
Sănătatea ochilor: cum să folosești corect produsele de make-up?
17/01/2023
Ochi obosiți: cauze frecvente și opțiunile de tratament
27/01/2023O vedere bună este un element important pentru o persoană care dorește să își păstreze calitatea vieții pentru cât mai mult timp. Dacă ai deja probleme cu vederea, continuă să citești și află ce poți face pentru a îmbunătăți lucrurile.
Adoptă un stil de viață sănătos
Un stil de viață sănătos este esențial pentru toate aspectele vieții fiecăruia dintre noi. Datorită lui ne păstrăm în formă, întârziem apariția primelor semne de îmbătrânire, ne simțim bine în propria piele. Deși nu pot vindeca anumite afecțiuni oftalmologice și vei continua, probabil, să porți lentilele de contact sau ochelarii, schimbările în bine ale stilul de viață pot îmbunătăți, per total, calitatea vederii.
Exercițiile fizice
Atunci când te menții în formă nu au de câștigat doar talia și picioarele, ci și ochii. Să luăm drept exemplu diabetul de tip 2, o afecțiune des întâlnită printre persoanele obeze, care are efecte negative asupra vederii.
Conform studiului Effects of Diabetes on the Eye, din cauza deteriorării vaselor de sânge de la nivelul structurilor oculare, se produce afecțiunea denumită retinopatie diabetică. O cantitate prea mare de glucoză liberă, prezentă în sângele circulant, determină lezarea pereților arterelor mici. La nivelul retinei, se produce o pierdere de fluide care deteriorează simțul văzului.
Pentru a scădea riscul de diabet și complicații, este recomandat să-ți menții o greutate corporală normală și sănătoasă și un indice de masă corporală cât mai apropiat de valoarea 25, considerată ideală. De asemenea, verifică regulat glicemia prin analize de sânge.
Conform studiului The Effects of Physical Exercises on Ocular Physiology: A Review, persoanele care au un program regulat de exerciții fizice de intensitate moderată prezintă un risc cu 25% mai mic de a dezvolta glaucom. Plimbările lungi, în pas vioi, mersul cu bicicleta și o serie de exerciții ușoare contribuie la protejarea sănătății și a vederii.
Alimentația corespunzătoare

Alimentația este unul dintre cele mai importante elemente atunci când vorbim despre un stil de viață sănătos. Ea ne poate asigura nutrienții necesari, zilnic, sau ne poate îngrășa și îmbolnăvi. Totul depinde de alegerile pe care le facem în fiecare zi.
Pentru prevenirea unor afecțiuni oftalmologice degenerative, ai nevoie de un aport adecvat de vitamine pentru vedere și minerale. De pildă, conform studiului Nutrients for Prevention of Macular Degeneration and Eye-Related Disease, degenerescența maculară poate fi prevenită și stopată printr-un aport adecvat de vitaminele A, C, E – considerate cele mai bune vitamine pentru ochi – și zinc.
Fructele și legumele, în special cele proaspete, au un conținut mare de antioxidanți, inclusiv de vitamina C, despre care se știe că ajută la menținerea sănătății ochilor. Unele dintre cele mai bogate surse de vitamina C sunt fructele de pădure, kiwi, portocalele și grapefruitul.
Riscul de degenerescență maculară și cataractă este mult scăzut de doi nutrienți denumiți luteină și zeaxantină, pe care îi poți găsi în legumele cu frunze verzi și în ouă, așa cum o demonstrează studiul Lutein/Zeaxanthin for the Treatment of Age-Related Cataract.
Acizii grași Omega-3 sunt foarte importanți pentru dezvoltarea vederii și pentru menținerea funcțiilor pe care le îndeplinește retina.
Pentru a menține și a îmbunătăți calitatea vederii, cele mai bune surse de nutrienți sunt:
- acizii grași Omega-3: nucile, peștele de apă rece, semințele de in;
- zincul: fructele de mare și carnea roșie;
- vitamina A: pepene galben, morcovi, mango, cartofi dulci;
- vitamina C: varză de Bruxelles, broccoli și portocale;
- vitamina E: migdale, semințe de floarea soarelui, unt de arahide.
Somnul odihnitor

