Avantajele unei consultații optometrice: Siguranță, timp și eficiență cu Lensa.ro
10/08/2023Top 3 mărci de ochelari de soare sustenabili pentru un stil eco-friendly
28/08/2023Ochii sunt una dintre cele mai complexe și fascinante părți ale corpului uman, capabile să realizeze performanțe uimitoare și să îmbunătățească semnificativ calitatea vieții. Câte curiozități ai aflat până acum despre ochi și vedere? Descoperă 10 dintre cele mai interesante lucruri!
1. Ochiul uman poate distinge 10 milioane de culori
Vederea cromatică face posibilă observarea lumii înconjurătoare în culori. Ochiul uman poate distinge, în mod normal, 10 milioane de culori, datorită celulelor fotosensibile cu conuri pentru albastru, verde și roșu. O foarte mică parte a populației are 4 tipuri de celule cu conuri și poate vedea în jur de 100 de milioane de nuanțe. Incredibil, nu-i așa?
Abilitatea de a distinge culorile este deosebit de importantă în activitățile de zi cu zi. De exemplu, recunoașterea semnalelor unui semafor se bazează pe diferențierea între verde, portocaliu și roșu. De asemenea, aprecierea estetică a lucrurilor din jur, cum ar fi peisajele, operele de artă sau designul de produse, se bazează în mare măsură pe capacitatea de a percepe și de a distinge diferite nuanțe.
2. Ochii pot suferi arsuri solare
Dacă obișnuiești să porți ochelari de soare, te felicităm și te încurajăm să nu ieși din casă fără să îți protejezi ochii! Expunerea îndelungată la razele UV fără protecție adecvată modifică proteinele din cristalin (lentila din interiorul ochiului) și determină apariția cataractei și vederea neclară, potrivit National Eye Institute.
Radiațiile UV pot provoca arsuri solare atât pe piele, cât și la nivelul ochilor. Conform Healthline, cu cât te expui mai mult la soare fără protecție, cu atât mai grave vor fi simptomele oculare:
-
- vedere încețoșată și sensibilitate la lumină;
-
- dureri de ochi, umflături, roșeață și lăcrimare abundentă;
-
- senzație de mâncărime și de nisip în ochi;
-
- în cazuri grave, pot apărea pierderea temporară a vederii și modificarea vederii cromatice.
3. Dacă ochiul uman ar fi o cameră de fotografiat, ar avea 576 de megapixeli
Dacă s-ar face o comparație între vederea umană și o cameră de fotografiat, rezoluția ochiului ar fi echivalentă cu aproximativ 576 de megapixeli. Cele mai performante aparate foto au în jur de 100 de megapixeli. Cu toate că ochiul uman nu funcționează pe principiul pixelilor, este o modalitate de a înțelege capacitatea acestuia de a percepe detalii fine și culori.
Ochiul uman și camera de fotografiat au câteva asemănări în ceea ce privește funcționarea lor. Știai că ambele dispun de un sistem optic care focalizează lumina pe o suprafață sensibilă – retina, în cazul ochiului și senzorul camerei, în cazul aparatului foto?
Cu toate acestea, există și diferențe semnificative: ochiul uman poate ajusta focalizarea în mod dinamic, iar creierul procesează informația vizuală în timp real și facilitează vederea în profunzime și percepțiile tridimensionale. În plus, ochiul uman este capabil să adapteze nivelul de luminozitate în funcție de condițiile de iluminare, spre deosebire de o cameră de fotografiat, care necesită setări manuale sau automate.
4. Ochii percep imaginile răsturnat
Lentila ochiului funcționează ca un obiectiv de cameră foto și inversează imaginea pe retina. Creierul joacă un rol esențial în percepția pe care o avem despre lumea înconjurătoare. Deși retina primește o imagine răsturnată, creierul o interpretează și o retransformă într-o imagine dreaptă.
Te invităm să citești despre structura globului ocular și modul în care funcționează ochiul în acest articol.
5. Irisul poate fi folosit pentru a identifica în mod unic o persoană
Partea colorată a ochiului este formată dintr-un tipar unic, care nu poate fi vizibil cu ochiul liber. Nici măcar gemenii nu au irisuri la fel, ceea ce face posibilă identificarea unei persoane sau autentificarea într-o clădire ori pe o aplicație digitală prin scanarea irisului, similar modului în care este folosită amprenta.
Scanarea retinei este considerată una dintre cele mai sigure metode de identificare și autentificare, pentru că este extrem de dificil să falsifici sau să copiezi un iris. Fraudele sunt aproape imposibile, datorită formei și modelelor unice ale fiecărui iris.
