Ce se întâmplă dacă dormi cu lentilele de contact puse
06/07/2022Vederea încețoșată: Cele mai frecvente cauze și ce trebuie să faci
20/07/2022Îți simți ochii obosiți sau vrei să afli cum să îți îmbunătățești vederea? Descoperă care sunt beneficiile exercițiilor pentru ochi și de ce sunt prescrise de specialiști. Iată câteva exemple recomandate pentru relaxarea privirii, pentru miopie, ochi leneș sau ochi încrucișați.
Exerciții pentru ochi sănătoși
Când ar trebui să iei în considerare exercițiile pentru ochi? Ți-am pregătit o listă cu cele mai obișnuite situații, însă îți recomandăm să consulți un specialist înainte, care te poate îndruma:
- Vedere încețoșată sau dublă;
- Oboseală oculară;
- Ochi leneș (ambliopie);
- Ochi încrucișați (strabism);
- Probleme cu focalizarea de aproape (la citit);
- Sensibilitate la lumină.
De asemenea, dacă nu vezi bine de la distanță sau de aproape, programează-te la o consultație optometrică gratuită. Cu ochelarii de vedere potriviți sau cu lentilele de contact ideale, poți corecta afecțiuni precum miopie, hipermetropie, astigmatism și prezbiopie.
Exerciții pentru relaxarea privirii
Dacă lucrezi la calculator sau petreci mult timp în fața dispozitivelor digitale (telefon, tabletă, laptop etc.), ochii tăi devin obosiți, se pot înroși sau te ustură. Lumina albastră emisă de ecrane este dăunătoare pentru vedere și privirea trebuie protejată cu ochelari pentru calculator. Filtrul aplicat pe suprafața lentilelor elimină efectele nedorite ale luminii albastre și contribuie la menținerea sănătății oculare.
Chiar și atunci când citești, gătești sau te concentrezi o perioadă îndelungată pe obiecte aflate în apropiere, vederea are de suferit. Exercițiile pentru ochi te pot ajuta să îți relaxezi privirea, să ameliorezi sau să previi oboseala oculară și alte simptome. Iată ce poți face:
- Regula 20-20-20 – acest exercițiu este simplu de realizat și are efecte benefice asupra vederii. Mai exact, regula presupune să privești 20 de secunde la o distanță de 20 de pași de tine, la fiecare 20 de minute de lucru la calculator sau cu obiecte care se află în apropierea ta. Astfel, mușchii oculari se relaxează;
- Clipește conștient – poate nu ai considerat clipitul un exercițiu pentru ochi, însă are rolul de a-ți menține ochii umezi. Când privești mult timp la apropiere, clipești mai rar și poate apărea uscăciunea oculară și disconfortul.
Exerciții pentru ochiul leneș
Ochiul leneș se manifestă cu precădere la copii, însă poate afecta și adulții. Asta înseamnă că vederea unui ochi este mai slabă decât a celuilalt. În acest caz, una dintre metodele comune de tratare este acoperirea (ocluzia) ochiului sănătos cu un plasture sau bandaj.
În acest fel, imaginile transmise către creier de ochiul cu vederea mai slabă nu sunt ignorate, iar ochiul leneș este stimulat. Cât timp porți plasturele sau bandajul pentru ochi, citește, fă puzzle-uri sau alte activități care implică să îți concentrezi privirea asupra obiectelor aflate cât mai aproape de tine. Sunt benefice și:
- Exercițiile de convergență – ai nevoie de un carton sau o foaie mai groasă (ca o carte de joc). Desenează pe prima față a cartonașului trei puncte sau buline roșii, de mărimi diferite, așezate în linie și la distanțe egale. Fă același lucru și pe a doua față, dar cu verde. Plasează cartonașul pe vârful nasului, cu bulina cea mai mare aproape de ochii tăi. Privește, pe rând, fiecare bulină. Creierul este obligat, astfel, să asocieze imaginile primite de la cei doi ochi și poate fi îmbunătățită vederea ochiului leneș.
Exerciții pentru strabism
Când ochii tăi sunt încrucișați, privirea nu este aliniată corespunzător. Mai mult, unul dintre ochi poate privi normal, iar celălalt nu poate focaliza cum trebuie și „rătăcește”, adică se mișcă spre nas sau spre exterior. În cazul strabismului, sunt recomandate:
- Exercițiile cu un creion – ține un creion în mână și întinde brațul la nivelul nasului. Fixează-ți privirea pe radieră sau pe un detaliu al creionului. Apropie încet brațul de nas, până în momentul în care nu mai vezi clar creionul. Îndepărtează ușor brațul și repetă mișcarea de mai multe ori;
- Exercițiile cu sfoară și mărgele (sfoară Brock) – ai nevoie de o sfoară și de câteva mărgele de culori diferite, așezate la distanță una față de cealaltă. Leagă unul dintre capete de spătarul unui scaun sau de mânerul unui dulap, spre exemplu. Ține celălalt capăt sub nas. Privește, pe rând, fiecare bilă colorată. Ar trebui să vezi un „X” imaginar în dreptul mărgelei. Dacă observi altceva, înseamnă că ochii tăi nu focalizează în punctul care trebuie.
Exerciții pentru miopie
Vederea neclară de la distanță (miopia) nu poate fi tratată cu exerciții pentru ochi, însă se ameliorează simptomele asociate, cum ar fi oboseala oculară. Alături de ochelarii de vedere sau de lentilele de contact, exercițiile te ajută să vezi cât mai clar și să nu resimți disconfort:
- Forma 8 sau semnul infinitului – imaginează-ți la câțiva metri de tine cifra 8 sau semnul infinitului, cu dimensiuni foarte mari. Urmărește conturul cu privirea, câte 30 de secunde în fiecare direcție;
- Focalizarea de aproape și la depărtare – mută-ți privirea de la un obiect aflat aproape de tine, la unul din depărtare. Spre exemplu, ține degetul la câțiva centimetri de față și uită-te la el timp de 15 secunde. Apoi, privește un pahar aflat la 5-6 metri distanță de tine, pentru alte 15 secunde. Repetă acțiunea de câteva ori.
Acestea sunt doar câteva exemple de exerciții (gimnastică, yoga) pentru ochi. De pildă, exercițiul cu forma 8 poate fi realizat și pentru relaxarea privirii, așa cum exercițiile cu creion sau cu sfoară sunt benefice atât pentru strabism, cât și pentru ochi leneș.
Beneficiile exercițiilor pentru ochi
În funcție de tipul exercițiilor, acestea pot fi benefice pentru a întări mușchii oculari sau pentru a-i relaxa. În plus, te ajută să focalizezi mai bine de aproape sau de la depărtare, îți stimulează centrul vizual din creier și pot îmbunătăți asocierea imaginilor transmise de către ochiul considerat normal și cel leneș.
Mergi la controale de specialitate regulate, cel puțin odată la 2 ani sau, dacă ai anumite afecțiuni oculare, la fiecare 6-12 luni. Testează-ți acuitatea vizuală și ai grijă de sănătatea ochilor tăi pentru o vedere cât mai bună.