Tendințe rame de vedere 2022
21/03/2022Heterocromie: Ce înseamnă, cauze, recomandări
21/03/2022Primăvara aduce culoare în natură și ne încălzește zilele, dar vine și cu nelipsitele alergii sezoniere, care ne afectează în special ochii. Descoperă ce este alergia oculară de primăvară, cât durează, cum se manifestă, care sunt remediile și tratamentele disponibile și ce poți face pentru prevenirea acestei afecțiuni neplăcute.
Ce este alergia oculară de primăvară?
Alergia oculară de primăvară este o reacție exagerată, anormală a organismului, ce apare la nivelul ochilor, atunci când pe suprafața acestora ajung particule inofensive din anumite substanțe cu potențial alergen.
Ca răspuns la agentul iritant, ochii produc histamină, o substanță cu rol de apărare față de elementele străine detectate. Astfel, apare lăcrimarea, mâncărimea, înroșirea sau umflarea pleoapelor (edem).
Alergiile oculare pot fi determinate de contactul direct cu trei categorii de alergeni:
- Din mediul exterior: polenul din iarbă, flori sau copaci;
- Din mediul interior: particule de praf, spori de mucegai, puf, fire de păr animal, acarieni;
- Iritanți: parfum, cosmetice, fum de țigară, vapori chimici, fum de eșapament etc.
Cât durează alergia oculară de primăvară?
Durata unei alergii oculare de primăvară este în strânsă legătură cu durata de contact cu agentul alergen, iar simptomele și manifestarea acestora sunt diferite de la persoană la persoană.
Totuși, lunile cu cele mai multe cazuri de alergii oculare sunt aprilie, când polenul provine preponderent de la copacii înfloriți, și mai, când polenul ierburilor, al florilor și al altor plante își face simțită prezența. De asemenea, ploile și vântul favorizează împrăștierea agenților alergeni.
Cum se manifestă alergia oculară de primăvară?
Alergiile oculare sunt, de fapt, conjunctivite alergice, ceea ce înseamnă că manifestarea clinică este similară cu a acestora. Astfel, pot apărea următoarele semne și simptome:
- Mâncărime (prurit);
- Roșeață la nivelul membranei conjunctive;
- Lăcrimare abundentă;
- Senzație de arsură sau durere;
- Pleoape umflate (edem);
- Vedere încețoșată;
- Fotofobie (sensibilitate la lumină);
- Cearcăne mai pronunțate;
- Dureri de cap;
- Strănut sau tuse;
- Lipirea pleoapelor în timpul somnului;
- Congestie nazală sau scurgeri;
- Oboseală;
- Iritabilitate.
Remedii și tratamente pentru ameliorarea simptomelor alergiei oculare de primăvară
În prezent, alergiile nu se pot trata, astfel încât remediile au ca scop diminuarea sau eliminarea simptomatologiei clinice. Programează-te la un consult de specialitate înainte de a încerca orice remediu, deoarece alergia oculară netratată corespunzător poate avea consecințe mai grave pe termen lung.
Există mai multe modalități de ameliorare a simptomelor unei alergii oculare de primăvară, printre care:
- Picăturile oftalmice: acestea pot fi de două feluri – cu antihistaminice, care ajută la reducerea senzației de mâncărime, sau picături decongestionante, care ajută la vindecarea roșeții și a lăcrimării;
- Lacrimile artificiale fără conservanți: acestea diluează alergenul, ameliorând astfel o parte dintre simptome;
- Medicamente orale: antihistaminice, care blochează eliberarea histaminei și declanșarea sistemului de apărare a organismului; decongestionante, care scad edemul de la nivelul pleoapelor și ameliorează simptomele neplăcute; corticosteroizi, care diminuează roșeața, inflamația și mâncărimile;
- Vaccin antialergic: o formă de imunoterapie prin care ochii sunt puși în contact cu agenții alergeni, sub supravegherea medicului alergolog;
- Comprese umede și reci: este un remediu naturist, simplu și sigur, care ar putea avea beneficii în ameliorarea simptomelor.
Ce poți face pentru prevenirea alergiilor oculare de primăvară?
Metoda cea mai eficientă de prevenire a oricărei alergii este evitarea agentului alergen. Cu cât durata și frecvența de expunere la factorul declanșator este mai mică, cu atât scad riscul de apariție a alergiei și gravitatea simptomatologiei.
O modalitate preventivă este spălarea ochilor cu ser fiziologic dimineața și seara, dar și utilizarea lacrimilor artificiale atunci când nu poate fi evitată expunerea completă la agentul alergen.
În cazul persoanelor care poartă lentile de contact și sunt predispuse la alergii, o soluție este ca pe timpul primăverii să folosească lentile de contact de unică folosință. Eventual, se poate trece, temporar, la purtarea unor ochelari de vedere, care oferă avantajul de a fi mai ușor de curățat și întreținut.
Alte sfaturi utile pentru evitarea alergiilor oculare
- Dacă vrei să te plimbi sau să aerisești casa, evită intervalul orar 05:00-10:00 dimineața, deoarece atunci este cea mai mare cantitate de polen în atmosferă.
- Pe același principiu, evită plimbările după ce tocmai a plouat sau în zilele cu vânt puternic.
- Poartă ochelari de soare pentru a diminua zona oculară expusă mediului înconjurător și pentru ca ochii să fie mai protejați și cât mai acoperiți.
- Când vii de afară, schimbă-ți hainele și spală-ți bine părul și fața, pentru a îndepărta orice sursă eventuală de polen sau praf.
- Scutură bine hainele pe care le porți afară și depozitează-le în dulap, departe de zonele în care îți desfășori activitățile.
- Dacă este cald și vrei să pornești aerul condiționat, asigură-te că ai curățat, în prealabil, filtrul.
- Când ești în mașină, evită deschiderea geamurilor și ai grijă ca aerul condiționat să aibă integrat un filtru de polen.
Alergia oculară de primăvară este o afecțiune frecvent întâlnită care necesită tratament corespunzător. Nu ezita să te programezi la un consult de specialitate dacă te confrunți cu o astfel de alergie!