5 curiozități interesante despre ochii verzi
21/09/2022Ambliopia sau ochiul leneș: Ce este și cum se manifestă
26/09/2022Te confrunți cu ochi care lăcrimează excesiv? Din cauza asta, pot apărea roșeața, vederea încețoșată sau alte simptome deranjante. Descoperă care sunt cele mai comune cauze ale epiforei și cum poate fi remediată această problemă.
Ce este lăcrimarea excesivă a ochilor
Când îți curg lacrimi abundente fără vreun motiv anume, putem vorbi despre lăcrimare excesivă, cunoscută sub numele de epiforă sau hiperlacrimație. Lacrimile au rolul de a menține partea anterioară a ochiului umezită și sănătoasă, precum și de a îndepărta impuritățile care irită suprafața corneei.
De asemenea, lacrimile te ajută să vezi clar. Atât lăcrimarea excesivă, cât și lipsa lacrimilor provoacă dificultăți de vedere, disconfort sau alte probleme oculare. Dacă vrei să afli mai multe despre sindromul ochilor uscați, ți-am pregătit un articol separat.
Principalele cauze ale lăcrimării excesive
De ce lăcrimează ochii și ce înseamnă când îți lăcrimează doar ochiul stâng sau cel drept? Lacrimile abundente pot fi cauzate fie de hiperlacrimație, secreția în exces a glandelor lacrimale, fie de blocarea canalului lacrimal de la unul dintre ochi sau de la ambii. Astfel, epifora poate apărea în mod obișnuit la unul dintre ochi sau la amândoi.
Iată care sunt cauzele comune ale lăcrimării excesivei:
- Expunerea la substanțe iritante – Praf, polen, machiaj sub formă de pulbere, păr de animale etc.;
- Prezența unui corp străin în ochi – O geană sau orice tip de impuritate;
- Expunerea îndelungată la soare sau la vânt – Dacă ai o sensibilitate crescută la lumina puternică, protejează-ți vederea și redu riscul de lăcrimare excesivă prin purtarea, în orice anotimp, a ochelarilor de soare;
- Sindromul ochiului uscat;
- Expunerea excesivă la lumina albastră emisă de ecranele dispozitivelor digitale; Dacă petreci multe ore în fața laptopului, telefonului sau a unui ecran digital, este recomandat să porți ochelari pentru calculator cu protecție împotriva luminii albastre;
- Infecții, inflamații, alergii, ulcer cornean etc.;
- Chirurgii la nivelul ochiului – Spre exemplu, lăcrimarea poate apărea după operația de cataractă.
Epifora poate afecta persoanele de orice vârstă, însă lăcrimarea ochilor apare cu precădere la vârstnici și la bebeluși. Copiii pot avea la naștere canale lacrimale nedezvoltate, iar lăcrimarea excesivă dispare după câteva săptămâni, pe măsură ce se dezvoltă aceste canale nasolacrimale.
Totodată, canalele lacrimale pot fi înfundate, iar cauzele sunt congenitale la nou-născuți și dobândite la persoanele adulte sau în vârstă. Obstrucția canalelor lacrimo-nazale duce la secreții purulente, umflături și inflamații, cum ar fi conjunctivita (inflamația conjunctivei, membrana internă a pleoapelor). Când apare lăcrimarea excesivă repetată, nu ezita să mergi la un consult de specialitate.
Simptomele lăcrimării excesive
Lăcrimarea excesivă poate fi temporară și dispare după eliminarea cauzei – corp străin în ochi, expunere la praf, soare etc. În același timp, epifora poate determina dureri, vedere încețoșată sau alte probleme mai grave. Astfel, în funcție de cauză și de gradul de afectare, poți avea manifestări simple precum revărsarea lacrimilor pe față sau/și:
- roșeață și usturime;
- dilatare vizibilă a vaselor de sânge la nivelul ochiului;
- durere oculară ascuțită;
- pleoape umflate.
