Logo_BlogLogo_BlogLogo_BlogLogo_Blog
  • Acasă
  • Ochelari de vedere
    • Rame de vedere
    • Ochelari pentru calculator
  • Ochelari de soare
  • Lentile de contact
    • Lentile de contact de vedere
    • Lentile de contact colorate
  • Ochelari sport
  • Către Lensa.ro
  • Către Lensa.ro
✕
  • Acasă
  • Blog
  • Lentile de contact
  • Care este legătura dintre durerile de cap și problemele de vedere
B182 - Cele mai rare culori de ochi_ care sunt și cum apar
Cele mai rare culori de ochi: care sunt și cum apar
31/10/2022
B191 - 1
Viciile de refracție: Care sunt și cum pot fi corectate
22/12/2022

Care este legătura dintre durerile de cap și problemele de vedere

B185 - 1

Durerile de cap pot fi un semn al afecțiunilor oculare. Descoperă cele mai comune probleme de vedere care cauzează migrene, dureri frontale sau în creștetul capului și alte tipuri de disconfort. Află când trebuie să mergi la un consult optometric și care sunt tratamentele recomandate. 

Cauzele durerilor de cap din punct de vedere ocular

Afecțiunile oculare nedepistate pot cauza dureri de cap. În încercarea creierului de a compensa vederea încețoșată și de a forma imagini clare, apar încordarea la nivelul ochilor, oboseala oculară, dar și durerea. Forțarea vederii este doar una dintre cauzele durerilor de cap. În continuare, iată principalele afecțiuni oculare care determină această problemă.

Hipermetropia

Hipermetropia este un viciu de refracție în care razele de lumină sunt focalizate într-un punct imaginar din spatele retinei, nu pe suprafața acesteia, așa cum ar fi normal. Din această cauză, apare vederea neclară de aproape. 

Dacă această problemă nu este corectată cu ochelari de vedere sau lentile de contact cu dioptrii cu + (plus), pot apărea frecvent dureri de frunte sau se resimte o presiune în tâmple. Disconfortul este mai acut după perioadele îndelungate de citit sau de lucrat la calculator.

Mai mult, dacă există diferențe mai mari de una-două dioptrii între cei doi ochi, vorbim despre anizometropie. Pentru că vederea unuia dintre ochi este mai slabă, manifestările pot fi, printre altele, dureri de cap, amețeli și disconfort ocular.

Miopia

Un alt viciu de refracție care afectează un număr mare de persoane este miopia – vederea încețoșată la depărtare. Primele semne ale acestei afecțiuni, în special în cazul copiilor, sunt durerile de cap, determinate de încordarea oculară și de mijirea ochilor, în încercarea de a vedea clar. 

Corectarea miopiei cu lentile de vedere sau de contact cu dioptrii cu – (minus) și relaxarea privirii pot împiedica apariția durerilor de cap din cauza ochilor sau le pot ameliora.

Prezbitism

B185 - 4

Odată cu înaintarea în vârstă și îmbătrânirea naturală a cristalinului, adică a lentilei din interiorul globului ocular, apare prezbiopia. Persoanele care se confruntă cu această problemă au tendința de a ține la o distanță mai mare de ochi o carte sau telefonul pentru a citi și a vedea clar. 

Forțarea vederii duce adesea la dureri de cap și ochi obosiți. Pentru a vedea perfect la orice distanță, corecția prezbiopiei se poate face fie cu ochelari bifocali sau progresivi, fie cu lentile de contact multifocale.  

Strabism

Strabismul reprezintă alinierea necorespunzătoare a pupilelor. În cazul unei afecțiuni minore, globul ocular este forțat să păstreze privirea dreaptă și apar dureri de cap. În același timp, imaginile provenite de la ochiul afectat sunt ignorate de creier, iar ochiul sănătos este suprasolicitat. Acest fapt poate cauza, de asemenea, senzație de presiune și durere în spatele ochilor.

Astigmatism

Astigmatismul este cauzat de curbura neregulată a corneei sau a cristalinului și determină vederea neclară atât de aproape, cât și la depărtare. Dacă ai această problemă, poți resimți migrene oculare – dureri persistente în jurul unui glob ocular – și dureri de cap, frunte și ochi. 

Corecția se face, în general, cu lentile cilindrice pentru ochelari sau cu lentile de contact torice. Dacă durerile persistă, programează-te la un nou consult de specialitate pentru înnoirea prescripției.

Sclerita

Sclerita este inflamația sclerei – stratul exterior al globului ocular cu rol de protecție, cunoscut ca albul ochiului. Simptomele pot fi înroșirea sclerei și dureri oculare, însoțite de dureri persistente de cap, în special pe partea organului afectat.

Sindromul ochiului uscat

În unele situații, durerile de cap pot fi asociate cu sindromul ochiului uscat. Folosirea picăturilor oftalmologice și diminuarea senzației de uscăciune la nivelul globului ocular ar putea reduce disconfortul resimțit în timpul unei migrene. 

Nevrita optică

O cauză comună pentru apariția nevritei optice este inflamarea nervului optic, iar durerile apar în zona afectată, în vârful capului sau în spatele urechilor. De asemenea, acestea sunt acute și în episoade. 

