Persoanele cu anizometropie văd mai neclar cu unul dintre ochi decât cu celălalt. Această afecțiune poate da dureri de cap și oboseală oculară sau poate duce la vedere încețoșată și la apariția ochiului leneș. Iată cum este definită această problemă oftalmologică, care sunt cauzele ei și cum poate fi corectată cu ochelari de vedere și lentile de contact.
Anizometropia este o afecțiune oculară în care puterea de refracție diferă la cei doi ochi și determină focalizarea inegală a razelor de lumină. Astfel, ochiul stâng și cel drept formează o imagine mai mică și una mai mare. Efectul acestei probleme oftalmologice este vederea încețoșată.
Majoritatea persoanelor au ochi cu puteri de refracție diferite, însă creierul reușește să compenseze o inegalitate mică. Totuși, în anizometropie diferența dintre cei doi ochi este semnificativă, între 5-20% sau de peste o dioptrie. Dacă diferența depășește patru dioptrii, anizometropia este considerată una severă.
Afecțiunea poate apărea încă de la naștere sau pe parcursul vieții. Aceasta este asociată cu hipermetropie, miopie și astigmatism. De asemenea, se poate manifesta sub mai multe forme:
Multe dintre persoanele afectate de anizometropie nu prezintă simptome, însă diferența semnificativă a puterii de refracție poate avea următoarele manifestări:
Anizometropia severă poate duce la ambliopie (ochiul leneș), afecțiune care poate apărea și la adulți, însă se manifestă cu precădere la copii. Creierul ignoră ochiul care nu vede clar, ci utilizează doar imaginile de la ochiul dominant, considerat sănătos sau care are o putere de refracție apropiată de normal.
Diferențele mici și medii de refracție pot fi corectate cu ochelari de vedere sau cu lentile de contact, în funcție de recomandările optometristului. În cazurile severe se recomandă un consult medical de specialitate, iar tratamentul poate include intervenția chirurgicală.
Anizometropia poate fi prezentă încă de la naștere, însă nu apar simptome decât după câțiva ani. Începând cu vârsta de trei-patru ani, copiii ar trebui programați pentru un consult de specialitate. Cu cât este descoperită mai devreme afecțiunea, cu atât mai mari sunt șansele de reușită a tratamentelor aplicate, astfel încât să poată fi corectată chiar și anizometropia severă.
Adesea, afecțiunea se poate manifesta sub formă de ochi leneș (ambliopie), fără simptome evidente la început. Un semn al ambliopiei poate fi alinierea necorespunzătoare a ochilor (au aspect de „ochi încrucișați”), însă majoritatea copiilor nu își pot da seama că au tulburări de vedere.
Din acest motiv, pentru preșcolari este recomandată consultarea unui specialist. Ambliopia poate fi tratată prin acoperirea ochiului sănătos pentru o perioadă, iar anizometropia poate fi corectată cu lentile de vedere sau de contact.
Cauzele apariției anizometropiei nu sunt foarte bine cunoscute. Afecțiunea poate fi determinată atât de probleme congenitale (din naștere), cât și de factori care apar pe parcursul vieții:
Tratamentele pentru anizometropie includ corectarea diferenței puterii de refracție cu lentile aeriene (ochelari de vedere) sau de contact. Dacă afecțiunea este neglijată și corecția nu este începută imediat după primirea lentilelor personalizate, există un risc crescut ca imaginile formate de ochiul mai slab să fie ignorate de creier.
Astfel, este folosit preponderent sau exclusiv ochiul sănătos, considerat dominant. În această situație, defectul de refracție al globului ocular leneș se poate agrava treptat. Pentru a elimina acest risc, obține un consult gratuit realizat de un optometrist acreditat de la Lensa și poartă ochelarii de vedere sau lentilele de contact așa cum ți-a recomandat specialistul.
Diferențele de până la două-trei dioptrii ale puterii de refracție pot fi corectate cu ochelari de vedere. Lentilele au valori diferite, adaptate nevoilor fiecărui ochi. Pentru anizometropia asociată cu miopie și hipermetropie, sunt folosite lentile monofocale, în timp ce diferitele tipuri de astigmatism sunt corectate cu lentile bifocale sau progresive.
De asemenea, lentilele ochelarilor de vedere sunt împărțite în funcție de:
În plus, ochelarii au devenit un accesoriu de mo și reflectă stilul și personalitatea celui sau celei care îi poartă. De asemenea, rama aleasă în funcție de tipul feței conturează privirea și scoate în evidență trăsăturile plăcute ale chipului. Comandă online, în cinci pași simpli, perechea perfectă pentru tine și integreaz-o cu succes în ținutele tale.
Lentilele de contact sunt recomandate pentru corectarea deficiențelor de refracție prezente la ambii ochi. De asemenea, sunt indicate în cazuri de anizometropie severă. Poți descoperi în acest articol o scurtă și interesantă istorie a lentilelor de contact și câteva dintre avantajele acestora.
Dioptriile pentru lentilele de contact sunt, precum în cazul ochelarilor de vedere, diferite pentru fiecare ochi și adaptate defectului de refracție. Mai mult, lentilele pot fi împărțite în mai multe categorii, în funcție de afecțiunea pe care o corectează și rolul lor:
Avantajele oferite de lentilele de contact sunt numeroase, de la un câmp vizual complet, la un look natural. Dacă sunt igienizate corect cu soluție specială și sunt respectate sfaturile specialiștilor pentru aplicare și purtare, acestea sunt lipsite de orice risc.
În plus, iată care sunt principalele mituri despre lentilele de contact și descoperă adevărul despre vârsta recomandată de specialiști, despre aplicare și costuri, precum și despre câteva griji nefondate.
Pentru a corecta eficient anizometropia este important să descoperi această afecțiune din timp. Simptomele nu sunt întotdeauna prezente, iar din acest motiv sunt recomandate controalele regulate de specialitate.