Alergii oculare de primăvară: Ce sunt și cum să le eviți
21/03/2022De la ce vârstă poți purta lentile de contact
03/06/2022Heterocromia este caracterizată prin culori diferite ale irisului unei persoane. Este rar întâlnită la oameni și poate fi genetică sau dobândită pe parcursul vieții. Ochiul afectat poate avea o pigmentație mai mică sau mai mare decât cel considerat normal. Află în continuare care sunt tipurile de heterocromie, cauzele, manifestările și tratamentele posibile ale acestei anomalii.
Ce înseamnă Heterochromia iridum?
Heterochromia iridum sau heterochomia iridis apare la nivelul ochiului și reprezintă colorarea diferită a irisului. Iată cum este definită și ce presupune fiecare tip de heterocromie: completă, sectorială și centrală.
Ce este heterocromia
Această condiție face referire la diferențe de culoare, în cazul pielii, părului sau a irisului. Este determinată de o cantitate de melanină mai mică sau mai mare decât cea obișnuită. Apare rar la oameni, însă este mai prezentă la animale.
Pigmentul poate fi în exces (hipercromie) și colorează mai intens pielea, părul sau irisul. Spre exemplu, ochiul normal este albastru, iar cel afectat dobândește o nuanță căpruie. Dacă pigmentul lipsește sau este prezent într-un procent mai mic (hipocromie), efectul este invers, de decolorare a irisului. Țesutul afectat este mai deschis la culoare decât cel normal.
Mai mult, melanina este un pigment care colorează pielea, părul și irisul, dar are și rol de protecție împotriva razelor ultraviolete. Din acest motiv, ochii deschiși la culoare necesită protejarea suplimentară, cu ochelari de soare. Lentila acestora trebuie să aibă un grad ridicat de protecție (din categoria trei sau patru).
Tipuri de heterocromie
În funcție de modul în care afectează irisul, heterocromia poate fi completă, sectorială sau centrală:
- Completă – un ochi are o culoare diferită față de celălalt (spre exemplu, irisul de la ochiul stâng este albastru, iar cel de la ochiul drept este verde);
- Sectorială – este reprezentată prin părți ale unui singur iris de culori diferite (sub formă de secțiuni sau pete);
- Centrală – când cercul exterior (inelul periferic) al irisului are o culoare diferită de restul.
Care sunt cauzele heterocromiei
Multe persoane cu ochi de culori diferite sau cu zone ale irisului de altă nuanță nu au afecțiuni asociate ori alte simptome. Pe de altă parte, anomalia poate apărea din motive genetice sau poate fi dobândită, din cauza unor boli.
De cele mai multe ori, heterocromia nu este influențată de probleme de sănătate grave, însă, mai întâi de toate, trebuie să consulți medicul specialist, pentru a le elimina. Află care sunt principalele afecțiuni care determină diferențele de culoare ale irisului.
Mai mult, mergi la oftalmolog la orice semn de scădere a acuității vizuale. Corectează viciile de refracție cu ochelari de vedere sau cu lentile de contact și respectă recomandările medicului.
Heterocromie genetică
Cauzele heterocromiei pot fi congenitale: condiția este asociată cu o afecțiune genetică, prezentă încă de la naștere sau dezvoltată la scurtă vreme după. Câteva dintre bolile care pot determina pigmentarea diferită a irisurilor sunt:
- Sindromul Bloch-Sulzberger (incontinentia pigmenti) – este extrem de rar și afectează pielea, părul, irisul, dinții, unghiile și sistemul nervos. Ochiul poate fi hiperpigmentat, adică devine mai închis la culoare decât cel sănătos;
- Boala Hirschsprung (cunoscută popular ca megacolon congenital) – această afecțiune a colonului poate determina hipopigmentația irisului afectat (decolorarea ochiului);
- Sindromul Waardenburg – se manifestă sub mai multe tipuri, cu diferite caracteristici. Poate determina depigmentarea pielii și a ochilor (iris albastru deschis) și cauzează apariția șuvițelor de păr albe;
- Sindromul Horner (Bernard-Horner) – nu este genetic, ci cauzat de leziuni ale creierului, ce apar intrauterin sau în timpul nașterii. De regulă, afectează doar jumătate de față: pupila este mai mică, irisul este mai deschis la culoare, iar pleoapa este căzută;
- Sindromul Sturge-Weber – afectează sistemul nervos și pielea (apare angiom facial, o pată de culoarea vinului de Porto), însă poate determina și pigmentarea diferită a irisului, precum și câteva afecțiuni oculare severe.