B185 - 2

Când trebuie să apelezi la un consult optometric

Durerile de cap pot apărea din numeroase cauze. Cum știi când sunt un simptom al afecțiunilor oculare? Iată câteva situații în care ar trebui să mergi la un consult optometric:

  • Durerile de cap sunt însoțite de simptome care îți spun că ai nevoie de ochelari, precum vedere încețoșată, distorsionată sau dublă, disconfort ocular, lăcrimare excesivă sau senzație de ochi uscați etc.;
  • Ai miopie, hipermetropie, astigmatism sau alte afecțiuni oculare, iar durerile de cap apar în mod frecvent? Daca da, acestea pot fi un indicator că dioptriile s-au modificat sau ai nevoie de o altă metodă de corecție;
  • Resimți dureri în zona ochiului sau în spatele globului ocular, te dor ochii când îi miști etc.;
  • Te confrunți adesea cu dureri de cap în zona frunții sau a tâmplei, după ce citești o perioadă îndelungată, petreci multe ore în fața unui ecran digital sau încerci să îți focalizezi privirea pe obiecte aflate în apropiere de tine;
  • Durerile de cap apar constant împreună cu obiceiurile de a miji ochii și de a te apropia de obiecte, în încercarea de a vedea mai clar – pot fi semne ale miopiei;
  • Te confrunți cu dureri de cap, oboseală oculară și dificultăți de a vedea clar mai ales noaptea sau în condiții slabe de iluminat.

Noi îți punem la dispoziție consultații optometrice gratuite, cu specialiști acreditați. La un control de rutină, optometristul poate depista afecțiunile oculare care duc la apariția durerilor de cap. Dacă problema este mai gravă, acesta îți poate recomanda un consult suplimentar oftalmologic. Totodată, dacă afecțiunea este de altă natură, te va îndruma către un alt tip de specialist. 

Viciile de refracție precum miopia și hipermetropia, dar și alte afecțiuni oculare pot fi diagnosticate precoce la un consult de rutină, astfel încât metodele de corecție sau de tratare devin mai eficiente. 

Mai mult, copiii își pot da mai greu seama că se confruntă cu probleme de vedere. Din acest motiv, durerile de cap, alături de mijirea ochilor și micșorarea distanței dintre ochi și diverse obiecte, pot fi un indicator important care să te determine să programezi o consultație optometrică gratuită.

B185 - 3

Tratament pentru durerile de cap provocate de afecțiuni oculare

Pentru ameliorarea sau eliminarea durerilor de cap asociate cu problemele de vedere, este necesară corectarea sau tratarea afecțiunii oculare diagnosticate de către specialist. Cele mai comune soluții sunt:

  • Purtarea ochelarilor de vedere sau a lentilelor de contact – pentru corectarea miopiei, hipermetropiei, astigmatismului sau prezbiopiei și obținerea unei vederi clare la orice distanță. Astfel, ochiul nu mai este forțat să focalizeze mai bine și creierul nu încearcă să compenseze viciul de refracție sau, dacă este cazul, diferența dintre dioptrii;
  • Aplicarea picăturilor oftalmice – pentru ochi uscați, roșii, iritați și nu numai;
  • Relaxarea privirii, pentru a elimina tensiunea și disconfortul ocular care cauzează durerile de cap – cu ajutorul exercițiilor pentru ochi, în funcție de nevoile tale și de recomandările optometristului.

Durerile de cap sunt provocate uneori de afecțiuni oculare. Dacă disconfortul se manifestă împreună cu alte simptome de vedere despre care am discutat mai sus sau apare frecvent în urma activităților care îți forțează privirea, programează-te la un consult optometric. De asemenea, îți recomandăm să mergi periodic la optometrist pentru a te asigura că ochii tăi sunt sănătoși.

Share
Natalia Morovici
Natalia Morovici

Articole similare

B196-De-ce-ne-lacrimeaza-ochii-si-cum-recunosti-semnalele-de-alarma_
27/01/2023

De ce ne lăcrimează ochii și cum recunoști semnalele de alarmă?


Citește mai mult
B195 - Ochi obosiți_ cauze frecvente și opțiunile de tratament
27/01/2023

Ochi obosiți: cauze frecvente și opțiunile de tratament


Citește mai mult
B193 - Îmbunătățirea vederii_ tehnici și sfaturi utile_
17/01/2023

Îmbunătățirea vederii: tehnici și sfaturi utile


Citește mai mult

Despre Lensa

Bun venit la Lensa, cel mai apreciat magazin de optică din România!
Suntem aici pentru a-ți oferi noi perspective ori de câte ori cauți o schimbare, printr-o gamă completă de produse și soluții care să-ți îmbunătățească calitatea vederii.
✕

Categorii

  • Lentile de contact
  • Lentile de contact colorate
  • Lentile de contact de vedere
  • Ochelari de soare
  • Ochelari de vedere
  • Ochelari pentru calculator
  • Ochelari sport
  • Rame de vedere
  • Recomandari
  • Soluții și accesorii
© 2022 Lensa Blog by Lensa.ro | Toate drepturile rezervate