Daca esti una dintre persoanele care poarta lentile de contact cu regularitate, probabil ca cele 7 lucruri de mai jos ti se vor parea foarte interesante.

Daca nu ai purtat niciodata lentile de contact, insa te intrebi in ce masura ti s-ar potrivi, informatiile de mai jos ti se vor parea si mai interesante.

Ne-­am propus sa notam, astfel, cateva lucruri foarte interesante despre istoria si caracteristicile lentilelor de contact si sa te ajutam sa intelegi anumite probleme pe care le-­ai putea intampina.

1. Primele lentile de contact au fost fabricate din sticla

Ai citit bine: este vorba despre sticla. Iti imaginezi cum ar fi s-a­ti pui „in ochi” doua bucati de sticla? La sfarsitul anilor 1800, lentilele de contact erau confectionate din sticla, iar purtatorii foloseu un fel de geluri de origine animala pentru a trata partile afectate ale globului ocular. Cu toate acestea, nu toata lumea putea purta astfel de lentile de contact, ci doar persoanele care aveau probleme grave cu vederea. Mai mult decat atat, multe persoane cred, inca, faptul ca lentilele de contact sunt fabricate din sticla.

2. Apa iti poate distruge lentilele de contact

Nu ai intotdeauna la dispozitie o solutie special creata pentru a curata lentilele de contact, de aceea poti fi tentat sa le speli cu apa obisnuita sau cu saliva. Te sfatuim, insa, sa nu faci asta! Daca vei spala lentilele cu altceva decat cu solutia recomandata, acestea s-­ar putea umple de bacterii, iar tu ai putea dezvolta o infectie oculara foarte periculoasa.

3. Lentilele de contact de unica folosinta sunt mai benefice pentru ochii tai

Este mai sanatos pentru ochii tai sa pui la ochi o pereche de lentile cu inlocuire zilnica pe care sa le arunci dupa prima purtare, asa cum sunt aceste lentile de contact, decat sa folosesti aceleasi lentile timp de mai multe saptamani. Motivul? Reduci drastic riscul de a contamina lentilele cu bacterii.

4. Lentilele de unica folosinta sunt la fel de ieftine ca cele cu inlocuire lunara

Lentilele de contact sunt de mai multe tipuri. In functie de perioada in care trebuie sa le arunci, ele sunt:

  • Lentile de unica folosinta (le arunci dupa o singura purtare);
  • ­ Lentile cu inlocuire la doua saptamani;
  • Lentile cu inlocuire lunara;
  • ­ Lentile cu inlocuire anuala.

De fiecare data cand dai jos seara lentilele de contact cu purtare zilnicăsi inainte sa le pui la ochi dimineata, trebuie sa le cureti bine cu solutia speciala de ingrijire a acestora. Daca faci un calcul simplu, observi ca pretul lentilelor de contact de unica folosinta este acelasi cu pretul lentilelor cu inlocuire la doua saptamani sau la o luna, deoarece la acestea se adauga solutia de curatare.

5. Sarea de la nivelul ochilor cauzeaza uscarea acestora

Iti vine greu sa clipesti dupa o zi de purtare a lentilelor de contact si simti ca ochii sunt foarte uscati? Este o senzatie normala! Sarea din ochii tai genereaza acea senzatie, si nu faptul ca lentilele ar fi, intr-­adevar, uscate. Glandele tale lacrimare asigura umezirea constanta a lentilelor in timpul zilei, iar apa care se evapora lasa in urma o mica cantitate de sare pe globul ocular si pe lentilele de contact.

6. Lentilele de contact dure inca exista pe piata

Scriam, mai sus, despre lentilele de contact din sticla. De fapt, acestea inca exista pe piata si sunt folosite de persoanele cu distorsiuni ale suprafetei globului ocular.

7. Nu ar trebui sa dormi fara sa scoti lentilele de contact

Chiar daca instructiunile de folosire a lentilelor de contact pe care le cumperi spun ca poti sa le porti chiar si in timpul noptii, specialistii te sfatuiesc sa le dai jos inainte de culcare. Eviti, astfel, roseata ochilor, durerile oculare si ulcerul ocular. Daca vrei sa le porti, totusi, incontinuu, alege lentile de foarte buna calitate, precum cele de aici.

Foto: shutterstock.com/goodluz

Share.

About Author

Pentru inceput dorim sa iti multumim pentru interesul acordat blog-ului nostru. Lensa.ro este proprietate a S.C. Tensa Art Design S.R.L. Lensa.ro ajunge in 2015 cel mai mare magazin online de optica din Romania. Ti-ai dorit vreodata sa iti schimbi culoarea ochiilor fara nici un risc ? Daca da, atunci raspunsul pe care il cauti este chiar aici ( Lensa.ro ) . Suntem aici pentru a te ajuta sa faci alegerea potrivita. Pentru orice nelamurire nu ezita sa ne contactezi la numerele afisate de telefon ori email.

Leave A Reply