Ochelarii de soare, mai mult decât un accesoriu la modă
16/03/2016Ce trebuie să știi despre razele ultraviolete și ochelarii de soare
31/03/2016Lentilele de contact au devenit tot mai populare în ultimii ani și tot mai multe persoane care suferă de afecțiuni oculare preferă lentilele în detrimentul ochelarilor. Fiecare dintre aceste accesorii vine cu propriile reguli de îngrijire, însă când vorbim despre lentilele de contact, trebuie să acordăm un plus de atenție deoarece acestea vin în contact direct cu ochii noștri.
Durata de viață a lentilelor de contact
Când vine vorba despre îngrijirea lentilelor de contact trebuie să ținem în primul rând cont de durata lor de viață. Dacă acestea sunt create pentru un anumit număr de purtări, ține cont de aceste recomandări și nu le purta mai mult decât este recomandat. Din acest punct de vedere ai la dispoziție lentile de contact cu înlocuire zilnică, cu înlocuire la două săptămâni, lunară sau anuală.
Dacă ai optat pentru o pereche de lentile cu înlocuire anuală, va trebui să respecți reguli stricte de igienă pentru că în decursul unui an ele trebuie ferite de orice bacterie care ți-ar putea afecta ochiul. De altfel, regulile de igienă pentru lentilele de contact se aplică pentru toate tipurile, indiferent că sunt cu înlocuire anuală, lunară sau bilunară, iar dacă te abați de la ele te expui la unele riscuri de sănătate.
Lentilele de contact pot fi purtate la orice vârstă, inclusiv de către copii și seniori. Ele sunt recomandate atât pentru miopie, hipermetropie, astigmatism sau presbiopie și oferă câteva avantaje nete în fața ochelarilor de vedere. Unele dintre cele mai importante sunt legate de faptul că oferă un câmp vizual mai larg și sunt mai discrete, neafectând în niciun fel fizionomia purtătorilor.
Aplică lentilele de contact în mod corect
La o prima utilizare, este posibil ca lentilele să nu fie bine aplicate și să te jeneze. Ține minte faptul că lentilele de contact sunt concepute astfel încât purtarea lor să nu deranjeze cu absolut nimic, așadar, dacă sunt aplicate în mod corect, nici nu le vei simți.
Iată cum se aplică în mod corect lentilele de contact:
- Începe cu o curățare atentă a mâinilor, cu apă și săpun.
- Cu degetul arătător de la mâna dreaptă (sau cea cu care ești obișnuit să scrii, cu care ai cea mai multă dexteritate) iei o lentilă de contact din suport. Marginile lentilei trebuie să stea în sus și să nu fie lăsate.
- Privește drept înainte și trage pleoapa inferioară în jos cu degetul mijlociu de la mâna stângă. Degetul arătător al mâinii stângi este folosit pentru a trage în sus pleoapa superioară.
- Privește în sus și aplică lentila de contact în partea de jos a ochiului, pe zona albă.
- Dă drumul, pe rând, pleoapelor.
- Privește în jos, apoi închide ochii pentru puțin timp, astfel încât lentila să se așeze pe centrul ochiului, acolo unde îi este locul.
- Repetă procesul pentru celălalt ochi.
La prima aplicare a lentilelor, este foarte posibil să-ți ia mai mult timp, însă odată ce te obișnuiești să le aplici zilnic, toată operațiunea va dura 1-2 minute.
Cum scoatem lentilele de contact
Există lentile de contact cu care poți dormi fără să ai nicio problemă în timpul somnului. Chiar și dacă modelul de lentile achiziționat poate fi purtat și noaptea, este recomandat să scoți lentilele din când în când.
Iată ce pași trebuie să urmezi pentru a scoate corect lentilele de contact:
- Spală-ți mâinile cu apă și săpun în prealabil.
- Privește în sus și trage de marginea pleoapei inferioare cu degetul mijlociu de la mâna dreaptă.
- Pune arătătorul aceleiași mâini pe marginea de jos a lentilei și trage-o pe zona albă a ochiului.
- Apucă lentila ușor cu arătătorul și degetul mare și scoate-o din ochi.
Odată ce scoți fiecare lentilă, clătește-o cu soluție de curățat lentilele și plaseaz-o în recipientul special, în care ai pus soluție în prealabil. Aceasta soluție ajută la hidratarea, curățarea, clătirea, dezinfectarea și păstrarea lentilelor de contact și nu trebuie refolosită niciodată. Aceasta soluție NU poate fi înlocuită cu apă, nici îmbuteliată, nici de la robinet, și nici cu alte soluții dezinfectante precum alcoolul medicinal.
Consultă un medic înainte de procurarea lentilelor de contact cu dioptrii
Nu achiziționa lentile de contact pentru vedere înainte să discuți cu un medic oftalmolog. El îți va face un consult pentru a stabilit cu exactitate dioptria ta și îți va vorbi în amănunt despre tipul de lentile de contact de care ai nevoie.
Odată ce ai vizitat cabinetul medicului oftalmolog și ai discutat cu acesta despre lentilele de contact, poți intra pe Lensa.ro pentru a-ți achizitiona produsele care se potrivesc cel mai bine nevoilor tale. Tot aici poți găsi și lentile colorate pentru a încerca o culoare la care ai visat mereu.
Indiferent dacă optezi pentru lentile de vedere, lentile colorate cu dioptrie sau lentile colorate, utilizate doar pentru efectul estetic, fara dioptrii, regulile de îngrijire sunt aceleași. De altfel, aceste reguli trebuie urmate nu doar pentru a păstra lentilele în stare bună un timp cât mai îndelungat, cât mai ales pentru a-ți proteja sănătatea ochilor.
Tu porți lentile de contact? Cum le aplici și cum le îngrijești? Scrie-ne în secțiunea de comentarii de mai jos!