Lăcrimarea ochilor este o problemă frecventă și, uneori, apare fără un motiv clar. Află care sunt principalele cauze ale acesteia și când devine un semnal de alarmă! Mai mult, iată care sunt soluțiile și metodele de prevenție pentru hiperlacrimație.
Lacrimile au rolul de a menține suprafața anterioară a globului ocular sănătoasă, hidratată și protejată. Lăcrimarea excesivă apare când se produce o cantitate prea mare de secreție lacrimală, în încercarea de a elimina substanțele iritante sau corpii străini de la nivelul ochilor, însă nu doar în aceste situații.
De asemenea, revărsarea lacrimilor pe față poate avea loc din cauza blocării canalului lacrimal. Este o problemă frecventă la bebeluși și la persoanele în vârstă, însă poate apărea în orice etapă a vieții. Află mai multe despre epifora, lăcrimarea excesivă!
Producerea lacrimilor este un proces normal al organismului, iar hipersecreția acestora poate fi trecătoare. În schimb, situațiile în care te confrunți frecvent cu lăcrimare excesivă sau în care problema persistă reprezintă un semnal de alarmă și este necesar să te programezi la un consult de specialitate. Vino la Lensa și beneficiază de un control optometric gratuit!
De asemenea, lăcrimarea ochilor poate fi însoțită de alte simptome, cum ar fi: durere oculară, roșeață, mâncărime, umflătură, senzație de corp străin în ochi, vedere încețoșată și oboseală oculară. Mergi în cel mai scurt timp la un control optometric pentru a primi un diagnostic și un tratament corespunzător!
Optometristul îți va examina ochii și va testa acuitatea vizuală. Dacă te confrunți cu o afecțiune oculară comună, îți va prescrie un tratament eficient. Află de aici mai multe despre ce presupune un control optometric și când este necesar! În plus, dacă problema ta este severă, specialistul te va îndruma către un medic oftalmolog.
În funcție de cauza lăcrimării ochilor, optometristul sau oftalmologul îți va oferi un tratament adecvat. Soluțiile pot fi:
Pentru a preveni lăcrimarea ochilor este important să menții o igienă corectă: nu atinge ochii dacă mâinile tale nu au fost spălate anterior, pentru a evita infecțiile și iritațiile! Totodată, nu împrumuta produse personale care intră în contact cu zona ochilor sau nu le folosi pe ale altcuiva: lentile de contact, pensule de machiaj, farduri etc.
Dacă lucrezi în medii cu mult praf sau cu substanțe iritante, protejează-ți ochii cu ochelari de protecție! În caz contrar, poate apărea hiperlacrimația. Iar când ai vederea sensibilă la lumină puternică sau lucrezi multe ore la calculator, protejează-ți ochii cu ochelari de soare sau cu filtru de protecție împotriva luminii albastre.
Pentru o vedere sănătoasă, ochelarii de soare trebuie purtați pe tot parcursul anului, cu atât mai mult dacă ochii tăi lăcrimează frecvent din cauza luminii puternice și a reflexiilor. Pentru o protecție adecvată, alege categoria filtrului pentru lentile în funcție de anotimp și de condițiile meteo:
Lumina albastră emisă de dispozitivele digitale poate afecta vederea și provoca, printre altele, senzația de ochi uscați sau lăcrimare. Pentru a preveni aceste probleme, poartă ochelari pentru calculator, fără dioptrii, când lucrezi sau petreci un timp îndelungat în fața laptopului, tabletei, telefonului etc.
Filtrul special de pe suprafața lentilei împiedică razele cu unde scurte să ajungă la ochi și contribuie la confortul ocular. În plus, ochelarii de vedere pot beneficia de același tip de protecție împotriva luminii albastre.
Intră pe Lensa.ro și descoperă întreaga ofertă de produse: ochelari de vedere, de soare și pentru calculator, lentile de contact și colorate, soluții și picături oftalmice, accesorii, carduri cadou, dar și alte categorii! De asemenea, te poți programa online la un consult optometric gratuit.