Unul dintre cele mai des întâlnite vicii de refracție este miopia. Afectează un număr destul de mare al populației și principala manifestare este dificultatea de a distinge obiectele aflate la distanță. Află ce înseamnă miopia, de câte tipuri este, care sunt cauzele, simptomele acesteia și cum se corectează.
Miopia este o afecțiune de vedere comună, determinată de focalizarea razelor de lumină în fața retinei și formarea unor imagini încețoșate la distanță. Pentru a vedea clar, lumina trebuie să fie focalizată pe suprafața retinei.
În schimb, vederea slabă de aproape poate fi un simptom al hipermetropiei, prezbiopiei sau astigmatismului. În aceste cazuri, imaginile se formează neclar într-un punct imaginar în spatele retinei sau în mai multe puncte, atât în fața, cât și în spatele acesteia.
În funcție de gravitatea miopiei, aceasta fie se corectează cu ochelari de vedere sau lentile de contact, fie se tratează prin intervenții chirurgicale oftalmologice. Principala deosebire se face între:
Factorii genetici au un rol important în apariția miopiei și, în multe dintre cazuri, acest viciu de refracție este ereditar. Se manifestă încă de la naștere sau din prima parte a copilăriei și se poate agrava odată cu înaintarea în vârstă sau stabiliza la maturitate. De asemenea, miopia poate apărea pe parcursul vieții, în urma unei accidentări, unei operații nereușite etc. Cauzele pot fi:
Dacă unul dintre părinți sau ambii sunt miopi, copilul are un risc crescut de a dezvolta aceeași problemă de vedere. De asemenea, unii factori de mediu ar putea influența debutul sau dezvoltarea acestui viciu de refracție, însă nu există o legătură clară și dovedită între miopie și următoarele situații:
Pentru a relaxa privirea și a ameliora tensiunea și oboseala oculară, descoperă în acest articol câteva exerciții pentru ochi sănătoși.
În cazul copiilor, manifestările pot fi: dificultatea de a vedea la tablă, mijirea ochilor, clipirea excesivă, tendința de a se freca la ochi și de a se apropia prea mult de televizor sau alte obiecte. Totodată, iată cum vede un miop și cu ce simptome te poți confrunta dacă ai acest viciu de refracție:
Dacă porți deja ochelari de vedere sau lentile de contact și, totuși, resimți simptomele menționate mai sus, este posibil să ai nevoie de o nouă consultație și de o altă prescripție pentru determinarea dioptriilor.
Miopia severă sau forte poate cauza sau favoriza dezlipirea de retină – stratul intern de celule fotosensibile care captează razele de lumină și ajută la formarea imaginilor se separă de globul ocular. Este o problemă gravă de vedere și, netratată, poate duce la orbire. Persoanele care au miopie forte trebuie să meargă mai des la controale de specialitate și să fie atente la semnele dezlipirii de retină.
Pentru a afla dacă ai miopie, este necesară o examinare generală a ochilor ce presupune măsurarea presiunii oculare, examinarea retinei și a structurilor din partea frontală a ochilor, un test de percepție a culorilor, teste ale mușchilor oculari, dar și testarea acuității vizuale.
Lensa îți oferă consultații optometrice total gratuite și fără obligația de a achiziționa ochelari de vedere sau lentile. Programează o consultație și testează-ți vederea! Dacă îți dorești, specialiștii noștri te pot ajuta să alegi rama perfectă pentru tine și tipul de lentile ideal pentru așteptările și stilul tău de viață. Află mai jos cu ce lentile se corectează miopia.
Miopia se corectează cu lentile care au dioptrii cu minus (negative). Pentru că este afectată doar vederea la distanță, ochelarii de vedere sau lentilele de contact au o singură putere dioptrică pe toată suprafața – sunt monofocale.
Dacă optezi pentru ochelarii de vedere, poți ține cont că aceștia sunt considerați un accesoriu la modă, disponibil în diverse culori și forme, au o rezistență mărită și sunt mai ușor de întreținut și de manevrat.
Dacă optezi pentru lentilele de contact pentru miopie, acestea îți oferă mai multe avantaje: vizibilitate mărită – datorită faptului că urmăresc mișcările oculare, sunt potrivite în efectuarea activităților sportive, nu alunecă de pe ochi, nu se aburesc și sunt foarte discrete.
Ai grijă de sănătatea ochilor tăi și mergi periodic la consultații optometrice. În plus, descoperă gama variată de rame pentru ochelari de vedere și lentile de contact, dar și ofertele Lensa. Bucură-te de o vedere clară și de un confort ocular sporit în fiecare zi!