Astigmatismul reprezinta o conditie vizuala frecventa, in care simptomul principal este vederea neclara, atat la distanta cat si de aproape. Cel mai adesea, astigmatismul este cauzat de curbura neregulata a corneei, ce distorsioneaza razele de lumina care intra in ochi, nefiind focalizate corect la nivelul retinei. Exista, insa, si astigmatism cristalinian (atunci cand forma cristalinulului este neregulata) efectele asupra vederii fiind aceleasi.

Principalul simptom al astigmatismului este vederea neclara indiferent de distanta, persoanele care sufera de aceasta afectiune oculara solicitandu-si permanent ochii in incercarea de a percepe clar imaginile, acuzand adesea oboseala oculara si chiar sensibilitate la lumina.

Astigmatismul este un viciu de refractie, o conditie in care este prezenta o anomalie de forma a ochiului. Acesta se poate asocia si cu alte vicii de refractie, existand asadar astigmatism simplu, miopic, hipermetropic sau mixt. In toate aceste situatii, razele de lumina nu se proiecteaza corect la nivelul portiunii posterioare a ochiului. De obicei, astigmatismul este congenital, insa poate aparea si pe parcursul vietii in urma unor infectii oculare grave, a unui traumatism sau a unei interventii oculare. Cu o corectie optica adecvata, calitatea vederii poate sa fie buna si fara implicatii negative pe termen lung.

Astigmatismul presupune aparitia a doua imagini diferite la nivelul retinei, in locul uneia singure, cauzata de curbura neregulata a corneei, in care o jumatate este mai curbata sau mai plata decat cealalta. Acesta poate fi corectat cu ochelari de vedere sau lentile de contact prescrise de catre specilaist, sau chiar cu o interventie chirurgicala. Lentilele ochelarilor de vedere pentru acet viciu de refractie sunt cilindrice si au rolul de a corecta proiectarea razelor de lumina la nivelul retinei si furnizarea unei imagini clare.

Indicatia de purtarea a ochelarilor de vedere, a lentilelor de contact sau cea de interventie chirurgicala, se stabileste in functie de starea de sanatate oculara, capacitatea de refractie precum si modul de viata al persoanei in cauza. In cazul persoanelor cu keratocon, lentilele de contact rigide si permeabile le imbunataesc acuitatea vizuala mai bine decat ochelarii. Insa, daca astigmatismul este sever, atunci este recomandata purtarea ochelarilor sau chiar interventia chirugicala.

La Lensa.ro poti beneficia de o consultatie specializata si de o prescriptie personalizata. In functie de nevoile tale, poti alege ochelarii de vedere sau lentilele de contact perfecte pentru tine.

Share.

About Author

Pentru inceput dorim sa iti multumim pentru interesul acordat blog-ului nostru. Lensa.ro este proprietate a S.C. Tensa Art Design S.R.L. Lensa.ro ajunge in 2015 cel mai mare magazin online de optica din Romania. Ti-ai dorit vreodata sa iti schimbi culoarea ochiilor fara nici un risc ? Daca da, atunci raspunsul pe care il cauti este chiar aici ( Lensa.ro ) . Suntem aici pentru a te ajuta sa faci alegerea potrivita. Pentru orice nelamurire nu ezita sa ne contactezi la numerele afisate de telefon ori email.

Leave A Reply