Astigmatismul la copii: ce este, manifestări, tratament
23/02/2023De ce se zbate ochiul? Cauze posibile și ce trebuie să faci
28/02/2023Ai ceva în ochi care te deranjează – o geană, praf, nisip, o insectă, produse de îngrijire sau cosmetice? Trebuie să procedezi cu atenție, pentru a nu provoca zgârierea suprafeței oculare și alte neplăceri. Iată din ce cauze apare această problemă, cum se manifestă și cum o poți trata sau preveni!
Corp străin în ochi: cauze
Multe tipuri de corpi străini pot ajunge pe suprafața anterioară a globului ocular sau pe partea interioară a pleoapelor, din cauza accidentelor apărute în timpul unor activități obișnuite, acasă sau de la serviciu. Totodată, expunerea la vânt fără ochelari de soare sau de vedere crește riscul ca praful și nisipul să îți între în ochi.
Printre cele mai comune obiecte sau impurități care pot ajunge în ochi se numără:
- gene;
- insecte;
- praf;
- nisip;
- mizerie;
- scame;
- rumeguș;
- produse de îngrijire a pielii sau de machiaj.
În timpul serviciului, corpii străini care pot intra în ochi sunt așchii de lemn sau de metal, bucăți de sticlă, de ciment sau alte materiale de construcții, substanțe chimice, obiecte ascuțite etc. Poartă întotdeauna ochelari de protecție adecvați tipului de activitate la care te expui
În cazul în care un corp străin a pătruns în ochi la o viteză mare și a penetrat suprafața oculară, nu încerca să remediezi problema de unul singur. Mergi de urgență la medic!
Corp străin în ochi: simptome
Te confrunți cu senzația de corp străin în ochi sau chiar ai un obiect ori o impuritate pe suprafața oculară? Simptomele și semnele cărora trebuie să le acorzi atenție sunt:
- durere oculară ascuțită;
- senzație de presiune la nivelul ochiului și disconfort;
- usturime;
- iritație;
- lăcrimare excesivă;
- ochi roșii;
- vedere neclară;
- clipire excesivă;
- senzația de zgâriere când clipești;
- mâncărime – evită să te scarpini la ochi, pentru a nu zgâria suprafața oculară;
- sensibilitate crescută la lumină;
- hemoragie subconjunctivală – sângerare în zona albă a ochiului.
Majoritatea situațiilor în care un corp străin intră în ochi sunt minore, însă pot apărea complicații precum:
- Infecții și cicatrici – Obiectul străin intră în contact cu lacrimile și poate apărea o reacție, cum ar fi formarea ruginii pe o așchie din metal. Cicatricile de la ochi pot afecta vederea;
- Zgârieturi sau abraziune la nivelul corneei – Membrana transparentă din partea anterioară a ochiului poate fi deteriorată temporar din cauza unui corp străin;
- Ulcer cornean – Dacă zgârietura nu se vindecă, pot apărea complicații precum ulcerul (leziune care nu se cicatrizează), ceea ce duce la probleme de vedere sau la formarea unui abces (acumulare de puroi cu aspect de gâlmă pe ochi).
Te invităm să descoperi mai multe articole pe blogul Lensa. Citește despre ce este ambliopia sau ochiul leneș, care sunt simptomele acestei afecțiuni și cum se poate trata!
Corp străin în ochi: tratament
De multe ori, corpul străin poate fi înlăturat ușor, dacă este vorba despre o geană sau o insectă. De asemenea, ochiul va produce o cantitate mai mare de lacrimi, pentru a îndepărta praful, nisipul sau alți agenți iritanți. Totuși, în anumite cazuri este necesar să ceri ajutor de specialitate:
- obiecte mai mari sunt blocate sub pleoapă:
- după ce ai îndepărtat corpul străin, apare durere moderată sau severă;
- te confrunți cu probleme de vedere;
- ochiul lăcrimează abundent sau sângerează;
- în ochi a pătruns sticlă, un obiect ascuțit sau substanțe chimice;
- corpul străin care a intrat în ochi avea o viteză mare de deplasare și există riscul penetrării globului ocular – de exemplu, în urma unei explozii, unui accident de mașină sau de muncă.