Somnul este o perioadă de relaxare și refacere a întregului organism și contribuie, evident, la menținerea sănătății ochilor. Dar ochii ar trebui să beneficieze de pauze regulate și pe timpul zilei și e de dorit să rezolvi mai întâi această problemă și abia apoi să apelezi la picături de ochi pentru o vedere mai bună.
Astenopia acomodativă este denumirea științifică pentru oboseala oculară, manifestată prin dureri de ochi și de cap, usturime, clipit frecvent sau încordarea mușchilor din jurul ochilor. Oboseala oculară apare mai frecvent după timp îndelungat petrecut în fața ecranelor, dar poate fi provocată de orice activitate care solicită ochii pentru un timp îndelungat.
Pentru sănătatea ochilor este important să respecți anumite reguli, cea mai importantă fiind următoarea: la fiecare 20 de minute să privești la un obiect aflat la cel puțin 6 metri depărtare, timp de minimum 20 de secunde.
O altă metodă bună de a-ți odihni ochii este să modifici iluminarea camerei. Ar trebui să păstrezi o distanță de minimum 60 cm între ochi și orice fel de ecran.
Evitarea stresului
Stresul are un impact puternic asupra fiecăruia dintre noi. El stă la baza atâtor probleme de sănătate, încât este considerat cel mai puternic ucigaș tăcut al acestor vremuri. Evident, și ochii au de suferit în urma episoadelor de stres cronic, lucru demonstrat de studiul Mental stress as consequence and cause of vision loss.
Stresul accentuează procesele oxidative care determină îmbătrânirea prematură a structurilor organismului. Tot el cauzează boli cronice, boli care au impact asupra vederii și care sunt declanșate și întreținute de nivelul mare de inflamație din organism. Hipertensiunea arterială și scleroza multiplă sunt doar două exemple de afecțiuni care îți pot influența și calitatea vederii.
Exerciții pentru relaxarea ochilor
Exercițiile pentru ochi au beneficii incontestabile, dar care nu trebuie supraestimate. Ele pot ameliora oboseala oculară, pot elimina disconfortul sau senzația de iritație continuă, dar nu pot corecta problemele de vedere și nu pot vindeca afecțiunile oculare. De pildă, poți face unele exerciții pentru miopie care să încetinească evoluția acestui viciu de refracție, dar nu vei obține o vindecare completă astfel.
Există o serie de exerciții pentru ochi care pot fi recomandate de către optometriști pentru a îmbunătăți acuitatea vizuală și pentru a modifica modul în care o anumită persoană procesează informația vizuală. Ele pot fi învățate în cabinet și continuate acasă.
Protecția ochilor în fața ecranelor

Dacă petreci mult timp pe telefon sau calculator, ochii tăi pot avea de suferit. Această suferință este ușor de remarcat: ochii par uscați, iritați, obosiți, musculatura feței și a gâtului este mereu încordată. Din fericire, atunci când vine vorba despre ochi obosiți, remediile sunt simple și încep cu… odihna. Așa cum mai precizat, pauzele de 20 secunde la fiecare 20 de minute pot preveni suprasolicitarea.
Înainte de a te gândi la picături pentru limpezirea ochilor, ia în calcul un filtru care să îi protejeze. Poate fi vorba despre un filtru (UV, de polarizare) la nivelul ochelarilor – și se găsesc chiar ochelari pentru calculator, fără dioptrii, care filtrează lumina albastră a ecranului și reduc starea de oboseală. Sau poate fi vorba despre o protecție aplicată pe ecran, sau chiar de un monitor cu ecran special care să prevină suprasolicitarea.
Protecția ochilor de radiațiile UV
Ne dăm cu crema SPF pentru a ne proteja pielea împotriva radiațiilor solare, dar uităm adeseori de protecția unei structuri mult mai sensibile: ochiul. Ochelarii de soare nu sunt doar un accesoriu la modă, nu sunt concepuți doar ca să arăți cool, ci reprezintă un instrument important pentru protejarea și îmbunătățirea vederii.
Ochelarii de soare de calitate filtrează în proporție de 99-100% radiațiile UVA și UVB. Ei protejează, astfel, împotriva cataractei, a degenerării maculare sau a astigmatismului. Pălăriile cu boruri largi pot fi, de asemenea, utile în protejarea ochilor, dar nu sunt la fel de eficiente.
Dacă porți deja ochelari de vedere și ți se pare că e imposibil să adaugi și ochelarii de soare pe lista de accesorii, trebuie să încerci ochelarii de soare cu dioptrii, care te pot proteja fără a-ți îngreuna vederea.
Importanța consultului vederii
Dacă observi că vederea ți se schimbă, nu sta pe gânduri și fă o vizită în cabinetul unui optometrist sau al unui medic oftalmolog. Astfel, poți afla dacă simptomele tale sunt un indicator al unei afecțiuni mai grave.
Chiar dacă nu prezinți factori de risc pentru boli oftalmologice, un consult de specialitate anual ajută la identificarea unor potențiale probleme în fază incipientă, făcând corectarea lor mai eficientă.
Există și simptome care ar trebui să te trimită imediat la camera de gardă a celui mai apropiat spital, deoarece pot fi asociate cu afecțiuni severe:
- vedere încețoșată instalată brusc;
- vedere dublă;
- pierderea vederii periferice;
- durere de ochi;
- scurgeri purulente la nivelul ochiului.
Îmbunătățirea vederii e la îndemâna ta. Poți face asta cu ajutorul schimbărilor stilului de viață: alimentație corectă, exerciții fizice regulate, protejarea ochilor împotriva radiațiilor solare. E important să ții sub control eventualele probleme oftalmologice astfel încât să îți păstrezi o vedere cât mai bună pentru cât mai mult timp.