Heterocromie: Ce înseamnă, cauze, recomandări
21/03/2022Vederea cromatică: cum funcționează și ce rol are
03/06/2022Purtarea lentilelor de contact este destinată exclusiv adulților? Sunt aceste dispozitive de corectare a vederii nesigure pentru copii? Pe scurt, nu. Chiar și copiii le pot folosi fără probleme, așa că nu ai de ce să îți faci griji dacă micuțul tău va refuza să poarte ochelari.
Află mai multe despre vârsta de la care pot fi purtate lentilele de contact, dar și despre utilizarea acestora de către copii.
De la ce vârstă pot fi purtate lentilele de contact?
Lentilele de contact sunt dispozitive medicale utilizate pentru corectarea defectelor de vedere ca o alternativă la ochelari, însă pot ajuta și la tratarea altor afecțiuni oftalmologice sau pot avea scop pur estetic. Deoarece aplicarea și întreținerea lor necesită o atenție deosebită, multe persoane consideră că acestea nu sunt potrivite pentru copii.
Însă, vârsta de la care se pot purta lentile de contact este cea de 8 ani. La această vârstă, vederea copiilor și-a încheiat dezvoltarea, iar micuții sunt suficient de responsabili astfel încât să poată să utilizeze aceste dispozitive și să le întrețină corespunzător. În plus, purtarea lentilelor are puține riscuri chiar și în această categorie de vârstă.
Când e pregătit cel mic să poarte lentilele de contact?
Deși riscurile purtării acestor dispozitive sunt minime, totul depinde de felul în care sunt întreținute și utilizate. Așadar, părinții trebuie să se asigure că micuții lor știu când ar trebui să își scoată lentilele, cum să le curețe și să le depoziteze corect.
Dacă aceștia sunt obișnuiți cu diferite sarcini zilnice și le pot îndeplini fără ca părinții să le amintească de ele și fără supraveghere, înseamnă că sunt suficient de responsabili și pentru utilizarea corectă a lentilelor de contact.
Ce fel de lentile de contact sunt potrivite pentru copii?
În principiu, este recomandat ca micuții să înceapă cu purtarea unor lentile de contact de unică folosință. Astfel, aceștia vor avea ocazia să se obișnuiască și să învețe cum trebuie utilizate în mod corect. Apoi, poți trece treptat la lentile ce pot fi utilizate mai frecvent.
Însă, cel mai bine este să ceri sfatul medicului oftalmolog înainte de a achiziționa orice fel de lentile pentru cel mic. În urma unui control, acesta îți va recomanda cea mai potrivită soluție pentru corectarea vederii copilului tău.
Care sunt beneficiile purtării lentilelor de contact de către copii?
În primă fază, este posibil să fii reticent când vine vorba de folosirea lentilelor de contact de către copilul tău. De aceea, vom prezenta câteva avantaje clare ale acestora.
Încetinirea problemelor de vedere
Copiii care poartă lentile de contact pot să beneficieze de o încetinire a evoluției problemelor lor de vedere. Acest lucru este valabil în special în cazul miopiei, care începe să se manifeste între 8 și 16 ani. În cazul în care copilul tău are astfel de probleme, este posibil ca medicul să îi recomande purtarea unor lentile rigide.
Îmbunătățirea încrederii în sine
Foarte mulți copii refuză să poarte ochelari de vedere deoarece se tem că vor fi ironizați de către prieteni sau colegi de clasă, lucru care le poate afecta în mod serios încrederea de sine. Dacă nu își corectează defectele de vedere cu un tratament adaptat, există riscul ca acestea să evolueze rapid.
Din fericire, lentilele de contact le vor permite să urmeze astfel de tratamente fără purtarea unor ochelari incomozi, care i-ar putea face pe copii să se simtă neîncrezători.
Un câmp vizual extins
Purtarea ochelarilor de vedere poate obstrucționa vederea periferică, dar această problemă dispare în cazul lentilelor. Copiii vor putea vedea perfect și vor beneficia de un câmp vizual extins.
Protecția împotriva razelor ultraviolete
Ochii copiilor sunt mult mai sensibili la acțiunea razelor nocive UV, însă lentilele de contact acționează ca o peliculă și oferă o bună protecție împotriva acestora.
Alegere mai avantajoasă pentru sport
Când practică un sport, cei mici pot deteriora mai ușor ochelarii și, în plus, pot fi incomodați de purtarea lor. În schimb, dacă aleg lentilele de contact, copiii dobândesc o libertate mult mai mare de mișcare fără ca vederea lor să aibă de suferit.
Cum se folosesc în siguranță lentilele de contact?
Dacă medicul oftalmolog recomandă lentilele și consideri că micuțul tău este suficient de responsabil pentru a le purta, este important să îl educi despre câteva reguli de utilizare simple, dar extrem de importante.
În primul rând, copilul trebuie să știe că lentilele sunt doar ale sale și numai el le poate folosi. Așadar, nu trebuie să le dea altor copii sau să utilizeze lentilele de contact ale altcuiva. De asemenea, trebuie să aibă grijă să le curețe după fiecare utilizare, folosind doar soluția specială de dezinfectat, nu alte produse.
Dacă acesta se află la vârsta adolescenței și a început deja să folosească loțiuni sau creme de față, ar trebui să aibă grijă la ingrediente și să opteze numai pentru variante hipoalergenice, care să nu-i irite ochii. De asemenea, se poate machia fără probleme, însă numai după ce și-a pus deja lentilele.
Poate copilul să poarte lentile colorate?
Lentilele colorate pot fi utilizate la fel ca cele cu dioptrii, așadar copilul le poate purta fără probleme. Fie că dorește să meargă la o petrecere sau să experimenteze colorându-și irisul în diverse culori, nu există contraindicații legate de acestea, atât timp cât sunt achiziționate de la furnizori autorizați.
Dacă micuțul nu are probleme de vedere și dorește să poarte astfel de lentile doar în scop estetic, este recomandat să îl duci totuși la oftalmolog pentru un control și să respecți sfaturile acestuia. În plus, există și lentile colorate cu dioptrie, așa că oricine poate încerca să își schimbe culoarea ochilor.
Lentilele de contact pot fi purtate încă de la vârsta de 8 ani. Așadar, ele reprezintă o soluție eficientă de corectare a defectelor de vedere chiar și în cazul copiilor, înlocuind cu succes ochelarii. Dacă vrei ca micuțul tău să nu se simtă nesigur din cauza problemelor sale oftalmologice și a purtării ochelarilor, faceți împreună o vizită medicului oftalmolog, iar acesta vă va spune dacă lentilele sunt potrivite în cazul copilului tău, precum și cum ar trebui să le folosească.