Măsuri de prim ajutor
Dacă simți că ai un corp străin în ochi îți recomandăm să discuți cu un specialist. Evită să te scarpini, să pui presiune pe ochi, să folosești obiecte ascuțite în încercarea de a îndepărta impuritatea sau să atingi suprafața oculară cu bețișoare sau pensete.
În cazul în care porți lentile de contact, nu le îndepărta decât dacă apare o umflătură pe suprafața oculară sau dacă au pătruns substanțe chimice în ochi. Măsurile pe care va trebui să le iei diferă în funcție de tipul de corp străin și de gravitatea situației. Printre pașii recomandați pot fi:
- Spală-te pe mâini și curăță zona din jurul ochiului de nisip, praf și alte impurități, dacă este cazul!
- Uită-te la ochiul afectat în oglindă – Poți trage ușor de pielea din partea de jos a globului ocular pentru a vedea ce se află sub pleoapă. De asemenea, te poți uita înspre podea, în timp ce ridici ușor pleoapa superioară, iar o altă persoană va observa dacă acolo este blocat un corp străin.
- Dacă impuritatea este de mici dimensiuni și nu a penetrat globul ocular, poți încerca să o îndepărtezi cu apă din abundență – Atenție! Nu folosi apă prea rece sau fierbinte!
- În situația în care un corp străin intră în ochi la bebeluși sau copii, toarnă un pahar cu apă călduță pe zona afectată! Îți recomandăm să urmezi întocmai instrucțiunile medicului de familie sau ale unui specialist.
Metode de tratament
Dacă obiectul este de dimensiuni mai mari sau nu poate fi îndepărtat în siguranță acasă, cere în cel mai scurt timp ajutor de specialitate. Tratamentul medical pentru această problemă poate include:
- verificarea exteriorului ochiului și a vederii;
- folosirea unor picături cu efect anestezic;
- îndepărtarea manuală sau, în cazuri severe, chirurgicală a corpului străin;
- curățarea ochiului cu soluție salină sterilă pentru îndepărtarea nisipului sau altor impurități;
- bandajarea ochiului, în cazul în care suprafața oculară a fost zgâriată și are nevoie de timp pentru vindecare;
- recomandarea de picături oftalmice speciale până când ochiul se vindecă;
- prescrierea de antibiotice, dacă ochiul s-a infectat;
- administrarea de medicamente pentru durere, dacă este necesar.
Corp străin în ochi: prevenție
În anumite situații, poate fi prevenită intrarea corpilor străini în ochi. Poartă ochelari de vedere sau de soare cu lentile mari când te expui la vânt, pentru a evita pătrunderea pe suprafața oculară a prafului, nisipului sau altor impurități din aer.
De asemenea, este obligatoriu să porți ochelari de protecție când lucrezi cu fierăstraie, aparate de sudură, alte unelte de mână și electrice pentru construcții sau demolări, substanțe chimice iritante sau toxice, mașină de tuns iarba sau de tăiat frunze etc.
Dacă practici activități în aer liber, protejează-ți ochii de corpi străini cu ochelari pentru diferite sporturi. Aceștia au rame cu o formă specială, care împiedică pătrunderea prafului, zăpezii, insectelor sau altor impurități. Totodată, lentilele sunt rezistente și îmbunătățesc modul în care vezi în anumite condiții, cum ar fi vreme înnorată, reflexii puternice și lumină scăzută.
Persoanele care folosesc cosmetice în zona ochilor trebuie să fie foarte atente în momentul aplicării. Evită fardurile prăfoase sau sclipiciul pentru pleoape și nu te machia pe linia apei – în apropierea suprafeței globului ocular.
Ai grijă de sănătatea ochilor tăi! Programează-te la un consult optometric gratuit și testează-ți acuitatea vizuală. Unul dintre optometriștii acreditați din magazinele Lensa te poate ajuta cu sfaturi pentru îngrijirea vederii și prevenție.
Nu uita! În cazul în care corpul străin din ochi nu poate fi îndepărtat în siguranță și provoacă manifestări severe, mergi de urgență la specialist pentru un tratament adecvat!