Dacă ești una dintre persoanele care poartă lentile de contact cu regularitate, probabil că cele 7 lucruri de mai jos îți vor fi de mare ajutor și ți se vor părea interesante.
Dacă nu ai purtat niciodată lentile de contact, însă te întrebi în ce măsură ți s-ar potrivi, informațiile de mai jos ți se vor părea și mai interesante.
Ne-am propus să notăm, astfel, câteva lucruri foarte interesante despre istoria și caracteristicile lentilelor de contact și să te ajutăm să înțelegi anumite probleme pe care le-ai putea întâmpina.
Ai citit bine: este vorba despre sticlă. Îți imaginezi cum ar fi să îți pui „în ochi” două bucăți de sticlă? La sfârșitul anilor 1800, lentilele de contact erau confecționate din sticlă, iar purtătorii foloseau un fel de geluri de origine animală pentru a trata părțile afectate ale globului ocular. Cu toate acestea, nu toată lumea putea purta astfel de lentile de contact, ci doar persoanele care aveau probleme grave cu vederea. Mai mult decât atât, multe persoane cred, încă, faptul că lentilele de contact sunt fabricate din sticlă.
Nu ai întotdeauna la dispoziție o soluție special creată pentru a curăța lentilele de contact, de aceea poți fi tentat să le speli cu apă obișnuită sau cu salivă. Te sfătuim, însă, să nu faci asta! Dacă vei spala lentilele cu altceva decât cu soluția recomandată, acestea s-ar putea umple de bacterii, iar tu ai putea dezvolta o infecție oculară foarte periculoasă.
Este mai sănătos pentru ochii tăi să pui la ochi o pereche de lentile cu înlocuire zilnică pe care să le arunci după prima purtare, așa cum sunt aceste lentile de contact, decât să folosești aceleași lentile timp de mai multe săptămâni. Motivul? Reduci drastic riscul de a contamina lentilele cu bacterii.
Lentilele de contact sunt de mai multe tipuri. În funcție de perioada în care trebuie să le arunci, ele sunt:
De fiecare dată când dai seara jos lentilele de contact cu purtare zilnică și înainte să le pui la ochi dimineața, trebuie să le cureți bine cu soluția specială de îngrijire a acestora. Dacă faci un calcul simplu, observi ca prețul lentilelor de contact de unică folosință este același cu prețul lentilelor cu înlocuire la două săptămâni sau la o lună, deoarece la acestea se adaugă soluția de curățare.
Îți vine greu să clipești după o zi de purtare a lentilelor de contact și simți că ochii sunt foarte uscați? Este o senzație normală! Sarea din ochii tăi generează acea senzație, și nu faptul că lentilele ar fi, într-adevăr, uscate. Glandele tale lacrimare asigură umezirea constantă a lentilelor în timpul zilei, iar apa care se evaporă lasă în urmă o mica cantitate de sare pe globul ocular și pe lentilele de contact.
Scriam, mai sus, despre lentilele de contact din sticlă. De fapt, acestea încă există pe piață și sunt folosite de persoanele cu distorsiuni ale suprafeței globului ocular.
Chiar dacă instrucțiunile de folosire a lentilelor de contact pe care le cumperi spun că poți să le porți chiar și în timpul nopții, specialiștii te sfătuiesc să le dai jos înainte de culcare. Eviți, astfel, roșeața ochilor, durerile oculare și ulcerul ocular. Dacă vrei să le porți, totuși, încontinuu, alege lentile de foarte bună calitate, precum cele de aici.
Vino la Lensa și beneficiezi de o consultație optometrică gratuită realizată de specialiștii noștri. Nu mai trage cu urechea la mituri și vino să te convingi singur.