Tratamentul antireflex – o necesitate pentru purtătorii ochelarilor de vedere
12/10/2017Protejează-ți vederea de sindromul ochilor uscați
02/11/2017Astigmatismul este o afecțiune oculară comună și determină, în principal, vederea neclară la depărtare și de aproape. Află, în continuare, ce înseamnă astigmatismul, de câte tipuri este, ce îl poate cauza și care sunt simptomele cu care te poți confrunta. Totodată, descoperă cum se poate pune diagnosticul și care sunt metodele de corectare.
Ce este astigmatismul
Alături de miopie și hipermetropie, astigmatismul se încadrează în categoria viciilor de refracție: focalizarea necorespunzătoare a razelor de lumină. Pentru formarea imaginilor clare, fasciculele de lumină trebuie să se refracte într-un singur punct pe retină.
În cazul astigmatismului, lumina este focalizată în mai multe puncte: pe retină, în fața și în spatele acesteia, în funcție de modul în care este afectat ochiul. Astigmatismul este cauzat de curbura neregulată a corneei sau a cristalinului. Efectul este distorsionarea razelor de lumină care intră în ochi. Astfel, se face diferența dintre:
- Astigmatismul corneei – Este determinat de curbura imperfectă a corneei, adică a segmentului transparent care acoperă irisul. Acesta este cel mai frecvent tip de astigmatism;
- Astigmatismul cristalinului – Lentila din interiorul ochiului, cristalinul, poate avea, de asemenea, o curbură neregulată. Manifestările celor două tipuri de astigmatism sunt similare.
Persoanele care suferă de astigmatism își solicită permanent ochii în încercarea de a percepe clar imaginile, acuzând adesea oboseală oculară și chiar sensibilitate la lumină.
Tipuri de astigmatism
Așa cum am menționat anterior, astigmatismul este un viciu de refracție, o condiție în care este prezentă o anomalie de formă a ochiului. Acesta se poate asocia și cu alte vicii de refracție, existând așadar astigmatism miopic, hipermetropic sau mixt. În toate aceste situații, razele de lumină nu se proiectează corect la nivelul retinei.
Astigmatism miopic
Miopia determină vederea neclară la distanță, din cauză că razele de lumină se focalizează în fața retinei. Când este asociată cu imperfecțiunea corneei sau a cristalinului, se împarte în:
- Astigmatism miopic simplu – Lumina este focalizată în două puncte, unul pe retină și unul în fața acestuia;
- Astigmatism miopic compus – Ambele puncte în care este focalizată lumina se află în fața retinei.
Astigmatism hipermetropic
Hipermetropia se manifestă prin vederea neclară de aproape. În această situație, razele de lumină sunt focalizate într-un punct imaginar din spatele retinei. De asemenea, hipermetropia poate fi asociată cu astigmatismul și este împărțită în două subcategorii:
- Astigmatism hipermetropic simplu – Razele de lumină sunt focalizate în două puncte, unul pe retină și unul în spatele acesteia;
- Astigmatism hipermetropic compus – Cele două puncte în care se focalizează lumina sunt imaginare, în spatele retinei.
Astigmatism mixt
Dacă unul dintre meridianele ochiului este miopic și celălalt hipermetropic, vorbim despre astigmatism mixt. În acest caz, lumina se focalizează atât în fața retinei, cât și într-un punct imaginar din spatele acesteia. Fiecare tip de astigmatism poate fi corectat cu lentile de ochelari cilindrice sau cu lentile de contact speciale, torice.
Principalele cauze ale astigmatismului
De obicei, astigmatismul este congenital, prezent din naștere, însă poate apărea și pe parcursul vieții în urma unor infecții oculare grave, a unui traumatism sau a unei intervenții chirurgicale la nivelul ochiului.
Totodată, corneea și cristalinul unui ochi sănătos au o suprafață regulată, sub forma unui segment de sferă. În astigmatism, suprafața suferă modificări, iar aceste imperfecțiuni împiedică lumina să se refracte corect. Cu o corecție optică adecvată (lentile pentru ochelari sau de contact), calitatea vederii poate să fie bună și fără implicații negative pe termen lung.
