Lăcrimarea excesivă (epifora): cauze și soluții
26/09/2022Ramele de ochelari din titan: avantaje și dezavantaje
30/09/2022Ambliopia, cunoscută ca „ochiul leneș” în limbaj uzual, este o afecțiune oftalmologică întâlnită cu precădere la copii. Constă într-o performanță slabă a unuia dintre ochi și se dezvoltă în special în primii șapte ani de viață.
Află în continuare cum este definită această problemă de vedere, care sunt cauzele și simptomele asociate, cum poate fi depistată și corectată.
Ce este ochiul leneș (ambliopia)?
Ochiul leneș este o afecțiune a sistemului ocular, caracterizată prin vederea slabă a unuia dintre ochi. Creierul ignoră din ce în ce mai mult imaginile primite de la organul afectat și se bazează doar pe cel sănătos. În timp, problema se agravează și vederea ochiului neutilizat (ignorat de creier) se degradează și mai mult.
În general, ambliopia este unilaterală (afectează doar un ochi), însă poate fi și bilaterală (ambii ochi sunt afectați). Boala poate avea forme ușoare (acuitate vizuală peste medie), medii sau severe (capacitatea ochiului leneș este sub 10-20%). Pentru a înțelege mai bine ce înseamnă acuitate vizuală, descoperă într-un alt articol informații utile.
Ambliopia sau ochiul leneș: Simptome
Vederea slabă a unuia dintre ochi poate trece neobservată pentru o perioadă îndelungată, mai ales în cazul copiilor. Din acest motiv, sunt recomandate controale de specialitate periodice, pentru a descoperi din timp orice problemă oculară.
Pe lângă slăbirea vederii unui ochi, pot fi prezente și alte simptome sau semne care să indice o posibilă ambliopie:
- Alinierea necorespunzătoare a unuia dintre ochi sau „ochi încrucișați” (privirea ochiului afectat este îndreptată spre interior sau spre exterior, în încercarea de a vedea mai bine);
- Mijirea, închiderea sau acoperirea ochiului leneș cu mâna;
- Înclinarea frecventă a capului;
- Pleoapă căzută;
- Diminuarea percepției corecte a adâncimii și aprecierea greșită a distanțelor.
Ambliopia poate fi însoțită de vicii de refracție sau de alte probleme ale sistemului ocular, precum:
- Miopie – reprezintă vederea încețoșată la distanță, cauzată de alungirea globului ocular sau de o curbură prea mare a corneei. Astfel, imaginea se formează în fața retinei, nu pe suprafața ei. Afecțiunea apare des din cauze genetice. În aceste cazuri, se manifestă în prima parte a copilăriei și se agravează treptat. Citește mai multe despre miopie aici;
- Hipermetropie – determină vederea neclară în special a obiectelor aflate la o distanță mică față de ochi. Imaginile sunt proiectate în spatele retinei, din cauza unui glob ocular prea scurt sau a curburii necorespunzătoare a corneei sau a cristalinului. Află mai multe despre hipermetropie în următorul articol;
- Astigmatism – forma neregulată a corneei sau a cristalinului cauzează vederea încețoșată atât la distanță, cât și de aproape. De asemenea, poți descoperi mai multe informații despre această afecțiune pe blogul Lensa;
- Strabism – ochii nu sunt aliniați corect, ceea ce înseamnă că privirea este îndreptată în direcții diferite.
Viciile de refracție (miopie, hipermetropie, astigmatism) pot fi corectate eficient cu ochelari de vedere. Dacă sunt diferențe mari de dioptrii între ochiul stâng și cel drept, este recomandată corecția cu lentile de contact.
Ochiul leneș sau ambliopia: Cauze
Ochiul leneș poate fi întâlnit la adulți, însă afectează cu precădere copiii. Factorii de risc pentru apariția ambliopiei în primii ani de viață sunt: nașterea prematură, existența acestei afecțiuni sau a unor vicii de refracție severe în familie, dezvoltarea anormală a copilului.
De asemenea, pot fi mai multe cauze care determină sau favorizează apariția ochiului leneș la copii sau la adulți:
- Anizometropie – diferențe mari între puterea de refracție a ochilor (între dioptrii);
- Strabism – ochiul care privește drept devine dominant, iar cel aliniat necorespunzător este ignorat de către creier;
- Cataractă sau altă problemă oculară care împiedică vederea normală a unui ochi.
Ochiul leneș sau ambliopia: Cum se diagnostichează?
Descoperirea precoce a ambliopiei mărește șansele de reușită ale tratamentelor. În schimb, neglijarea problemei poate duce la diminuarea severă a acuității vizuale sau la pierderea vederii ochiului afectat. Din aceste motive, este important să programezi consultații de rutină o dată la doi-trei ani în cazul adulților și cel puțin o dată sau de două ori pentru copii, înainte de a începe școala primară.
