
Ramele de ochelari din metal: avantaje și dezavantaje
22/09/2023
Cum să alegi ramele ochelarilor în funcție de piesele vestimentare
27/10/2023Miturile pe care le-ai auzit sau citit despre ochelari pot crea confuzie și te pot împiedica să faci cele mai bune alegeri pentru îmbunătățirea vederii tale și menținerea sănătății ochilor.
Descoperă adevărul din spatele a 10 mituri comune despre ochelarii de vedere!
1. Dacă porți ochelari de vedere, devii dependent de aceștia
Mulți oameni cred că, odată ce încep să folosească ochelari de vedere, vor deveni dependenți de aceștia și nu vor mai putea vedea exact ca înainte fără ei.
Ochelarii de vedere nu provoacă dependență, ci doar corectează viciile de refracție ale ochiului, cum ar fi miopia, hipermetropia sau astigmatismul. Aceștia nu vindecă sau îmbunătățesc vederea în mod permanent, ci doar ajută la focalizarea imaginilor pe retină, pentru a le face mai clare.
Prin urmare, când nu porți ochelarii, vederea se întoarce la starea sa inițială. Este important să știi că viciile de refracție sunt, în general, permanente. Acestea apar din cauza formei incorecte a ochiului, a cristalinului sau a corneei și nu sunt agravate de metoda de corecție folosită.
2. Ochelarii cu dioptrii slăbesc vederea
Este un mit comun care sugerează că ochelarii cu dioptrii pot slăbi vederea. Acesta se bazează pe ideea că ochii devin „leneși” sau se obișnuiesc prea mult cu lentilele cu dioptrii, ceea ce îi face să funcționeze mai puțin eficient fără ele.
În realitate, purtarea ochelarilor nu afectează în niciun fel structura sau funcționarea ochilor. Lentilele cu dioptrii nici nu slăbesc vederea, nici nu o vindecă, ci doar o corectează. Pe de altă parte, dacă ignori nevoia de corecție a problemelor de vedere, acestea se vor agrava și mai mult. Astfel, poți avea dificultăți în îndeplinirea activităților zilnice.
3. Purtarea ochelarilor cu dioptrii greșite îți deteriorează vederea
În situația în care porți ochelari cu dioptrii care nu ți se potrivesc, vederea ta nu are de suferit. În schimb, potrivit American Academy of Ophtalmology (AAO), te poți confrunta cu anumite neplăceri: încordare oculară, vedere neclară, durere de cap sau de ochi.
Dacă prescripția pe care ai primit-o este greșită și nu te poți obișnui cu noii ochelari de vedere sau dioptriile tale au crescut și nu mai vezi bine cu vechea pereche, te așteptăm în cabinetele Lensa pentru o consultație optometrică gratuită!
4. Dacă faci exerciții pentru ochi, scapi de nevoia de a purta ochelari

Exercițiile pentru ochi nu te vor scăpa de ochelari, însă te vor ajuta să menții sănătatea oculară și să îmbunătățești confortul resimțit de-a lungul zilei. Dacă petreci mult timp în fața computerului și telefonului sau citind, ia pauze regulate și relaxează-ți vederea!
5. Pentru a relaxa ochii, trebuie să eviți să porți ochelarii tot timpul
Dacă ai nevoie de ochelari pentru corectarea problemelor de vedere, este important să îi porți în mod constant. Totuși, este recomandat să acorzi ochilor o pauză de la efortul vizual, mai ales în cazul activităților care solicită vederea de aproape, precum cititul sau munca la calculator.
Aceste pauze nu presupun renunțarea la a purta ochelarii de vedere, ci diverse trucuri pentru a relaxa ochii, cum ar fi: regula 20-20-20 (la fiecare 20 de minute, privește în depărtare timp de 20 de secunde), clipitul în mod conștient, închiderea pleoapelor pentru 30 de secunde și așezarea palmelor peste acestea etc.
6. Ochelarii de vedere sunt incomozi și inestetici
Dacă sunt aleși corect pentru tine, ochelarii de vedere pot fi și comozi, și estetici. Optează pentru o ramă din materiale ușoare, care să nu pună presiune mare pe nas. Totodată, ai grijă ca brațele să nu fie prea scurte sau prea lungi și cadrul să nu te strângă în zona tâmplelor.
În plus, ochelarii de vedere sunt considerați un accesoriu la modă. Află ce modele ți se potrivesc în funcție de forma feței și învață cum să îți pui în evidență trăsăturile chipului!
7. Ochelarii trebuie purtați doar de persoanele cu vedere slabă
Beneficiile purtării ochelarilor nu se limitează la corectarea vederii slabe. Dacă lentilele sunt îmbunătățite cu anumite tratamente, oferă protecție împotriva razelor UV și a luminii albastre emise de ecranele digitale.
Dacă nu ai nevoie de corectarea vederii slabe, poți opta să porți ochelari fără dioptrii. Aceștia sunt considerați un accesoriu la modă care îți completează ținutele și îți permit să te exprimi într-un mod ingenios. Descoperă cum să alegi rama ochelarilor în funcție de stilul tău vestimentar!

8. Ochelarii de vedere sunt doar pentru citit
Dacă și tu ai auzit acest lucru și nu știi dacă este adevărat, te asigurăm că e vorba doar de un mit. Pe piață există mai multe tipuri de lentile pentru ochelari – pentru citit și privit de aproape (dioptrii cu plus), pentru vederea la depărtare (dioptrii cu minus) și pentru corectarea vederii la orice distanță (lentila are și o zonă cu dioptrie pozitivă, și o zonă cu dioptrie negativă).
9. Ochelarii pentru prezbiopie mă fac să par bătrân
Prezbiopia este o afecțiune oculară care apare odată cu înaintarea în vârstă și se poate corecta atât cu lentile de ochelari bifocale, cât și cu lentile progresive.
Ochelarii bifocali sunt adesea asociați cu vârsta înaintată, din cauza că linia de demarcație dintre zona cu dioptrii cu plus și cea cu dioptrii cu minus este vizibilă. Dacă și pe tine te deranjează acest aspect, există o variantă mai bună din punct de vedere estetic și al îmbunătățirii vederii.
Lentilele de ochelari progresive au 3 zone focale: pentru vederea de aproape, la depărtare și distanțe intermediare. Tranziția dintre lentilele cu plus și cu minus se face gradual și este eliminată linia de demarcație vizibilă. Astfel, corectarea prezbiopiei se poate face fără efectul de îmbătrânire.
10. Ochelarii de vedere nu sunt necesari dacă lucrezi la calculator sau laptop
Chiar dacă nu ai probleme de vedere, este important să îți protejezi ochii cu ochelari pentru calculator fără dioptrii. Astfel, vor fi diminuate efectele luminii albastre emise de ecranele dispozitivelor digitale, iar tu te vei bucura de mai mult confort și siguranță când lucrezi la computer sau laptop.
Miturile despre ochelari sunt numeroase și pot crea o imagine greșită asupra acestui accesoriu necesar pentru o vedere clară și sănătoasă. Tu ce alte mituri despre ochelari știi?