Vedere încețoșată
Lacrimile abundente cauzate de hiperlacrimație sau de lipsa drenării pot determina încețoșarea vederii și reprezintă un adevărat pericol când conduci sau în situații similare. Dacă această problemă apare în mod repetat, trebuie depistată cauza și propus un tratament în urma unui control de specialitate.
Nu doar lăcrimarea abundentă determină vederea neclară, ci și apariția unor afecțiuni și vicii de refracție cum ar fi:
- Miopia – este afectată vederea la distanță;
- Hipermetropia – determină vederea neclară de aproape;
- Astigmatismul – poate fi asociat cu miopia sau hipermetropia și determină vederea încețoșată atât la depărtare, cât și de aproape;
- Prezbiopia – este afectată în special vederea de aproape.
Dacă vederea încețoșată este cauzată de lăcrimare excesivă, îți vom prezenta mai jos câteva soluții și tratamente. În schimb, în cazul în care vezi neclar din cauza unui viciu de refracție, ochelarii de vedere și lentilele de contact sunt două metode de corecție eficiente:
- Ochelarii de vedere – reprezintă varianta clasică de corectare a defectelor de vedere;
- Lentilele de contact – sunt o alternativă bună la purtarea ochelarilor și oferă un aspect natural.
Cum se diagnostichează epifora
Primul pas pentru diagnosticarea lăcrimării excesive este controlul optometric. Programează-te la un consult complet gratuit, în orice magazin Lensa. Dacă este necesar, optometristul acreditat te poate trimite la un medic oftalmolog, pentru teste și investigații suplimentare.
Consultul optometric trebuie efectuat periodic, chiar dacă nu te confrunți cu lăcrimare abundentă, vedere neclară sau alte simptome. Iată, pe scurt, cum poate decurge un control de rutină:
- Discuți cu specialistul (anamneza) – Stabiliți motivul vizitei, eventualele simptome pe care le ai, istoricul medical și familial etc.;
- Optometristul testează acuitatea vizuală – Cât de bine poți identifica litere, cifre sau forme de diferite dimensiuni de pe un panou luminos aflat la distanță sau de pe o fișă din apropiere de tine;
- Cu ajutorul unor echipamente performante (Dioptron, Biomicroscop), optometristul determină dioptriile și alți parametri ai ochilor tăi;
- Dacă este necesar, prescrie ochelari de vedere, lentile de contact sau îți recomandă alte soluții pentru problemele comune de vedere.
Tratament și soluții pentru lăcrimarea excesivă
Specialistul îți poate recomanda sau prescrie un tratament, în funcție de cauza lăcrimării excesive. Soluții pentru a scăpa de lacrimile abundente sunt:
- Picăturile oftalmologice – Pentru limpezirea ochilor sau pentru senzația de uscăciune oculară, corp străin în ochi etc.;
- Tratamentele pentru alergii și infecții, dacă te confrunți cu acestea;
- Destuparea canalului lacrimal –Un tratament naturist sau o metodă simplă pentru destuparea canalului nazolacrimal este masajul ocular. Acesta nu provoacă durere și trebuie realizat respectând indicațiile specialistului;
- Intervenția chirurgicală – În cazul canalului lacrimal înfundat sau astupat care nu poate fi tratat cu ajutorul altor soluții, este recomandată operația.
Dacă te confrunți cu ochi care îți lăcrimează fără motiv, nu trebuie să te îngrijorezi. De multe ori, problema este una minoră, temporară și dispare de la sine. Totuși, dacă persistă sau apare în mod constant, programează-te la un consult de specialitate.
Când îți lăcrimează ochii chiar dacă nu te-ai expus la soare, vânt, praf sau alte substanțe iritante, cauza poate fi mai gravă și necesită un tratament specific. Ai grijă de vederea ta pentru a te bucura de ochi sănătoși și de un confort ocular sporit.