta pentru ochelari. În funcție de dioptrii, de indicele de refracție și de alți parametri, ai putea fi îndrumat către anumite tipuri de lentile sau de rame. Spre exemplu, o lentilă puternică poate fi mai groasă și mai grea, iar o ramă potrivită ar trebui să fie ușoară și de dimensiuni reduse.
Materialul și grosimea lentilei
Din motive ce țin de siguranța celor mici, recomandăm alegerea unor lentile cu rezistență mare, astfel încât să fie greu de zgâriat sau de spart. Chiar dacă cele din sticlă oferă o percepție foarte clară a imaginilor, evită-le pentru ochelarii de vedere ai copilului tău. Acestea au o greutate mai mare și se pot sparge mai ușor.
Lentilele din plastic reprezintă o variantă bună pentru copii, deoarece sunt rezistente și ușoare. Totodată, sunt recomandate cele din policarbonat sau trivex, datorită rezistenței superioare la impact. În plus, greutatea lor este mai mică decât a celor din plastic. Asigură-te că lentilele sunt menținute constant curate cu soluții de înteținere pentru ochelari, iar copilul vede cât mai clar întreaga zi.
Mai mult, acordă atenție grosimii lentilelor, care este influențată de indicele de refracție. O valoare mai mare corespunde lentilelor mai subțiri. Descoperă mai multe în articolul Indici de refracție ai lentilelor de vedere.
O categorie specială de lentile sunt cele heliomate, denumite și fotocromatice. Dacă cel mic prezintă sensibilitate crescută la lumină, specialistul îi poate indica astfel de ochelari. Iată ce trebuie să știi despre lentilele fotocromatice: cum funcționează, care sunt avantajele și dezavantajele, care sunt culorile dintre care poți alege și cât de mare este gradul de închidere.
Materialul ramei
Rama ochelarilor de vedere pentru copii mici este adesea făcută din silicon. Aceasta este flexibilă și fără balamale. De asemenea, ramele din plastic se bucură de popularitate, pentru că au un aspect plăcut și sunt rezistente, ușoare și accesibile ca preț.
O altă variantă optimă pentru copii sunt ochelarii cu cadru metalic, durabile și cu o greutate mică. Totuși, unele persoane pot fi alergice la anumite materiale, precum nichelul. În acest caz, poți opta pentru o ramă hipoalergenică, sigură pentru copilul tău.
Aspectul și dimensiunile ramei
Știm că uneori poate fi o adevărată provocare să îl convingi pe cel mic să poarte ochelari, însă în prezent sunt disponibile foarte multe modele colorate, vesele și atractive pentru copii. Găsești o varietate mare de mărimi și forme, astfel încât să alegi cei mai buni ochelari de vedere.
Copiii cu vârste mici nu au nasul dezvoltat complet, iar ochelarii pot aluneca ușor. De aceea, puntea nazală a ramei poate avea un design special și mărimi adaptate nevoilor copilului tău. Un alt aspect pe care trebuie să îl iei în considerare este modelul brațelor ramei. Găsești modele prevăzute cu o bandă elastică pentru împiedicarea căderii ochelarilor.
De asemenea, contează și dimensiunile ochelarilor de vedere. Urmărește ca privirea celui mic să fie prin centrul lentilelor sau cât mai apropiată de mijlocul acestora. Lățimea ramei, lungimea și distanța dintre lentile (puntea nazală) pot fi factori care influențează alegerea ochelarilor ideali pentru copilul tău.
Vârsta copilului
Vârsta reprezintă un aspect foarte important pentru achiziționarea ochelarilor de vedere pentru copii. În continuare, îți punem la dispoziție câteva exemple de rame potrivite în funcție de etapa de dezvoltare a celui mic:
- Ochelari de vedere pentru copii de 2-3 ani – poți opta pentru modele din silicon, flexibile, cu bandă elastică prinsă de brațele ramei și fără catarame sau piese mici care pot fi înghițite;
- Ochelari de vedere pentru copii de 4-6 ani – preșcolarilor le sunt pe plac ramele colorate, din plastic;
- Ochelari de vedere pentru copii de 8-10 ani – de la vârsta de 7-8 ani, ramele pot fi alese împreună cu copilul, astfel încât să se țină cont și de dorințele lui;
- Ochelari de vedere pentru copii de 11-12+ ani – gradul de responsabilitate al copilului este mai mare, iar acesta poate purta mai multe tipuri de rame, care seamănă din ce în ce mai mult cu cele pentru adulți.
Ochelari de vedere pentru copii: 7 modele recomandate
Poți găsi pe Lensa ochelari de vedere pentru copii potriviți pentru diverse gusturi și necesități. Pentru a facilita procesul de alegere a celei mai bune rame, îți recomandăm șapte modele ideale pentru cei mici.
Ochelari de vedere ovali pentru copii
Rame ochelari de vedere copii Polarizen S304 P C33
Acest tip de ramă ovală este sigur chiar și pentru copiii mai mici de un an, datorită siguranței la manevrare. Brațele sunt atașate direct ramei (stil turnat „dintr-o bucată”), iar modelul este viu colorat în albastru, pentru a atrage atenția celor mici. De asemenea, ochelarii sunt confecționați dintr-un acetat ușor, confortabil și durabil.
Rame ochelari de vedere copii Polarizen S8142 C11
Modelul acesta este potrivit pentru copiii mai mari, care preferă un design cât mai apropiat de ramele pentru adulți, fără a face rabat de la siguranță și confort. Ochelarii negri, cu un aspect clasic sunt versatili și pot să pună în evidență majoritatea tipurilor de față.
Ochelari de vedere pătrați pentru copii
Rame ochelari de vedere copii Carrera Carrerino 51 086
Forma pătrată complimentează un chip cu trăsături rotunjite și încadrează într-un mod special conturul ochilor. Modelul este unul modern, îndrăzneț și jucăuș, pentru a contura cât mai bine personalitatea unui copil.
Rame ochelari de vedere copii Ray-Ban RY1536 3730
Pentru copiii care vor să fie în pas cu moda, aceste rame sunt excelente. Modelul de culoare gri evidențiază un stil original și, totodată, se potrivește oricărei ținute. Acești ochelarii de vedere unisex pot reprezenta o sursă de inspirație și pot da un plus de încredere celor care îi poartă.
Ochelari de vedere rectangulari pentru copii
Rame ochelari de vedere copii Polarizen 9010 C4
Pe placul copiilor vor fi întotdeauna ramele viu colorate. Forma și nuanța acestui model exprimă stilul de viață energic al celor mici, fiind ușor de manevrat, cu o greutate mică și realizat dintr-un acetat rezistent și confortabil.
Rame ochelari de vedere copii Polarizen HB01-01 C8A-Z
Cadrul metalic al acestor ochelari este ușor și confortabil, iar combinația de culori a ramei se asortează cu orice stil vestimentar. În plus, lentila este susținută de un fir din silicon, pentru mai multă siguranță și pentru un aspect delicat. Acesta este un accesoriu ideal pentru fete.
Ochelari de vedere rotunzi pentru copii
Rame ochelari de vedere copii Ray-Ban RY1594 3812
Aceste rame sunt deosebite, ideale pentru băieți îndrăzneți, cu un stil bine definit. Conturul semi-transparent al lentilelor și brațele colorate puternic reprezintă o combinație care iese în evidență.
Descoperă întreaga colecție de ochelari pentru copii și adulți pe Lensa.ro și află cum îți poți comanda perechea preferată în cinci pași simpli, din confortul casei tale.