Zbaterea ochiului este adesea asociată unor superstiții și mulți cred că dacă pățești asta, vei primi vești bune sau te vei întâlni cu o persoană pe care nu ai mai văzut-o de mult. Adevărul este că există explicații medicale pentru momentele în care ți se zbate un ochi.
În majoritatea cazurilor, spasmul ocular reprezintă doar un disconfort minor, o nevoie de relaxare și de încetare a activităților stresante, care dispare la fel de repede cum a apărut. Cu toate acestea, există însă și cazuri când zbaterea ochilor poate semnala și prezența unor afecțiuni mai severe.
Află în continuare tot ce trebuie să știi despre această tulburare, pentru a fi mai bine informat despre sănătatea ochilor tăi!
Blefarospasmul sau zbaterea ochiului înseamnă mișcarea involuntară sau clipirea anormală a unei pleoape. Aceasta clipire poate să se întâmple de mai multe ori într-o zi, cazurile mai severe putând afecta chiar și vederea.
Deoarece este nevoie de un mușchi specific pentru a deschide pleoapa și de un alt mușchi pentru a o închide, orice problemă apărută la acest nivel poate duce la apariția tulburării.
În funcție de cauză și de severitate, zbaterea ochiului poate fi de mai multe tipuri și anume:
Aceasta este asociată cu probleme zilnice cum ar fi oboseala, stresul, consumul excesiv de cofeină etc.
Adițional, ochiul se mai poate zbate și dacă există ceva pe suprafață lui (cornee) sau pe membrana care acoperă suprafață anterioară a globului ocular și fața posterioară a pleoapelor (conjunctiva), lucru care poate duce la iritație și lăcrimare excesivă.
Problemă care apare de obicei la vârstă adultă și care tinde să se agraveze odată cu trecerea timpului. Chiar dacă nu este o boală gravă, cazurile mai severe de blefarospasm benign pot afecta viața de zi cu zi.
Stadiul inițial al bolii este caracterizat prin iritație la nivelul ochiului și clipit neîntrerupt. Odată cu trecerea timpului este posibil să prezinți sensibilitate la lumină, vedere încețoșată și spasme faciale.
Această cauză este mai rară decât blefarospasmul și implică mușchii de la nivelul gurii și pleoapei.
Spre deosebire de celelalte două tipuri, acesta afectează doar o singură parte a feței și este cauzată de cele mai multe ori de compresia unei artere sau a unui nerv facial.
Zbaterea ochiului poate varia în ceea ce privește severitatea și frecvența. În unele cazuri ochiul se poate zbate la fiecare 2-3 secunde, iar în altele, ritmul poate fi mult mai lent.
Durata poate varia și ea, zbaterea ochiului putând persista câteva zile sau chiar mai mult. În unele cazuri, problema dispare complet, iar în altele, spasmul revine după o anumită perioadă de repaus.
De cele mai multe ori pleoapa superioară este cea care se zbate și chiar dacă ambii ochi pot prezenta acest spasm, de obicei problema este prezentă doar într-un singur ochi. Mai mult decât atât, zbaterea ochiului nu trebuie să fie confundată cu ambliopia, o problemă oculară care se poate manifesta prin căderea pleoapei superioare.
Pe lângă spasmele pleoapelor, alte simptome adiționale pot include:
Pentru a afla de ce se zbate ochiul din punct de vedere medical, doctorul specialist va efectua o anamneză, un examen clinic general și o examinare oculară (care poate include și testarea vederii), prin care va putea înlătura potențiale cauze sau factori de risc.
Dacă nu există alte cauze care ar putea duce la zbaterea ochiului, atunci oftalmologul poate pune diagnosticul de spasm hemifacial sau blefarospasm benign esențial, în funcție de rezultatele obținute.
Pleoapa unui ochi se poate zbate din cauza semnalelor anormale existente fie la nivelul creierului, fie la nivelul mușchilor faciali. Cauzele comune, care pot fi întâmpinate în viața de zi cu zi includ:
În cazuri mai rare, cauzele spasmului ocular pot fi asociate cu anumite tulburări ale sistemului nervos sau ale creierului, cum ar fi boala Parkinson sau scleroza multiplă.
Dacă nu ești sigur de la ce se zbate ochiul, atunci apelează cât mai rapid la o consultație de specialitate pentru a primi diagnosticul exact și tratamentul corespunzător.
Tratamentul pentru spasmul ocular depinde de cauză și de severitate. De cele mai multe ori însă, zbaterea ochiului este o problemă temporară, cauzată de factori zilnici sau de curățarea și întreținerea necorespunzătoare a lentilelor de contact.
În cazul în care spasmul persistă sau este prea sever, medicul poate alege una dintre următoarele opțiuni terapeutice:
Dacă zbaterea ochiului persistă mai multe săptămâni sau duce la imposibilitatea de deschidere a ochiului, atunci medicul poate recomanda tratament medicamentos bazat pe injecții.
O anumită substanță este injectată sub pielea din jurul ochilor pentru a relaxa și a slăbi mușchii. Această procedură previne apariția spasmelor timp de aproximativ trei luni, după care ar putea fi necesară repetarea injecțiilor.
Tot în această categorie pot intra și medicamentele orale menite să relaxeze mușchii sau picăturile administrate pentru a combate iritația sau uscarea ochiului (lacrimi artificiale).
Atunci când cauza spasmului nu reprezintă o problemă severă, medicul poate recomanda metode mai simple cum ar fi:
Spasmul ocular poate face parte din tabloul clinic a numeroase afecțiuni și probleme de sănătate.
În timp ce unele sunt mai rar întâlnite și mai severe, cum ar fi paralizia Bell, boala Parkinson, sindromul Meige și scleroza multiplă, altele sunt însă mai comune. Câteva dintre cele mai frecvente afecțiuni asociate cu spasmul la nivelul ochiului includ: