
Ulciorul la ochi (orjeletul): Ce este si de ce apare
04/04/2025Perioada sarcinii este un moment deosebit in viata unei femei, incarcat cu o emotie aparte si, totodata, marcat de schimbari fizice importante. Miopia sau vederea neclara la departare este una dintre principalele neplaceri cu care te poti confrunta cand esti insarcinata.
Pentru a te ajuta sa treci mai usor prin aceasta perioada si sa iti protejezi vederea in timpul sarcinii, am pregatit un articol special pentru viitoarele mame!
Ce este miopia si cum afecteaza vederea?
Miopia este o afectiune oculara comuna, caracterizata de vederea neclara la distanta. Acest viciu de refractie este cauzat de globul ocular prea lung sau de curbura prea mare a corneei, ceea ce face ca razele de lumina sa se focalizeze in fata retinei, nu pe suprafata ei.
Simptomele miopiei pot varia in functie de gradul de severitate a afectiunii. Cele mai comune probleme asociate cu acest viciu de refractie sunt (3):
- dificultatea de a vedea clar obiectele din departare (vedere incetosata la distanta);
- nevoia de a miji ochii (de a strange partial pleoapele, in incercarea de a vedea mai bine la distanta);
- disconfortul ocular (te dor ochii sau ii simti obositi).
Impactul miopiei asupra vietii cotidiene este semnificativ! Daca ai acest viciu de refractie, poti intampina dificultati in realizarea activitatilor de zi cu zi, cum ar fi condusul. De asemenea, iti poate fi afectata performanta la locul de munca.
Este important sa iei masuri pentru a controla miopia, astfel incat sa mentii o calitate buna a vietii! Aceasta problema oculara poate fi corectata eficient cu ochelari de vedere sau cu lentile de contact monofocale.
Sarcina poate influenta miopia?
Schimbarile metabolice si hormonale care au loc in timpul sarcinii pot influenta intr-un mod negativ vederea. Miopia la femeile insarcinate poate aparea fie din cauza acestor modificari din organism, fie a agravarii unor afectiuni de sanatate pre-existente (1).
Majoritatea simptomelor miopiei care apar sau se agraveaza in timpul sarcinii dispar dupa nastere sau dupa perioada alaptarii. Cu toate acestea, in unele cazuri, modificarile de vedere pot determina complicatii oculare permanente (1).
In perioada sarcinii, exista un risc mai mare de retentie a fluidelor in organism, ceea ce poate modifica temporar grosimea si forma corneei. In consecinta, apare vederea incetosata (4).
Modificarea dioptriilor in perioada sarcinii

Nu ai avut nicio dificultate in a purta lentilele de contact inainte de a fi insarcinata, insa situatia s-a schimbat? Dioptriile si forma corneei tale se pot modifica temporar in aceasta perioada. Prin urmare, specialistii recomanda prescrierea unor noi lentile abia dupa primele saptamani de la nastere.
Interventiile chirurgicale pentru corectarea miopiei sunt contraindicate in timpul sarcinii sau in perioada imediat urmatoare nasterii. Acestea pot fi programate dupa ce dioptriile tale s-au stabilizat (2).
Cum sa-ti protejezi vederea in timpul sarcinii?
Daca purtai ochelari de vedere sau lentile de contact inainte de sarcina, este important sa le folosesti in continuare. In cazul in care observi o schimbare la nivelul vederii, programeaza o vizita la optometrist!
Cand esti insarcinata, te poti confrunta cu sindromul de ochi uscat. De asemenea, grosimea si forma corneei se pot schimba, din cauza retentiei de lichide. Din aceste motive, poate deveni foarte dificil si inconfortabil sa porti lentile de contact (2).
Pentru a te bucura de o vedere clara si confortabila pe durata sarcinii, poti opta pentru ochelari cu dioptrii. Gaseste rame pentru femei potrivite pentru forma fetei, stilul si preferintele tale!
Totodata, iata ce mai poti face pentru protejarea vederii in aceasta perioada:
- daca iti simti ochii uscati, foloseste picaturi oftalmice sigure pentru femeile insarcinate;
- in cazul in care te trezesti dimineata cu pleoapele umflate, poti aplica pe ochi dischete de bumbac sau o compresa cu apa rece;
- daca ai o sensibilitate crescuta la lumina, poarta ochelari de soare cu filtru intunecat! Atentie! Lentilele cu filtru UV de categorie IV nu pot fi folosite cand conduci;
- mentine un stil de viata sanatos si o alimentatie echilibrata, adaptata pentru nevoile speciale ale femeilor insarcinate.
De ce sunt importante consulturile optometrice periodice?
In timpul sarcinii, este recomandat sa fii atenta la aparitia sau agravarea unor simptome oculare, precum vederea neclara. Astfel, un specialist poate diagnostica din timp miopia, monitoriza progresul afectiunii oculare si propune metode eficiente de corectare a viciului de refractie.
De asemenea, diabetul gestational sau alte afectiuni de sanatate asociate cu sarcina pot afecta vederea viitoarelor mame. Consulturile periodice de specialitate te ajuta sa identifici precoce anumite probleme si sa eviti complicatiile (4).
Programeaza-te gratuit la un consult optometric chiar acum, intr-unul din cabinetele Lensa! Locurile sunt limitate.
Femeile insarcinate se confrunta adesea cu miopie sau cu agravarea simptomelor asociate cu aceasta afectiune. Ai grija de sanatatea ochilor tai, mergi periodic la consulturi optometrice si pune accent pe preventie si pe evitarea complicatiilor!
Surse de informare:
- Frontiers: Myopia and its associated factors among pregnant women.
- Gineco: Particularities of myopia in pregnancy.
- National Eye Institute: Nearsightedness (Myopia).
- WebMD: Pregnancy and Vision.