La fel ca razele ultraviolete, lumina albastra este, deopotriva, benefica si periculoasa pentru ochii tai.

Dupa cum notam in articolul „Ce este lumina albastra”, lumina albastra este acea portiune din spectrul de lumina vizibila care are cele mai mici lungimi de unda si cea mai mare energie.

Iata cateva lucruri pe care trebuie sa le stii neaparat despre lumina albastra si despre efectele ei asupra ochilor tai:

  1. Lumina albastra este peste tot

Soarele este principala sursa de lumina albastra, iar oamenii sunt cei mai expusi la aceasta in timpul zilei. Exista, insa, si surse de lumina create de om, precum lumina LED si cea generata de televizoarele cu ecran plat.

Ecranele computerelor, ale tabletelor, telefoanelor mobile si alte altor dispozitive digitale emana o mare cantitate de lumina albastra. Cantitatea de lumina emanata de aceste dispozitive este mult mai mica decat cea generata de soare. Cu toate acestea, oamenii petrec din ce in ce mai mult timp folosind diferite dispozitive electronice cu ecran, fapt care ii determina pe specialisti sa ia in calcul efectele pe termen lung ale expunerii aproape constante a ochilor la lumina albastra in cantitati mici sau moderate.

  1. Lumina albastra (razele HEV) face ca cerul sa para albastru

Razele HEV se disperseaza mai repede decat celelalte tipuri de raze atunci cand intra in contact cu aerul si cu moleculele de apa din atmosfera. Prin urmare, gradul mare de imprastiere a acestor raze de lumina este ceea ce face ca cerul sa para albastru.

  1. Ochiul uman nu exceleaza la blocarea luminii albastre

Partile dinspre exteriorul ochiului uman (corneea si cristalinul) au o oarecare capacitate de a bloca razele ultraviolete inainte de a ajunge la retina. Cu toate acestea, ochelarii de soare sunt esentiali pentru a proteja ochiul in totalitate fata de razele ultraviolete care cauzeaza aparitia cataractei, a orbirii, a pingueculei si chiar a cancerului.

Spre deosebire de razele ultraviolete, toata lumina albastra vizibila trece prin cornee si cristalin si ajunge la retina.

  1. Expunerea ochilor la lumina albastra creste riscul aparitiei degenerarii maculare

Faptul ca lumina albastra ajunge la retina este deosebit de important. Studiile de laborator au demonstrat ca expunerea indelungata la lumina albastra afecteaza celulele sensibile la lumina ale retinei. Acest lucru poate da nastere degenerarii maculare, care poate cauza, la randul ei, orbirea persoanei afectate. Acesta este si motivul pentru care cercetatorii considera ca expunerea indelungata la lumina albastra provenita de la ecranele televizoarelor, computerelor si smartphone-urilor creste semnificativ riscul aparitiei degenerarii maculare.

  1. Lumina albastra contribuie la aparitia sindromului de oboseala vizuala la calculator

Deoarece lumina albastra se imprastie cu mai multa usurinta decat celelalte tipuri de lumina vizibila, ea genereaza, practic, un fel de „zgomot” difuz luminos care contribuie la aparitia asa-numitului „sindrom de oboseala vizuala la calculator”, numit in literatura de specialitate anglo-saxona „digital eye strain”.

Acesta este si motivul pentru care specialistii recomanda purtarea ochelarilor de protectie pentru calculator  in special persoanelor care petrec foarte mult timp in fata monitorului.

 

Foto: Thomas Quine/Flickr

Share.

About Author

Pentru inceput dorim sa iti multumim pentru interesul acordat blog-ului nostru. Lensa.ro este proprietate a S.C. Tensa Art Design S.R.L. Lensa.ro ajunge in 2015 cel mai mare magazin online de optica din Romania. Ti-ai dorit vreodata sa iti schimbi culoarea ochiilor fara nici un risc ? Daca da, atunci raspunsul pe care il cauti este chiar aici ( Lensa.ro ) . Suntem aici pentru a te ajuta sa faci alegerea potrivita. Pentru orice nelamurire nu ezita sa ne contactezi la numerele afisate de telefon ori email.

Leave A Reply