Trucuri și sfaturi pentru un machiaj perfect sub ochelari
28/06/2023Lentila de noapte: ce este și cui îi este recomandată?
26/07/2023Lentila de contact s-a blocat pe suprafața ochiului sau sub pleoapă? Nu te panica! Află din acest articol cum o poți îndepărta, pas cu pas, și când ar fi bine să apelezi la ajutor. De asemenea, descoperă care sunt semnele cărora să le acorzi atenție și cum să previi această problemă.
Lentilă blocată în ochi: semne și simptome
Pașii de aplicare și îndepărtare a lentilelor de contact pot părea dificili la început și fiecare persoană se obișnuiește cu această rutină într-un interval de timp mai scurt sau mai lung. Astfel, cum îți dai seama când o lentilă este doar greu de scos sau este blocată?
Primul semn că lentila de contact este blocată poate fi disconfortul sau iritația ochilor. Totodată, pot apărea roșeață, senzație de arsură și durere oculară. Unele persoane pot resimți o senzație de corp străin în ochi sau de presiune, ceea ce poate fi foarte incomod.
Dacă lentila este blocată sub pleoapă, poți avea dificultatea de a clipi și de a deschide sau închide ochiul. În acest caz, poate apărea vederea încețoșată și lăcrimare excesivă.
Îndepărtarea lentilelor de contact blocate
Oricărui purtător de lentile de contact i se poate întâmpla ca una dintre ele să rămână blocată pe suprafața ochiului sau sub pleoapă. Dacă ești în această situație, nu trebuie să îți faci griji.
În primul rând, este important să știi că lentilele de contact nu pot ajunge în spatele ochiului. Conjunctiva, membrana care acoperă suprafața interioară a pleoapelor, face imposibilă trecerea oricărui obiect în spatele globului ocular. Află ce alte mituri s-au răspândit despre lentilele de contact.
Metoda de îndepărtare a lentilei blocate depinde de tipul ei (moale/soft sau dură/hard) și de zona (pe cornee – central sau descentrat – ori sub pleoapă). Iată care sunt recomandările noastre în funcție de fiecare situație.
1. Lentilă moale blocată pe cornee
Una dintre cele mai comune cauze pentru blocarea lentilelor moi este deshidratarea acestora – un risc asociat dormitului cu lentile de contact. Iată ce este recomandat pentru a rezolva problema:
- Spală-te pe mâini – acest pas este obligatoriu înainte de a atinge ochii sau lentilele de contact pentru a preveni riscul de infecție; ai grijă să nu rămână scame sau alte impurități pe mâini;
- Dacă lentila este blocată în centrul corneei, clătește-o cu soluție – nu folosi apă de la robinet, deoarece poate conține clor și alte substanțe iritante; în schimb, utilizează soluție sterilă pentru clătirea ochilor, picături oftalmice sau lacrimi artificiale;
- Clipește de mai multe ori – ajută la umezirea uniformă a lentilei și a ochiului;
- Dacă lentila blocată este descentrată, mișcă ochiul în direcția opusă – acest lucru ajută la desprinderea și repoziționarea lentilei; dacă este necesar, clătește ochiul cu soluție sterilă sau picături;
- Masează ușor pleoapa superioară închisă – poate fi necesar să repeți acest pas până când simți că lentila s-a desprins; după fiecare încercare, clipește de mai multe ori;
- După ce lentila se mișcă din nou pe suprafața ochiului, îndepărteaz-o așa cum ai face-o în mod normal – ține ochiul deschis cu o mână, prinde ușor marginile lentilei cu cealaltă mână și scoate-o.
2. Lentilă moale blocată sub pleoapă
Dacă o lentilă cu purtare continuă s-a blocat sub pleoapă în timpul somnului, iată ce trebuie să faci:
- Spală-te pe mâini – acest pas nu trebuie neglijat în nicio situație înainte de a atinge ochii și lentilele de contact;
- Adaugă soluție sterilă pentru ochi sau picături – pentru a crea o barieră între ochi și lentilă și a ușura îndepărtarea acesteia;
- Masează ușor pleoapa superioară – pentru a facilita desprinderea și repoziționarea lentilei în centrul corneei, unde o poți vedea și îndepărta;
- Dacă pasul anterior nu a funcționat, trage ușor în sus pleoapa superioară și încearcă să deplasezi lentila în jos – folosește vârful degetului pentru a glisa lentila în centrul corneei; poate fi necesar să repeți acest pas de mai multe ori, până reușești să scoți lentila de sub pleoapă (este OK să atingi sclera, partea albă a ochiului, cât timp mâinile tale sunt igienizate și folosești doar buricele degetelor);
- Odată ce lentila este vizibilă și centrată, îndepărteaz-o așa cum ai face-o în mod normal.
3. Lentilă de contact dură blocată
Modul de îndepărtare a lentilei de contact dure diferă de pașii menționați anterior. Pentru a înțelege mai bine diferențele dintre tipurile de lentile, citește acest articol. În continuare, iată care sunt recomandările noastre:
- Spală-te pe mâini – începe întotdeauna cu această etapă esențială;
- Nu masa pleoapa superioară, deoarece lentilele dure pot zgâria sau irita suprafața ochiului;
- În schimb, apasă ușor cu vârful degetului lângă marginea lentilei – astfel, facilitezi desprinderea acesteia;
- Dacă pasul anterior nu funcționează, folosește un aplicator de tip ventuză pentru lentile de contact dure.
Important! Nu folosi unghiile sau obiecte ascuțite pentru a încerca să îndepărtezi lentila blocată, deoarece poți cauza zgârieturi și infecții la nivelul ochiului. Ține cont de pașii prezentați mai sus și prinde ușor lentila cu buricele degetelor, odată ce aceasta se mișcă liberă pe suprafața ochiului.
Dacă nu poți îndepărta lentila moale sau dură în 24 de ore sau resimți semne și simptome severe, contactează de urgență un specialist.
Cum previi blocarea lentilelor de contact?
Nu doar lentilele de contact folosite pentru corectarea problemelor de vedere pot rămâne blocate în ochi, ci și lentilele colorate. Pentru a preveni această neplăcere:
- Nu dormi niciodată cu lentilele de contact de unică folosință sau zilnice, nici măcar pentru scurte intervale de timp; de asemenea, este recomandat să le îndepărtezi înainte de somn chiar și pe cele cu utilizare continuă;
- Respectă timpul de purtare recomandat pentru fiecare tip de lentilă;
- Rehidratează lentilele zilnice sau cu utilizare prelungită peste noapte, în soluție specială;
- Îndepărtează lentilele înainte de a înota sau de a face duș.
Dacă una dintre lentile se blochează pe suprafața ochiului sau sub pleoapă, nu te panica! Ține cont de recomandările din acest articol și, dacă este nevoie, cere ajutorul unui specialist.