Care este diferența între ochelarii de soare polarizați și cei nepolarizați?
08/11/2018Cum să alegi cadoul perfect pentru Crăciun, de la Lensa
20/12/2018Lentilele de contact par a fi o invenție modernă. Este adevărat că părinții sau bunicii noștri nu prea au avut parte de astfel de ajutoare, însă ideea realizării lor datează de mai bine de 500 de ani. Leonardo da Vinci, marele inventator italian, a realizat câteva schițe care sugerează faptul că vederea poate fi corectată cu ajutorul unor obiecte plasate direct pe globul ocular.
Ochelari de vedere sau lentile de contact? Decizia ține, în mare măsură de preferințele tale. În mod sigur, este recomandat și indicat să ceri sfatul medicului oftalmolog, însă în majoritatea cazurilor, o pereche de ochelari de vedere pot fi înlocuiți cu succes de lentile de contact. Acestea pot corecta vederea la fel de bine ca și lentilele ochelarilor clasici, având, în plus, câteva avantaje incontestabile.
Avantajele purtării lentilelor de contact
- Lentilele de contact acoperă uniform întreg câmpul vizual;
- Nu ai mereu grija unui obiect pe care îl poți pierde, uita, scăpa sau sparge. Totuși și lentilele de contact vin cu o serie de reguli pentru o utilizare eficientă și corectă;
- Nu se aburesc când este frig afară și nu se udă atunci când plouă;
- În privința lentilelor de contact, nu trebuie să îți faci griji că nu se potrivesc cu stilul sau personalitatea ta.
O scurtă istorie a lentilelor de contact
Primele lentile care au fost menite să înlocuiască ochelarii cu rame au fost realizate, totuși, ceva mai târziu, în anul 1887 de către un sticlar – F.A. Muller – care a preluat proiectele lui Sir John Herschel, un astronom englez ce adusese în atenția publicului această idee cu 50 de ani mai devreme.
Alți istorici îi creditează ca fiind primii producători de lentile de contact pe fizicianul elvețian Adolf E. Fick și pe opticianul francez Edouard Kalt. Posibilitățile tehnice erau totuși reduse. Lentilele de contact erau destul de groase, grele și acopereau întreaga suprafață a ochiului ceea ce le făceau dificil de purtat și periculoase dacă erau utilizate mai mult de câteva ore, dat fiind că împiedicau oxigenarea corectă a ochiului.
Primele lentile care au fost proiectate pentru a acoperi doar irisul au fost realizate de opticianul Kevin Touchy în California, în 1948.
În a doua jumătate a secolului trecut, lentilele au devenit tot mai interesante pentru cercetătorii din domeniul oftalmologiei, aparând modele tot mai performante: lentilele de contact rigide cu gaz permeabil (sau GP cum mai sunt cunoscute) în 1979, lentilele de contact bifocale în 1982, lentilele GP cu perioadă extinsă de purtare în 1986 sau lentilele de contact silicon-hidrogel în 1999, disponibile publicului din 2002.
La ce atribute să fim atenți când ne alegem lentilele
- Capacitatea de oxigenare a retinei: conferă și durata de purtare a acestora fără a fi date jos;
- Tipul de corecție oferit;
- Duritatea materialului: în funcție de acest atribut lentilele sunt mai mult sau mai puțin confortabile;
- Rezistența în timp: ceea ce aduce costuri mai mici sau mai mari de utilizare pe termen lung.
La Lensa poți găsi o gamă variată de modele și poți alege în funcție de perioada de înlocuire, materialul din care este realizată lentila, modul de purtare sau tipul de corecție recomandat de specialistul optometrist.