Lentila convergentă: ce este și ce probleme rezolvă?
23/05/2023Trucuri și sfaturi pentru un machiaj perfect sub ochelari
28/06/2023Atunci când vine momentul să comanzi o nouă pereche de ochelari, distanța pupilară este un element care trebuie cunoscut de către optician pentru a putea monta corect lentilele pe ramele alese. În acest articol poți afla ce este distanța pupilară și de ce este importantă, cum se determină corect distanța pupilară și ce se întâmplă dacă distanța pupilară nu este corect determinată.
Ce este distanța pupilară și de ce este importantă?
Distanța pupilară este distanța dintre centrele pupilelor celor doi ochi. Aceasta este importantă pentru a obține o ajustare corectă a ochelarilor, astfel încât să poți vedea clar și confortabil. Măsurarea corectă a distanței pupilare este esențială pentru a evita disconfortul și problemele de vedere asociate cu o ajustare incorectă a ochelarilor.
Acest lucru poate fi făcut în mod profesionist, în timpul examenului optometric, dar și acasă, folosind o riglă și o anumită tehnică. În general, distanța pupilară variază între 53 și 70 mm la adulți și între 43 și 58 mm la copii. La adulți, distanța pupilară variază în mod firesc în funcție de sex, fiind încadrată în intervalul 53 – 65 mm la femei, respectiv 55 – 70 mm la bărbați.
Este important să menționăm că distanța pupilară poate varia în funcție de mai mulți factori precum vârsta, sexul sau anumite afecțiuni medicale. De exemplu, bărbații au de obicei o distanță pupilară mai mare decât femeile. De asemenea, persoanele cu afecțiuni ale ochilor, cum ar fi strabismul, pot avea o distanță pupilară diferită față de media populației.
Cum se măsoară distanța pupilară în mod corect, acasă?
Multe persoane se întreabă dacă distanța pupilară este menționată pe ochelarii vechi, pe care îi poartă deja. Dimensiunile ochelarilor menționate pe ramele acestora nu includ distanța pupilară.
Pentru a măsura distanța pupilară în mod corect acasă, există câteva metode simple pe care le poți folosi. Una dintre acestea este utilizarea unei rigle.
Așează-te în fața oglinzii și fixează rigla într-o poziție orizontală. Aliniază rigla cu centrul pupilei unuia dintre ochi și măsoară distanța până la pupila cealaltă. Evident, această determinare e mai simplu de realizat dacă e efectuată de o altă persoană.
În cazul în care ți s-a indicat că ai avea nevoie de lentile multifocale, ar trebui să măsori distanțele individuale de la centrul fiecărei pupile până la puntea nazală. Poți măsura de mai multe ori, pentru a verifica valoarea obținută și corectitudinea acesteia.
Există și aplicații mobile care le permit utilizatorilor să măsoare distanța pupilară folosind camera telefonului. Este important să alegi o aplicație de încredere, eventual una de pe site-ul unui comerciant cuoscut de ochelari și să urmezi instrucțiunile cu atenție pentru a obține o măsurătoare corectă.
Tipuri de distanțe pupilare și semnificația lor
Există două tipuri principale de distanțe pupilare: distanța pupilară monoculară și distanța pupilară binoculară.
Distanța pupilară monoculară se referă la distanța dintre pupilele fiecărui ochi în parte, până la puntea nazală, în timp ce distanța pupilară binoculară reprezintă distanța dintre cele două pupile, atunci când acestea sunt aliniate corect.
Distanța pupilară binoculară este cea mai importantă pentru ochelarii de vedere și trebuie să fie măsurată cu precizie pentru a asigura o corecție optimă a vederii. În general, distanța pupilară binoculară poate varia în funcție de activitatea vizuală și de lumină.
Unii specialiști consideră că, având în vedere modul în care pupila se adaptează la vederea la distanță, respectiv în apropiere, distanța pupilară ar trebui măsurată în ambele situații. Atunci când faci măsurătoarea în cabinetul optometric, specialistul va determina distanța pupilară atunci când privești la distanță (valabilă pentru toate tipurile de ochelari, cu excepția ochelarilor speciali pentru citit sau a ochelarilor folosiți pentru munca la calculator), respectiv când privești în apropiere (utilă pentru ochelarii pentru citit).
Cele două valori obținute pot varia cu până la 3-4 mm, astfel încât este foarte important ca determinarea distanței pupilare să fie efectuată corect, adaptată tipului de ochelari prescriși.
Ce probleme pot apărea atunci când distanța pupilară nu este corect măsurată?
Măsurarea incorectă a distanței pupilare are un impact negativ semnificativ asupra corecției vizuale realizate prin intermediul ochelarilor. Dacă distanța pupilară nu este măsurată corect, ochelarii prescriși pot provoca dureri de cap, oboseală sau vedere încețoșată.
De asemenea, dacă distanța pupilară nu este luată în considerare atunci când se comandă lentile de contact, acestea pot fi prea mari sau prea mici, ceea ce poate duce la disconfort, uscăciune oculară sau inflamație.
Dacă distanța pupilară nu este masurată corect atunci când se comandă ochelari pentru lucrul la calculator, persoanele pot experimenta probleme de vedere, cum ar fi vederea încețoșată sau neclaritatea textului pe ecran.
Suprasolicitarea oculară asociată unei măsurători incorecte a distanței populare se asociază cu disconfort la purtarea ochelarilor, distorsiuni ale imaginii, dureri de cap și vedere dublă.
În momentul în care este necesară o nouă pereche de ochelari, se efectuează o serie de măsurători menite să garanteze o potrivire corectă a acestora. Distanța pupilară este una dintre ele. În cazul în care intenționezi să faci tu această determinare, acasă, asigură-te de corectitudinea ei.