Primăvara aduce culoare în natură și ne încălzește zilele, dar vine și cu nelipsitele alergii sezoniere, care ne afectează în special ochii. Descoperă ce este alergia oculară de primăvară, cât durează, cum se manifestă, care sunt remediile și tratamentele disponibile și ce poți face pentru prevenirea acestei afecțiuni neplăcute.
Alergia oculară de primăvară este o reacție exagerată, anormală a organismului, ce apare la nivelul ochilor, atunci când pe suprafața acestora ajung particule inofensive din anumite substanțe cu potențial alergen.
Ca răspuns la agentul iritant, ochii produc histamină, o substanță cu rol de apărare față de elementele străine detectate. Astfel, apare lăcrimarea, mâncărimea, înroșirea sau umflarea pleoapelor (edem).
Alergiile oculare pot fi determinate de contactul direct cu trei categorii de alergeni:
Durata unei alergii oculare de primăvară este în strânsă legătură cu durata de contact cu agentul alergen, iar simptomele și manifestarea acestora sunt diferite de la persoană la persoană.
Totuși, lunile cu cele mai multe cazuri de alergii oculare sunt aprilie, când polenul provine preponderent de la copacii înfloriți, și mai, când polenul ierburilor, al florilor și al altor plante își face simțită prezența. De asemenea, ploile și vântul favorizează împrăștierea agenților alergeni.
Alergiile oculare sunt, de fapt, conjunctivite alergice, ceea ce înseamnă că manifestarea clinică este similară cu a acestora. Astfel, pot apărea următoarele semne și simptome:
În prezent, alergiile nu se pot trata, astfel încât remediile au ca scop diminuarea sau eliminarea simptomatologiei clinice. Programează-te la un consult de specialitate înainte de a încerca orice remediu, deoarece alergia oculară netratată corespunzător poate avea consecințe mai grave pe termen lung.
Există mai multe modalități de ameliorare a simptomelor unei alergii oculare de primăvară, printre care:
Metoda cea mai eficientă de prevenire a oricărei alergii este evitarea agentului alergen. Cu cât durata și frecvența de expunere la factorul declanșator este mai mică, cu atât scad riscul de apariție a alergiei și gravitatea simptomatologiei.
O modalitate preventivă este spălarea ochilor cu ser fiziologic dimineața și seara, dar și utilizarea lacrimilor artificiale atunci când nu poate fi evitată expunerea completă la agentul alergen.
În cazul persoanelor care poartă lentile de contact și sunt predispuse la alergii, o soluție este ca pe timpul primăverii să folosească lentile de contact de unică folosință. Eventual, se poate trece, temporar, la purtarea unor ochelari de vedere, care oferă avantajul de a fi mai ușor de curățat și întreținut.
Alergia oculară de primăvară este o afecțiune frecvent întâlnită care necesită tratament corespunzător. Nu ezita să te programezi la un consult de specialitate dacă te confrunți cu o astfel de alergie!