
Top branduri celebre de ochelari de soare
31/10/2022
Care este legătura dintre durerile de cap și problemele de vedere
22/12/2022Ochii se numără printre primele detalii observate la o persoană. Cu cât nuanța acestora este mai interesantă, cu atât interacțiunea cu persoana respectivă pare să capete un farmec aparte.
Te invităm să descoperi cele mai rare culori de ochi din lume, aflând motivele pentru care astfel de nuanțe inedite pot apărea pe suprafața globului ocular, dar și modul prin care îți poți schimba simplu și rapid culoarea ochilor.
Culoarea ochilor este determinată de gene?
Culoarea ochilor unei persoane rezultă din pigmentarea irisului. Nuanțele pe care irisul le are pot varia de la un albastru foarte deschis la un maro foarte închis și sunt, într-adevăr, determinate de genele unei anumite persoane.
Majoritatea genelor asociate cu nuanțele pe care le au ochii sunt implicate în producerea, transportul și stocarea unui pigment denumit melanină. Acesta este responsabil și pentru culoarea părului sau a celei pe care o are pielea unei persoane.
Culoarea ochilor este direct legată de cantitatea de melanină din straturile frontale ale irisului. În cazul persoanelor cu ochii căprui, cantitatea de melanină de la nivelul irisului este foarte ridicată, iar în cazul persoanelor cu ochi albaștri, discutăm despre un nivel redus al pigmentului.
Întrucât culoarea ochilor este o trăsătură poligenică (determinată nu de una, ci de mai multe gene), există un spectru extins de nuanțe pornind de la cele mai răspândite (ex: maro/căprui) și până la cele mai rare culori de ochi, așa cum sunt cele pe care le vei descoperi mai jos.
Care sunt cele mai rare culori de ochi
Iată care sunt cele mai rare culori ale ochilor, la nivel mondial.
Ochii verzi
Ochii verzi sunt rezultatul unui iris cu nivel scăzut de melanină și un nivel ridicat de lipocrom (pigment gălbui). Dacă ai în cercul tău de prieteni o persoană cu ochi verzi, află că aceasta are una dintre cele mai rare nuanțe din întreaga lume. La nivel mondial, se estimează că aproximativ 2% din totalul populației are ochii verzi.
Nuanțele de verde ale ochilor sunt cel mai răspândite în nordul, centrul și vestul continentului european. Aproximativ 16% din totalul celor care au ochii verzi sunt urmași ai popoarelor celtice și germanice.
Ochii albaștri
Aproximativ 8-10% din totalul populației globale este reprezentat de persoanele cu ochi albaștri. Această nuanță este mai des întâlnită în Europa, mai exact, în Scandinavia. Studiile arată că această mutație la nivelul irisului – nivelul redus de melanină – a apărut pentru prima dată la o persoană care a trăit pe continentul european în urmă cu aproximativ 10.000 de ani.
Precum persoanele cu ochii verzi, cele cu ochi albaștri (precum și cele cu ochi verzi-albaștri) se pot confrunta cu un oarecare disconfort atunci când lumina de afară este foarte puternică.
Ochii verzi-căprui (hazel)
Persoanele cu ochi verzi căprui formează aproximativ 5% din populația planetei. Sunt reprezentativi în special pentru locuitori ai Europei și ai Statelor Unite ale Americii. Nuanțele de maro-gălbui, verde și maro formează o armonie cromatică extraordinară.
Este interesant de precizat faptul că persoanele cu ochi verzi-căprui au un nivel ridicat de melanină la nivelul irisului, asemănător persoanelor cu ochi căprui (55-79% din totalul populației), însă acest pigment este dispersat spre margini, nu în zona centrală.
Ochii de culoarea chihlimbarului
Aproximativ 5% din totalul oamenilor de pe glob au această culoare rară a ochilor. Cei cu ochi de chihlimbar pot fi întâlniți pe întregul cuprins al planetei noastre. Vorbim despre nuanță galben-aurie, susținută de note arămii, pe care este greu să nu o remarci într-o discuție cu o persoană care are ochii de culoarea chihlimbarului.
Ochii gri
Persoanele cu ochii gri reprezintă un procent de sub 1% din totalul populației globale, fiind considerată una dintre cea mai rară culoare de ochi din lume. Această nuanță a irisului este cel mai des întâlnită în nordul și estul continentului european, oamenii de știință apreciind faptul că au mai puțină melanină chiar și decât ochii albaștri.
Cele mai rare culori de ochi: Afecțiuni oculare
Știai că există și anumite afecțiuni care pot determina nuanțe ale ochilor mai puțin întâlnite?