Heterocromie dobândită
Dacă diferența de culoare a irisurilor apare mai târziu, pe parcursul vieții, heterocromia este dobândită. Poate fi cauzată de leziuni și sângerări oculare, anumite tipuri de picături de ochi, intervenții chirurgicale oftalmologice sau dezvoltarea anumitor boli.
- Diabet – manifestările diabetului sunt diverse și complicațiile acestei afecțiuni includ probleme oculare grave. De asemenea, poate determina apariția heterocromiei;
- Glaucom – există multe tipuri de glaucom și sunt cauzate adesea de o presiune intraoculară prea mare (determină leziuni la nivelul nervului optic). Atât prezența acestei probleme de sănătate, cât și anumite medicamente sau picături utilizate pentru tratarea glaucomului pot duce la schimbarea culorii irisului;
- Neuroblastom – este o formă agresivă de cancer ce se formează în sistemul nervos simpatic, cu precădere la sugari și la copii. Unul dintre semnele apariției poate fi pigmentarea diferită a ochilor;
- Melanom ocular (melanom uveal) – este un tip de cancer la ochi care afectează, cel mai des, uvea (stratul vascular dintre retină și scleră). Poate apărea în diferite părți ale ochiului, inclusiv la iris;
Heterocromia este asociată mai rar cu afecțiuni genetice, congenitale sau cu cele dobândite. În plus, problemele de sănătate prezentate mai sus sunt doar câteva dintre posibilele cauze care pot duce la colorarea diferită a irisului. Programează-te la o consultație de specialitate, pentru un examen ocular complet și pentru a primi un diagnostic.
Cum se manifestă heterocromia?
De cele mai multe ori, oamenii cu ochi diferiți la culoare nu prezintă alte simptome. Nuanțele diferite ale irisului pot fi observate mai ușor sau pot fi mai discrete, de la persoană la persoană. În cazul în care heterocromia este cauzată de apariția unei afecțiuni, aceasta poate fi însoțită de simptomele specifice bolii respective.
De asemenea, dacă te confrunți cu roșeața globului ocular, planifică un consult la medicul specialist. Iată ce probleme de sănătate pot evidenția ochii roșii, de la afecțiuni oftalmologice, la boli ale sistemului cardiovascular.
Diagnostic
În cazul apariției heterocromiei la copii, cauzele pot fi genetice. Totuși, este important ca oftalmologul să elimine anumite probleme de sănătate ascunse, îngrijorătoare. De asemenea, sugarii își pot schimba natural culoarea ochilor, deoarece organismul lor se dezvoltă treptat.
Dacă descoperi că unul dintre ochi și-a schimbat culoarea mai târziu (heterocromie dobândită), medicul specialist îți face un examen oftalmologic complet și s-ar putea să recurgă la anumite teste suplimentare, precum cele de sânge sau genetice, astfel încât să descopere cauza.
Cum se tratează heterocromia?
Heterocromia nu necesită urmarea unui tratament, decât dacă este cauzată de apariția unei boli. În acest caz, sunt tratate simptomele afecțiunii, nu diferențele de culoare ale irisurilor. Pe de altă parte, anomalia poate fi corectată prin purtarea lentilelor de contact.
În urma consultului oftalmologic, medicul îți poate prescrie tipul de lentile de contact colorate potrivit pentru tine. Spre exemplu, pentru o diferență mică a nuanțelor ochilor, poți alege produse mai transparente, cu o culoare subtilă.
Lentilele opace sunt recomandate pentru modificarea evidentă a culorii irisului (de exemplu, de la albastru la căprui închis). Nuanțele și modelele pot fi create special pentru ochii tăi, astfel încât să creeze efectul dorit de tine. În plus, lentilele de contact colorate realizate la comandă îți permit să estompezi heterocromia sectorială sau cea centrală, deoarece acestea pot fi proiectate cu un design adaptat nevoilor tale.
De asemenea, lentilele de contact protetice pot fi utilizate atât cu scop estetic, cât și medical. Acestea pot masca imperfecțiunile irisului prezente din naștere sau cauzate de o traumă. Citește mai multe despre ce sunt lentilele protetice.
De regulă, heterocromia nu este asociată cu alte manifestări sau probleme de sănătate și poate determina hipermigmentația (culori închise) sau hipopigmentația (nuanțe deschise). Mai mult, diferențele de culoare pot fi mici, discrete sau mai pronunțate. Te așteptăm în vizită la medicul optometrist, pentru diagnostic și recomandări.