Poți dormi cu lentilele de contact de unică folosință sau cu purtare zilnică? Ce se întâmplă dacă ațipești cu acestea puse pentru 15 minute sau mai mult? Află în continuare care sunt riscurile la care te supui dacă dormi cu lentilele aplicate și care sunt recomandările pentru folosirea și igienizarea acestora.
Dacă adormi cât timp ai lentilele de contact aplicate, ațipești sau stai o perioadă îndelungată cu ochii închiși, riști să faci infecții oculare și să ai probleme de vedere minore sau mai grave. Acest lucru este valabil pentru lentilele cu purtare unică (se aruncă după 8-12 ore de folosire) sau cu purtare zilnică (se pot purta mai multe zile, în funcție de tipul lentilei, însă se scot înainte de somn).
Indiferent de materialul lentilei, cantitatea de oxigen care ajunge la ochi scade considerabil când pleoapele sunt închise, iar lacrimile nu pot curăța suprafața oculară de impurități. Astfel, riscul să faci infecții la nivelul corneei sau a conjunctivei crește de până la 6-8 ori, iar complicațiile pot duce chiar și la diminuarea vederii.
Dacă tragi un pui de somn sau ațipești între 15-60 de minute, riscurile sunt mai mici, dar tot sunt prezente. Efectul poate fi de vedere neclară, ochi iritați, uscați și roșii, precum și disconfort ocular. Aceste urmări sunt influențate și de perioada cât au fost purtate lentilele înainte de a adormi și de durata somnului.
Astfel, dacă dormi peste noapte cu lentilele puse, ai riscuri mai mari de apariție a unei inflamații oculare sau a altor probleme. În același timp, dacă ai purtat lentilele doar câteva zeci de minute sau câteva ore, după care ai ațipit, efectele pot fi diminuate în comparație cu situația în care le-ai fi purtat toată ziua și s-ar fi acumulat mai multe impurități și depuneri proteice pe suprafața lentilei.
De asemenea, un rol important îl are și materialul lentilei de contact. Dacă acestea sunt moi, dintr-un silicon-hidrogel, permeabilitatea oxigenului poate fi de 10 ori mai mare decât a celor din hidrogel. Totuși, sunt situații în care poți dormi cu lentilele de contact puse, dacă regimul de purtare permite acest aspect.
După modul de utilizare, lentilele de contact se împart în trei categorii:
Este foarte important să respecți regulile de îngrijire a lentilelor de contact și indicațiile specialiștilor referitoare la purtarea acestora. Astfel, te bucuri de o vedere sănătoasă și de un confort ocular sporit. Iată ce trebuie să faci.
Dacă alegi lentilele de contact cu purtare unică, trebuie să ai grijă doar cum le manevrezi. Acestea nu necesită igienizare înainte sau după utilizare. În cazul lentilelor cu purtare zilnică sau continuă, trebuie să umezi câțiva pași:
Lentilele cu purtare zilnică sau extinsă trebuie depozitate peste noapte sau când nu sunt folosite într-un recipient special, numit lens case. Acesta are două compartimente: pentru lentila stângă (notat cu S sau cu L) și pentru lentila dreaptă (notat cu D sau cu R).
După igienizarea lentilei, pune-o în compartiment și toarnă suficientă soluție. Lentila trebuie să fie acoperită de lichid, pentru a se hidrata și dezinfecta peste noapte. Nu folosi niciodată apă de la robinet și nu reutiliza soluția din lens case. Aceasta trebuie schimbată în fiecare zi.
Este indicat să îți formezi un obicei sau o rutină de aplicare a lentilele. De pildă, începi mereu cu cea de la ochiul drept și când le aplici, și când le îndepărtezi. Astfel, nu încurci lentilele între ele. Acest aspect nu este important doar în cazul în care ai dioptrii diferite. Dacă ai o infecție, nu riști să o transmiți de la un ochi la altul.
Atât în cazul lentilelor de unică folosință, cât și a celor cu purtare zilnică sau continuă, trebuie să acorzi atenție modului în care le manevrezi. Mâinile tale trebuie să fie întotdeauna curate și uscate. Spală-te bine cu apă și săpun, după care usucă mâinile cu un prosop care nu lasă scame sau alte impurități.
Dacă ai nelămuriri sau ai nevoie de o prescripție pentru lentilele de contact, programează-te la o consultație optometrică gratuită.