Trecerea de la ochelari de vedere la lentile de contact
15/02/2018Materiale folosite pentru fabricarea lentilelor ochelarilor de vedere
15/03/2018Hipermetropia este o afecțiune oculară comună, ce determină vederea neclară de aproape. Află ce înseamnă acest viciu de refracție, care sunt simptomele și cauzele, dar și cu ce lentile de vedere sau de contact se corectează.
Ce este hipermetropia?
În mod normal, când o persoană privește un obiect, razele de lumina trec prin ochi pentru a ajunge la retină. Astfel, determină mesaje neurologice ce sunt transmise de la celulele retinei prin nervul optic la centrele vederii din creier. Acesta procesează informația și vederea este astfel posibilă. Concentrarea razelor de lumină trebuie să fie pe o porțiune mică a retinei, în caz contrar, imaginea este încețoșată, iar rolul de a focaliza lumina revine corneei și cristalinului.
Hipermetropia este un viciu de refracție ce are ca principală caracteristică vederea neclară la apropiere, dar poate afecta și vederea la depărtare. Apare din cauza unui deficit de convergență ce face ca imaginea obiectelor să se formeze în spatele retinei.
Tipuri de hipermetropie
În cazul hipermetropiei, ochiul este mai scurt, iar imaginea se formează în spatele retinei, fiind necesară purtarea ochelarilor de vedere sau a lentilelor de contact cu dioptrii cu “+”. În funcție de valorile dioptriilor, tipurile de hipermetropie pot fi:
- Hipermetropie mică (dioptrie până în +3);
- Hipermetropie medie (dioptrie cuprinsă între +4 și +6);
- Hipermetropie mare (dioptrie mai mare de +6).
Cauzele hipermetropiei
În cele mai multe situații, hipermetropia este de natură fiziologică: focalizarea razelor de lumină se realizează în spatele retinei și nu pe suprafața acesteia. Viciul de refracție apare din cauza unor disproporționalități – corneea ușor curbată, cristalinul împins în interiorul ochiului sau globul ocular cu diametrul anteroposterior mic.
Persoanele cu acest viciu de refracție nu au capacitatea de a focaliza obiectele aflate în proximitate. Din aceste motiv, ochii hipermetropi depun în mod constant un efort de acomodare pentru a reuși să focalizeze.
Principalele simptome ale hipermetropiei
Viciile de refracție se pot manifesta diferit în funcție de persoană și de severitatea afecțiunii. Iată principalele simptome ale hipermetropiei:
- Vederea încețoșată, în special pentru obiectele aflate la o distanță mică;
- Dureri de cap frecvente;
- Dificultate la citit și oboseală oculară după perioade îndelungate de concentrare și forțare a vederii de aproape;
- Durere și tensiune oculară;
- Vedere încețoșată în spații întunecate sau pe timpul nopții.
Mai mult, hipermetropia se poate asocia cu miopie, astigmatism, ochi încrucișați sau alte probleme de vedere, ceea ce va determina mai multe semne și simptome față de cele menționate anterior. În aceste situații, lentilele de ochelari sau cele de contact vor fi diferite și adaptate tuturor afecțiunilor oculare cu care te confrunți. Spre exemplu, în loc de lentile monofocale, optometristul îți poate prescrie unele cilindrice (de ochelari) sau torice (de contact).
Cum se diagnostichează hipermetropia?
Hipermetropia, la fel ca orice viciu de refracție și alte probleme de vedere minore, se poate diagnostica la un consult optometric de rutină. Lensa îți oferă consultații optometrice total gratuite. Specialistul îți va testa acuitatea vizuală și va determina dioptriile tale, dar și alți parametri necesari pentru prescrierea lentilelor de vedere sau de contact potrivite pentru tine.
Află mai multe despre ce presupune testarea vederii și când este necesară.
Hipermetropia la copii poate fi observată mai greu, dacă aceștia nu sesizează simptomele. Din acest motiv, este important să îi programezi periodic la consulturi optometrice, pentru a depista din timp orice afecțiune de vedere. Și în cazul acestora, corecția se face fie cu ochelari de vedere, fie cu lentile de contact. Descoperă aici de la ce vârstă pot fi purtate acestea din urmă.
Cum se poate corecta hipermetropia: metode de tratament
Chiar dacă este un deficit de convergență, dioptriile hipermetropiei sunt notate cu “+”, iar aceasta poate fi corectată atât cu ochelari de vedere, cât și cu lentile de contact. Înainte de a-ți achiziționa oricare dintre aceste variante este necesară o consultație optometrică pentru determinarea exactă a dioptriilor și pentru alegerea corectă a modalității de corecție.
Ține cont că prescripția pentru ochelari diferă de cea pentru lentile de contact. Spre exemplu, pentru alegerea ramei potrivite pentru proporțiile feței tale ai nevoie de distanța pupilară. În schimb, pentru achiziționarea lentilelor de contact pentru hipermetropie trebuie să cunoști valorile pentru diametrul acestora și pentru raza de curbură.
Totodată, dacă purtai deja ochelari de vedere, poți face trecerea la lentile de contact. Optometristul îți poate explica modul corect de aplicare și de igienizare a acestora, astfel încât să te bucuri de o vedere sănătoasă și de confort ocular. Chiar dacă procedeele par mai complicate la început, majoritatea persoanelor se adaptează ușor pașilor de purtare și îngrijire a lentilelor de contact.
Vino la Lensa și beneficiezi de consultanță specializată gratuită și o gamă largă de produse din care îl poți alege pe cel perfect pentru tine.