Obține consulturi optometrice gratuite de la Lensa și ai grijă de sănătatea ochilor tuturor membrilor familiei tale. Un optometrist acreditat poate stabili diferențele de dioptrii între cei doi ochi și poate prescrie ochelari de vedere sau lentile de contact pentru îmbunătățirea vederii afectate de ambliopie și de vicii de refracție.
Specialistul poate acoperi, pe rând, fiecare ochi, pentru a testa acuitatea vizuală. De asemenea, se folosește dioptronul, un aparat care determină cu precizie dioptriile, cu ajutorul măsurătorilor automate computerizate. Procesul este nedureros și rapid. Pentru diagnosticarea și tratarea cazurilor severe, este recomandat să consulți un medic oftalmolog.
Metode de tratament pentru ambliopie (ochiul leneș)
Tratamentele cele mai comune pentru ambliopie la adulți sau la copii includ ocluzia (acoperirea ochiului dominant) și corectarea cu ochelari de vedere sau cu lentile de contact. Alte soluții pentru tratarea ochiului leneș pot fi: terapia vizuală, intervențiile chirurgicale, stimularea ochiului cu vedere slabă, picături ș.a.
Dacă ambliopia este corelată cu un viciu de refacție, acesta poate fi corectat cu ochelari de vedere sau cu lentile de contact, în funcție de recomandările specialistului și de preferințele tale.
Ochelari de vedere
Lentilele aeriene (de ochelari) sunt adaptate nevoilor fiecărui ochi. De asemenea, acestea se diferențiază după mai multe criterii:
- Numărul de puncte focale sau afecțiunea pe care o corectează – monofocale (pentru miopie sau hipermetropie), bifocale și multifocale/progresive (pentru astigmatism sau prezbiopie);
- Material – din plastic, din policarbonat sau din sticlă;
- Grosime sau indice de refracție;
- Tratamente aplicate – antizgârieturi (de durificare), antistatic, antireflex, pentru protecție UV, fotocromatice. Lentilele heliomate sunt recomandate persoanelor cu ochi sensibili la lumină.
De asemenea, pe suprafața lentilelor de vedere se poate aplica un tratament împotriva luminii albastre emise de ecranele dispozitivelor digitale: calculator, laptop, telefon etc. Dacă petreci mult timp expus la lumina albastră, optează pentru ochelari cu protecție suplimentară.
După ce ai fost la un consult de specialitate, poți comanda online ochelarii de vedere, în cinci pași simpli: alege dacă ai nevoie de ochelari pentru distanță sau pentru citit, transcrie valorile de pe prescripția primită de la optometrist, selectează tipul de lentile, bifează dacă vrei filtru de protecție pentru calculator și tratament heliomat.
Lentile de contact
Spre deosebire de ochelarii de vedere, lentilele de contact se aplică direct pe suprafața anterioară a globului ocular și oferă un câmp vizual complet. Purtarea acestora reprezintă o variantă excelentă din punct de vedere estetic și al confortului.
Mai mult, lentilele de contact pot fi utilizate cu succes și când există diferențe mari între vederea ochiului stâng și cea a ochiului drept (de peste trei dioptrii). Dacă porți deja ochelari de vedere, iată aici cum poți face trecerea către lentile de contact.
Principalul criteriu de clasificare a lentilelor de contact este afecțiunea pe care acestea o corectează:
- Lentile monofocale pentru miopie sau hipermetropie – îmbunătățesc fie vederea de aproape, fie cea la distanță;
- Lentile multifocale pentru prezbiopie – corectează problema oftalmologică și oferă o vedere bună atât de aproape, cât și la depărtare;
- Lentile torice pentru astigmatism – au un design special (nu se învârt pe suprafața ochiului sau revin în aceeași poziție), astfel încât să asigure corectarea vederii în cazul astigmatismului.
Alte aspecte după care se pot diferenția lentilele de contact sunt:
- Regimul de purtare – continuă sau zilnică;
- Perioada de utilizare – de unică folosință, lunare, bilunare, trimestriale, anuale;
- Material – moale, rigid (lentile dure, gaz-permeabile), hibrid.
Folosirea lentilelor de contact este sigură, atât timp cât sunt respectate indicațiile specialistului cu referire la modul de aplicare, de igienizare și de depozitare. Utilizează doar soluții de curățare speciale, nu apă de la robinet, pentru că aceasta poate conține bacterii și impurități.
De asemenea, manevrează lentilele cu mâinile spălate și uscate cu un prosop care nu lasă scame. Respectă timpul de purtare indicat și nu refolosi o lentilă care a căzut de la ochi, înainte de a o igieniza corespunzător. În schimb, dacă prezintă zgârieturi sau deformări, trebuie să o arunci și să folosești altă pereche de lentile.
Pentru a diagnostica din timp ambliopia sau ochiul leneș, programează periodic consulturi de specialitate pentru tine sau pentru copilul tău și începe imediat metoda de corecție recomandată.