6. Ochii pot apărea roșii în fotografii din cauza vaselor de sânge
Știm cât de deranjant este să apari cu ochii roșii în fotografiile tale preferate sau, mai rău, în buletin! Lumina blițului unui aparat de fotografiat se reflectă în retină, iar culoarea roșie dată de vasele de sânge este captată de obiectivul foto.
Există mai multe soluții pentru prevenirea și corectarea ochilor roșii în fotografii:
-
- ajustarea unghiului de fotografiere și reducerea intensității blițului;
-
- unele camere foto au setări speciale care pot ajuta la evitarea acestui fenomen;
-
- există programe de editare foto care pot corecta ochii roșii într-o fotografie deja realizată.
În schimb, dacă îți dorești să ai ochii roșii pentru o petrecere tematică sau vrei să îți schimbi temporar culoarea irisului într-un mod discret, pe Lensa.ro ai la dispoziție o gamă vastă de lentile de contact colorate cu sau fără dioptrii.
7. Aproximativ 80% din problemele de vedere pot fi prevenite sau tratate
Este esențial să mergi regulat la consulturi optometrice, pentru depistarea timpurie a oricăror probleme de vedere și pentru a începe tratamentul cât mai curând posibil. Totodată, vei putea preveni agravarea afecțiunilor oculare și vei reuși să menții sănătatea ochilor.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), 80% dintre toate problemele oculare la nivel global pot fi prevenite sau tratate eficient. Controlul la ochi regulat contribuie la reducerea substanțială a afecțiunilor asociate cu orbirea sau a răspândirii bolilor oculare infecțioase.
Când ai fost ultima dată la un control optometric? Programează-te aici și beneficiezi de un consult complet gratuit. Nu amâna prea mult momentul, locurile în cabinetele Lensa sunt limitate!
8. Majoritatea persoanelor au nevoie de ochelari de vedere odată cu înaintarea în vârstă
Majoritatea persoanelor au nevoie de ochelari de vedere progresivi odată cu înaintarea în vârstă, din cauză că lentila ochiului (cristalinul) își pierde treptat din elasticitate și devine mai dificilă focalizarea de aproape. OMS menționează că prezbiopia este un proces natural care apare după vârsta de 40 de ani.
Dacă începi să ții cartea sau telefonul la distanță de un braț față de ochi, în încercarea de a vedea mai bine, este timpul să mergi la un control optometric. Nu trebuie să îți faci griji! Corecția se poate face eficient cu ochelari progresivi sau cu lentile de contact multifocale.
9. Utilizarea îndelungată a dispozitivelor digitale provoacă sindromul „computer vision”
Sindromul „computer vision” (CVC) face referire la un cumul de probleme de vedere, care determină oboseală oculară, dureri de cap și la nivelul ochilor, gâtului și umerilor, vedere încețoșată și ochi uscați, conform American Optometric Association.
Această problemă poate apărea din cauza folosirii îndelungate a dispozitivelor digitale și a reflexiilor de pe ecrane, distanței necorespunzătoare dintre utilizator și telefon sau computer, posturii incorecte, luminii ambientale prea slabe și problemelor de vedere necorectate.
Pentru a preveni și gestiona sindromul „computer vision”, îți recomandăm să:
-
- faci pauze regulate de la ecran și să privești în depărtare 20 de secunde (regula 20-20-20), pentru a permite ochilor să se relaxeze;
-
- porți ochelari cu protecție împotriva luminii albastre – cu sau fără dioptrii;
-
- ajustezi setările de luminozitate și contrast pe dispozitivele digitale;
-
- faci exerciții de relaxare a ochilor.
10. O persoană clipește în jur de 14 000-19 000 de ori zilnic
De fiecare dată când clipești, pleoapa distribuie lacrimi pe suprafața ochiului pentru a împiedica uscăciunea oculară și pătrunderea impurităților, precum și a elimina substanțele iritante. Clipitul are și un efect de relaxare pentru ochi: poate oferi o scurtă perioadă de odihnă, care să contribuie la reducerea oboselii oculare.
Potrivit Healthline, o persoană clipește în medie de 15-20 de ori în fiecare minut și între 14 400-19 200 de ori într-o zi. Nu este uimitor? Cu toate acestea, poate apărea și clipitul excesiv, care devine deranjant, din cauza: iritațiilor, alergiilor, oboselii oculare, stresului etc.
Ochii sunt organe complexe și unice, care îmbunătățesc semnificativ calitatea vieții. Ai grijă de sănătatea vederii tale indiferent de vârstă, corectează la timp viciile de refracție și protejează-te de soare și de lumina albastră emisă de dispozitivele digitale!
Iar dacă vrei să afli mai multe curiozități, descoperă 7 lucruri pe care nu le știai despre lentilele de contact.