Cum să-ţi îngrijeşti lentilele de contact astfel încât să nu-ţi afecteze sănătatea ochilor
14/03/2016Reguli de îngrijire a lentilelor de contact
28/03/2016Ochelarii de soare sunt un accesoriu foarte chic, care este privit mai mult ca un moft de trend decât ca o necesitate, însă în realitate ei sunt mult mai mult decât atât. Ochelarii de soare pot fi purtați în orice anotimp, nu doar vara, iar principalul lor atribut este protecția ochilor, și nu trendurile.
Nu trebuie să ne raportăm la ochelarii de soare doar ca la un accesoriu cool, care este potrivit numai la plajă sau la o ieșire de weekend în parc. Ei sunt necesari în orice anotimp când soarele este puternic, inclusiv iarna și în orice împrejurare care presupune expunere la soare un timp îndelungat.
Efectul radiațiilor ultraviolete asupra ochilor
Razele UV nu au un efect nociv doar asupra pielii, ci și asupra ochilor. Așa cum medicii dermatologi ne recomandă să folosim loțiuni de protecție solară oricând ieșim din casă și medicii oftalmologi ne recomandă să utilizăm ochelari de soare, ori de câte ori petrecem timp în aer liber în perioade cu soare puternic. Aceste radiații nu ne afectează doar când privim în direcția soarelui, un efect nociv îl are și reflectarea lor în nisip sau în zăpadă, atunci când temperaturile sunt foarte scăzute.
Studii efectuate de specialiștii din cadrul National Eye Institute din Statele Unite arată că expunerea îndelungată la soare poate duce la dezvoltarea unor afecțiuni oculare precum cataractă sau degenerescență maculară. În cazul cataractei, cei de la National Eye Institute ne atrag atenția că 20% dintre cazuri sunt provocate de expunerea la raze UV.
Deși suntem atenționați încă de mici copii să nu privim direct spre soare pentru că riscăm să ne pierdem acuitatea vizuală, puțini dintre noi știu și faptul că expunerea de durată scurtă la raze UV de intensități foarte puternice este echivalentă ca efect cu cea provocată de expunerea la raze UV de intensitate normală, dar zi de zi. O altă recomandare a medicilor oftalmologi este și evitarea expunerii la soare între anumite ore ale zilei, când soarele este puternic – între orele 10.00 și 16.00.
Radiațiile UV afectează în primul rând corneea și pot provoca chiar și arsură corneeană, denumită în termeni medicali fotokeratită, care se manifestă prin inflamarea corneei, provoacă dureri foarte mari și duce la pierderea temporară a vederii. Și conjunctiva, membrana care căptușește pleoapele, are de suferit de pe urma razelor ultraviolete, afecțiunile conjunctivei provocate de razele soarelui sunt pinguecula și pterigionul.
Nu putem să ne ferim în permanență de razele soarelui, mai ales că acestea contribuie și la producția de vitamina D, însă trebuie să învățăm să ne bucurăm de beneficiile lui, și să ne ferim de efectele nocive pe care acesta le are asupra pielii și ochilor noștri. Un alt aspect important este reprezentat de protecția pleoapelor, pielea lor este foarte sensibilă, iar razele UV pot provoca afecțiuni dermatologice grave (carcinom, melanom), iar ochelarii de soare protejează în aceeași măsură și ochii și pielea din jurul lor.
Și când vorbim despre sănătatea ochilor noștri, proverbul conform căruia este mai bine să previi decât să tratezi, își arată veridicitatea. Iar când prevenirea nu ține decât de purtarea unui accesoriu elegant, este cu atât mai ușor.
Ce ochelari de soare te protejează cel mai bine
Criteriile estetice nu sunt singurele care contează atunci când alegem o pereche de ochelari de soare, deși, de cele mai multe ori ele primează. Mult mai important decât aspectul lor și felul în care arătam atunci când îi purtăm este materialul lentilei.
Extrem de important este nivelul protecției pe care o oferă o pereche ochelari, unele modele au doar lentila colorată, fără să ofere cu adevărat protecție împotriva soarelui. Mai mult decât atât, lentilele colorate fără protecție UV determină dilatarea pupilei, iar razele soarelui au un efect și mai nociv asupra ochilor.
Cantitatea de lumină transmisă prin lentilă este și ea un factor important în alegerea ochelarilor de soare, pentru soare puternic optează pentru categoria 3 – 8-18%. Datele legate de lumina transmisă prin lentila se găsesc pe brațul ochelarilor.
Este recomandat să alegi doar lentile care blochează 100% (400 nm sau 400UV) dintre razele UVB și UV. Majoritatea ochelarilor de soare pe care îi găsești aici au acest grad de protecție și blochează în totalitate aceste radiații. Este indicat să optezi pentru lentile polarizate, care au aplicat un strat special ce diminuează strălucirea soarelui, iar culorile văzute prin aceste lentile sunt mai clare.
Este importantă și dimensiunea ochelarilor de soare. Cei mari sunt recomandați în detrimentul celor de mici dimensiuni pentru că oferă o protecție sporită ochilor și pielii din jurul lor. O pereche de ochelari precum purta Audrey Hepburn în celebrul film „Mic dejun la Tiffany” sunt perfecți pentru a-ți proteja ochii și sunt extrem de chic.
Ochelarii de soare potriviți pentru forma feței
Pentru că am discutat despre Audrey Hepburn și despre aspectul „fashion” al ochelarilor, trebuie să menționăm și unul dintre cele mai importante criterii de alegere a acestora – designul lor. Pe cât de mult ne interesează protecția pe care aceștia ne-o oferă, pe atât de mult contează și felul în care arătam atunci când îi purtăm.
Înainte să începi căutarea unei perechi de ochelari de soare, trebuie să te ghidezi și după designul potrivit pentru forma feței tale. Deși nu există o regulă în acest sens și poți să alegi în funcție doar de gusturile tale, există câteva linii generale după care ar trebui să ne ghidăm când alegem ochelarii de soare.
Forma feței ar trebui să contrasteze cu forma ochelarilor. Pe o față rotundă se potrivesc cel mai bine ochelarii de formă pătrată, pe cea pătrată ochelarii rotunzi, iar un chip în formă de inimă este avantajat de ochelarii „cat-eye”. Ochelarii wayfarer sau aviator te vor avantaja dacă ai un chip alungit, iar persoanele cu fața de formă ovală sunt cele mai norocoase din acest punct de vedere, deoarece li se potrivesc orice tip de ochelari.
Dacă încă nu te-am convins de utilitatea acestui accesoriu, poate o va face un studiu al cercetătorilor britanici. Aceștia au concluzionat că ochelarii de soare ne fac mai atrăgători pentru că ascund micile defecte ale chipului și ne fac fața mai simetrică, așa că avem un motiv în plus să ne protejăm sănătatea ochilor.
Ce tip de ochelari de soare preferi? Ai vreun brand favorit? Scrie-ne în secțiunea de comentarii de mai jos!