Heterocromia – ochi de culori diferite
Este întâlnită la mai puțin de 1% din totalul populației de pe glob. În cazul acestei afecțiuni, o parte sau întreaga suprafață a irisului unui ochi are o culoare diferită față de irisul celuilalt ochi.
Unele cazuri pot apărea de la naștere, chiar și la persoane fără un istoric familial al acestei afecțiuni. În majoritatea cazurilor, heterocromia are un caracter benign, nu este cauzată de o boala oculară și nici nu afectează vederea. Așadar, nu necesită tratament sau diagnostic.
Totuși, unele persoane dezvoltă această afecțiune mai târziu în viata – heterocromie dobândită. Este posibil ca aceasta să fie cauzată de factori precum:
- leziuni oculare;
- inflamații oculare
- sângerări oculare;
- tumori ale irisului;
- sindromul Horner;
- sindromul de dispersie pigmentară;
- diabet.
În astfel de condiții, consultul de specialitate este recomandat, pentru ca medicul specialist să poată stabili cauza heterocromiei dobândite, în urma evaluărilor efectuate.
Albinismul ocular – ochi roșii sau roz
În general, persoanele cu albinism ocular au ochii albaștri, însă vasele de sânge din interiorul globului se pot vedea cu ușurință prin irisul de nuanță translucidă. De aceea, poate părea că ochii acestora sunt roz sau roșii.
Persoanele cu albinism ocular au această afecțiune din naștere, fiind cauzată de o genă moștenita pe linie maternă. Femeile poartă gena respectivă, însă, de obicei, nu manifestă semne ale acestei afecțiuni. Aproape toate persoanele cu albinism ocular de tip 1 (Nettleship-Falls) sunt bărbați.
Celălalt tip de albinism ocular este mai puțin frecvent. Ambii părinți poartă gena ce cauzează această afecțiune. În acest caz, culoarea pielii și a părului sunt, de asemenea, mai deschise. Atât persoanele de sex masculin, cât și cele de sex feminin, pot dezvolta această formă.
Cum îți poți schimba culoarea ochilor?
Vrei să ai și tu o culoare a ochilor ieșită din comun? Tot ce trebuie să faci este să porți lentile de contact colorate. Află mai întâi informații utile despre cele trei tipuri de lentile colorate pe care ți le punem la dispoziție și apoi alege inspirat:

Lentilele de contact colorate mono-tone
Disponibile într-o singură nuanță și potrivite pentru persoanele care își doresc o schimbare a culorii ochilor, într-un mod cât mai natural posibil, lentilele de contact mono-tone asigură un aer misterios și provocator pentru toți cei din jur.
Lentilele de contact colorate bi-tone
Lentilele de contact colorate bi-tone oferă două nuanțe de pigmenți ai culorii alese, astfel încât tranziția cromatică să nu fie una bruscă. Redau cu acuratețe aspectul natural al ochiului, prin efectul redat de conturul exterior al irisului.
Lentilele de contact colorate tri-tone
Lentilele de contact colorate tri-tone îmbină confortul cu stilul, fără schimbări drastice de culoare. Oferind un contrast cromatic în trei tonuri, oferă ochilor un efect plăcut și natural. Acestea dispun de un inel ce înconjoară pupila, urmat de culoarea de bază a lentilei, irisul fiind și el scos în evidență datorită pigmenților mai închiși ce îl înconjoară.
Acum ești gata să adaugi un strop de culoare și unicitate în fiecare outfit, purtând cele mai potrivite lentile de contact colorate de la Lensa. Ai parte de produse în tonuri adaptate pentru orice tip de ținută.
Te așteptăm cu lentile de contact violet, albastre, verzi, turcoaz, precum și în culori mult mai îndrăznețe, ideale pentru un party cu adevărat electrizant: lentile de contact albe, roșii, negre sau gri.
În plus, când îți alegi lentilele de contact colorate, ține cont dacă perechea dorită are sau nu dioptrii și care este perioada de purtare:
- lentile de contact colorate (1 purtare);
- lentile de contact colorate (5 purtări);
- lentile de contact colorate (30 de purtări);
- lentile de contact colorate (90 de purtări)
- lentile de contact colorate (185 de purtări)
- lentile de contact colorate (365 de purtări)
Alături de noi este chiar simplu să ai cele mai rare culori de ochi din lume! Cu lentilele de contact colorate de pe Lensa.ro, imaginea pe care o afișezi va căpăta un farmec aparte, așa cum ți-ai dorit dintotdeauna. Intră acum pe site și prinde ofertele pe care ți le punem la dispoziție pentru această gamă de produse!