Află de ce este vederea cromatică esențială în viața ta și ce afecțiuni pot duce la percepția diferită a culorilor. În plus, descoperă cum influențează ochelarii de soare percepția culorilor și ce tip de lentile e indicat să porți în funcție de activitățile desfășurate.
Vederea cromatică determină percepția normală a tuturor culorilor și nuanțelor, cu ajutorul unor celule fotosensibile din retină. Retina este un strat intern al globului ocular, unde se formează imaginile. Razele de lumină ajunse pe retină se transformă în impulsuri nervoase care sunt interpretate de către creier.
Există două categorii de receptori fotosensibili. Astfel, celulele cu bastonașe sunt responsabile pentru vederea pe timp de noapte, iar celulele cu conuri te ajută să percepi culorile.
Ochiul uman are trei tipuri de receptori responsabili pentru percepția culorilor, iar din acest motiv este considerat tricromatic: celule cu conuri pentru albastru, verde și roșu.
Percepția culorilor mixte și a tonurilor se realizează după primirea impulsurilor de la cel puțin două tipuri de celule cu conuri. Mai mult, o mică parte a populației are un al patrulea tip de con care determină viziunea tetracromatică. În timp ce o persoană tricromatică poate vedea aproximativ un milion de nuanțe, ochiul tetracromatic percepe de 100 de ori mai multe culori.
Ochiul uman percepe culorile: roșu, oranj, galben, verde, albastru, indigo și violet (ROGVAIV). Totodată, globul ocular poate fi afectat de razele invizibile cu ochiul liber: lumina infraroșie (IF), cu unde mai lungi, și cea ultravioletă (UV), cu unde mai scurte. Pentru a de a te proteja de razele UV, poți purta ochelari de soare.
Dacă vrei să afli care sunt efectele radiațiilor UV asupra ochilor, îți recomandăm acest articol.
Defectele vederii pot include anomalii legate de percepția culorilor: celulele fotosensibile conice fie au o sensibilitate redusă la roșu, verde sau albastru, fie nu pot recepta una dintre aceste trei culori. Cauza ar putea fi lipsa unui anumit tip de celule cu conuri.
Copiii încep să vadă roșul, verdele și albastrul în jurul vârstei de 3 luni. Treptat, își dezvoltă sensibilitatea la diferite lungimi de undă a luminii. Pentru a verifica vederea în culori se pot face teste cromatice. La un control de specialitate, ți se arată planșe cu imagini circulare: acestea sunt formate din puncte de mai multe mărimi și cu mai multe nuanțe, care au în centru un număr sau o formă de o culoare diferită.
Astfel, dacă nu poți distinge numărul sau forma din centru, specialistul îți poate spune ce problemă oculară ai. Aceste planșe pseudoizocromatice sunt concepute pentru a descoperi diferite tipuri de afecțiuni legate de vederea cromatică. În plus, defectele pot fi din naștere sau dobândite pe parcursul vieții.
Dacă suferi de daltonism, înseamnă că nu poți distinge anumite culori, precum roșu și verde. Celulele cu conuri pentru una dintre aceste culori nu receptează lumina cu lungimi de undă mari sau medii. Afecțiunea se poate manifesta în mai multe feluri:
În cazul în care nu se face diferența între albastru și galben, vorbim despre:
Daltonismul este un tip de discromatopsie (incapacitatea de a distinge culorile), prezent încă de la naștere. Pe de altă parte, dacă nu percepi culorile deloc, afecțiunea se numește acromatopsie (totală). Astfel, vezi doar alb, negru și nuanțe de gri.
Ochelarii de soare protejează vederea de razele UV dăunătoare. Este important să porți o pereche atât vara, cât și iarna. De asemenea, trebuie să alegi lentilele în funcție de condițiile meteo și de activitatea pe care o desfășori, deoarece acestea pot modifica percepția culorilor și contrastul. Știai că și ochelarii de vedere îți pot oferi protecție 100% UV? Află mai multe din următorul articol.
Lentilele ochelarilor de soare cu protecție UV se împart în cinci categorii:
Dacă vrei să beneficiezi de o percepție excelentă a culorilor, alege ochelarii de soare polarizați. Lentilele acestora au un filtru de polarizare care absoarbe razele de lumină orizontale, reflectate pe diverse suprafețe: luciul apei, zăpadă, asfalt etc. Prin reducerea strălucirii deranjante și a reflexiilor, este asigurat un contrast mai bun.
Descoperă într-un alt articol mai multe informații despre ce înseamnă ochelarii de soare polarizați, de ce sunt mai eficienți decât cei clasici și cum îți dai seama dacă perechea ta are într-adevăr lentile cu filtru de polarizare.
De asemenea, ochelarii de soare cu lentile colorate pot influența vederea cromatică:
Mai mult, menține mereu lentilele curate cu soluții speciale de întreținere, astfel încât vederea cromatică să nu fie afectată de pete de murdărie. Pulverizează soluția pe ambele părți ale lentilelor și folosește o lavetă moale.
Găsește mai multe informații utile pe blog.lensa.ro despre ochelari de soare, de vedere sau pentru calculator, lentile de contact sau afecțiuni oculare.