Îmbunătățirea vederii: tehnici și sfaturi utile
17/01/2023De ce ne lăcrimează ochii și cum recunoști semnalele de alarmă?
27/01/2023Multe persoane se pot confrunta frecvent cu ochi obosiți, dar și cu alte simptome asociate acestei probleme, cum ar fi vedere încețoșată sau lăcrimare excesivă. Iată care sunt cele mai comune cauze ale oboselii oculare. Mai mult, află care sunt opțiunile de tratament și de prevenție recomandate pentru ochi obosiți și încordați.
Ochi obosiți: cauze ale oboselii oculare
Senzația de ochi obosiți poate apărea după lucrul îndelungat la calculator, timpul petrecut pe telefon, citit sau condus pentru perioade lungi, fără pauze, dar și din alte cauze. Descoperă, pe scurt, cele mai comune situații care determină oboseala oculară.
Afecțiuni oculare sau vicii de refracție
Anumite afecțiuni oculare, precum sindromul de ochi uscat, pot cauza oboseală și disconfort. Totodată, prezența unor vicii de refracție (miopie, hipermetropie, astigmatism) necorectate determină forțarea vederii și, prin urmare, îți poți simți ochii obosiți.
Purtarea ochelarilor de vedere sau a lentilelor de contact nepotrivite poate cauza, de asemenea, oboseala ochilor. Mai mult, este important să respecți perioada de înlocuire a lentilelor de contact, în funcție de tipul lor, astfel încât să beneficiezi de confort ocular sporit.
Dacă optezi pentru lentile de contact colorate, cu sau fără dioptrii, nu trebuie să le porți o perioadă mai îndelungată decât cea indicată de producător. Cu cât depășești mai mult timpul recomandat de utilizare, cu atât mai mari sunt riscurile, disconfortul și gradul de oboseală oculară resimțit.
Lumina albastră emisă de dispozitivele digitale
O cauză comună a ochilor obosiți este expunerea îndelungată la lumina albastră emisă de ecranele dispozitivelor digitale. Dacă lucrezi la calculator sau laptop, stai în fața televizorului sau pe telefon multe ore fără pauze, crește probabilitatea să resimți oboseală oculară.
Activități îndelungate care forțează privirea
Oboseala ochilor poate fi cauzată de citit, desenat și alte activități care presupun concentrarea privirii pe obiecte aflate în apropiere de ochi și forțarea vederii de aproape pentru mult timp. După astfel de perioade, te poți confrunta cu oboseală, durere și mușchi oculari încordați.
Șofatul, mai ales când lumina se reflectă puternic sau în condiții de iluminare slabă, contribuie la senzația de ochi obosiți. Iată care sunt avantajele ochelarilor pentru condus noaptea și ce criterii ar trebui să îndeplinească aceștia.
Alte cauze
Luminozitatea prea mare a ecranelor dispozitivelor digitale sau, din contră, lipsa unei lumini adecvate forțează privirea să se adapteze și cauzează oboseală oculară. În același timp, problema poate apărea ca urmare a expunerii la vânt, frig sau temperaturi ridicate, aer uscat, praf, fum sau alți factori iritanți.
Specialistul este cel care stabilește cauza oboselii oculare, pune un diagnostic și oferă un tratament sau o soluție corespunzătoare. Programează-te la o consultație optometrică total gratuită într-unul dintre magazinele Lensa!
Cele mai frecvente simptome ale ochilor obosiți
În funcție de cauza oboselii oculare, această problemă poate fi asociată cu simptome precum:
- vedere încețoșată de aproape (hipermetropie, prezbiopie), la depărtare (miopie), la orice distanță (astigmatism);
- oboseală generală și dificultate de concentrare;
- sensibilitate crescută la lumină;
- lăcrimare excesivă, pleoape umflate și/sau durere oculară ascuțită;
- ochi uscați, usturime, senzație de arsură, roșeață etc.
Tratament pentru ochi obosiți
În urma unui control optometric, specialistul te poate îndruma cu sfaturile potrivite sau cu un tratament adecvat. În continuare, iată care sunt principalele soluții pentru ochi obosiți pe care ți le poate oferi un optometrist!
Tratamente medicale
Dacă oboseala oculară este cauzată de o afecțiune a ochilor sau de un viciu de refracție, specialistul îți poate prescrie: ochelari de vedere, lentile de contact, un tratament pentru infecții sau pentru altă problemă cu care te confrunți.