Factorii de risc ai astigmatismului
Factorii genetici pot fi o componentă importantă în apariția astigmatismului, însă și alți factori cresc riscul de dezvoltare a acestui viciu de refracție:
- Cazuri în familie de astigmatism sau de keratoconus, o afecțiune oculară care determină deformarea și subțierea progresivă a corneei;
- Miopie sau hipermetropie severă;
- Traumatisme oculare, leziuni și cicatrici la nivelul corneei;
- Intervenții oculare, precum cea de cataractă – pierderea transparenței cristalinului.
Simptomele astigmatismului
Astigmatismul presupune apariția a două imagini diferite la nivelul retinei, în locul uneia singure, cauzată de curbură neregulată a corneei, în care o jumătate este mai curbată sau mai plată decât cealaltă. Prin urmare, te poți confrunta cu simptome precum:
- Vedere neclară atât de aproape, cât și la depărtare;
- Vedere dublă sau distorsionată;
- Dureri de cap sau oculare;
- Disconfort sau oboseală oculară;
- Dificultate de adaptare a vederii la întuneric și la condiții de iluminare slabă;
- Mijirea ochilor, în încercarea de a vedea mai bine.
Cum se diagnostichează astigmatismul
La un control optometric de rutină, specialistul poate diagnostica astigmatismul printr-o examinare completă a ochilor. Orice consult începe cu anamneza, care reprezintă discuția dintre tine și specialist, referitoare la istoricul de afecțiuni, simptomele oculare pe care le-ai observat în ultima perioadă etc.
Cu ajutorul dioptronului și a altor echipamente neinvazive, optometristul realizează măsurători automate pentru dioptriile ochilor tăi, măsoară curbura corneei, testează acuitatea vizuală și îți oferă o prescripție pentru ochelari de vedere sau lentile de contact. Programează-te la o consultație optometrică gratuită și află dacă ai sau nu astigmatism.
Astigmatism: Metode de corectare
Astigmatismul poate fi corectat cu ochelari de vedere sau lentile de contact prescrise de către specialist sau chiar cu o intervenție chirurgicală. Lentilele ochelarilor de vedere pentru acest viciu de refracție sunt cilindrice și au rolul de a corecta proiectarea razelor de lumină la nivelul retinei și furnizarea unei imagini clare.
Ce înseamnă cilindru la ochelari? Dar axul sau sfera? Află mai multe în articolul: Cum să îți interpretezi prescripția ochelarilor de vedere. După ce știi să citești corect rețeta de la optometrist, este mult mai simplu să comanzi perechea potrivită online!
De asemenea, astigmatismul poate fi corectat cu lentile de contact torice. Spre deosebire de cele normale, cu o suprafață sferică, designul lentilelor pentru astigmatism este personalizat în funcție de valorile cilindrului și axului. Ține cont că prescripția pentru ochelari diferă de cea pentru lentile.
Dacă te confrunți cu hipermetropie sau miopie cu astigmatism, lentilele pentru ochelari sau de contact au dioptrii cu + (plus) pentru corectarea vederii de aproape și/sau dioptrii cu – (minus) pentru corectarea vederii la depărtare.
Metoda de corectare se stabilește în funcție de starea de sănătate oculară, capacitatea de refracție, precum și modul de viață al persoanei în cauză. Atât purtarea ochelarilor de vedere, cât și utilizarea lentilelor de contact pot corecta eficient viciile de refracție.
Știai că lentilele de contact pot fi, de fapt, confortabile? În plus, nu există limită superioară de vârstă, ceea ce înseamnă că și persoanele vârstnice le pot purta. Te invităm să descoperi: 10 mituri despre lentilele de contact.
În cazul persoanelor cu keratocon, lentilele de contact rigide și permeabile le îmbunătățesc acuitatea vizuală mai bine decât ochelarii. Însă, dacă astigmatismul este sever, atunci este recomandată purtarea ochelarilor sau chiar intervenția chirurgicală.
La Lensa poți beneficia de o consultație specializată și de o prescripție personalizată. În funcție de nevoile tale, poți alege ochelarii de vedere sau lentilele de contact perfecte pentru tine.