Totodată, o altă soluție oferită de specialist poate fi utilizarea picăturilor oftalmice pentru ochi obosiți. Acestea au rolul de a calma senzația de disconfort, de a hidrata și menține umiditatea la nivelul suprafeței oculare, dar și de a proteja și îngriji ochiul. Dacă porți lentile de contact, îndepărtează-le înainte de a aplica produsul!
Remedii naturiste
Îți recomandăm să te consulți cu un optometrist înainte de a folosi remedii naturiste pentru ochi obosiți: aplicarea pe pleoapele închise a unor felii de castravete, pliculețe de ceai, comprese cu diferite tipuri de uleiuri relaxante etc.
Exerciții pentru ochi obosiți
Una dintre situațiile care cauzează oboseala oculară este încordarea mușchilor de la nivelul ochilor. Pentru reducerea disconfortului, optometristul îți poate explica mai multe metode de detensionare. În plus, în articolul următor găsești detalii despre o serie de exerciții pentru ochi sănătoși.
Sfaturi pentru a preveni instalarea oboselii oculare
De multe ori, oboseala oculară nu este asociată cu o problemă gravă de vedere, însă devine deranjantă și diminuează capacitatea de concentrare. Iată câteva sfaturi care să te ajute să previi senzația de ochi obosiți!
Relaxează-ți privirea
Pentru a evita forțarea vederii de aproape, ia pauze regulate! Spre exemplu, poți urma regula 20-20-20: la fiecare 20 de minute de lucru, de studiu sau de realizat activități care presupun concentrarea privirii la distanțe mici față de tine, relaxează-ți ochii și uită-te în depărtare, la obiecte aflate la cel puțin 20 de pași, pentru cel puțin 20 de secunde.
Când îți concentrezi privirea pe obiecte aflate în apropiere de tine, ai tendința de a clipi mai rar, ceea ce poate duce la ochi uscați și obosiți. Astfel, încearcă să clipești mai mult și să menții suprafața oculară hidratată. Întreabă optometristul dacă este necesar să folosești picături oftalmice sau lacrimi artificiale!
Poartă ochelari pentru calculator
Oboseala oculară poate apărea din cauza expunerii la lumina albastră emisă de ecranele dispozitivelor digitale, pentru un număr mare de ore zilnic. Protejează-ți vederea cu ochelari pentru calculator! Lentilele cu sau fără dioptrii sunt îmbogățite cu un filtru care blochează lumina albastră dăunătoare pentru ochi.
În același timp, limitează perioada petrecută pe dispozitivele digitale. Spre exemplu, evită folosirea telefonului sau a televizorului în pauzele de lucru sau de studiu. În schimb, relaxează-ți privirea sau realizează exerciții pentru ochi. Mai mult, setează culorile și luminozitatea ecranelor în funcție de condițiile mediului ambiant!
Corectează viciile de refracție
Un viciu de refracție minor poate trece neobservat, cât timp creierul încearcă să compenseze problema. Totuși, ochii se forțează și un semn care să te trimită la un consult optometric este oboseala oculară. În acest caz, ochelarii de vedere și lentilele de contact sunt metode de corecție eficiente.
Dacă alegi să porți lentile de contact, etapele de curățare și întreținere sunt foarte importante pentru menținerea unei vederi sănătoase și a unui confort ocular optim. Nu depăși perioada de utilizare a acestora și igienizează-le doar cu soluții speciale.
Protejează-ți vederea de lumina puternică
Indiferent dacă ai sau nu o sensibilitate crescută la lumină, trebuie să îți protejezi vederea cu ochelari de soare pe tot parcursul anului. Dacă este necesară și corectarea unui viciu de refracție, poți opta pentru:
- ochelari de soare cu dioptrii;
- ochelari cu lentile heliomate (fotocromatice) – lentilele cu dioptrii se închid la culoare la contactul cu radiația solară și redevin aproape transparente când intri într-o încăpere;
- ochelari clip-on – peste rama specială a ochelarilor de vedere se poate atașa simplu și rapid un cadru cu lentile de soare.
Nu ezita să te programezi la un consult optometric gratuit oferit de Lensa, dacă resimți oboseală oculară sau alte probleme de vedere. În plus, descoperă întreaga ofertă de produse de optică disponibilă pe site sau în magazinele noastre.