Cât de des trebuie să ne schimbăm ochelarii de vedere?
26/04/2018Efectele radiațiilor UV asupra ochilor
10/05/2018Prezbiopia este o problemă de vedere comună, care apare în urma procesului natural de îmbătrânire. Află ce înseamnă, care sunt cauzele și simptomele, dar și cum se poate diagnostica și corecta această afecțiune oculară.
Ce este prezbiopia?
Odată cu înaintarea în vârstă, vederea de aproape se diminuează treptat. Prezbiopia, cunoscută și cu denumirea de prezbitism, este o tulburare oculară caracterizată prin faptul că lentila ochiului (cristalinul) își pierde din flexibilitate, devine mai puțin elastică și mai tare. Din cauza acestui lucru, cristalinul nu mai poate focaliza la capacitatea maximă razele de lumină care pătrund în ochi și imaginile se formează în ceață.
Prezbiopia nu este un viciu de refracție ca miopia, hipermetropia sau astigmatismul. Aceasta este cauzată de îmbătrânirea naturală a cristalinului și se agravează treptat, odată cu înaintarea în vârstă. Corecția se face cu lentile de vedere sau de contact. De asemenea, se poate trata prin operație pentru prezbiopie, dacă specialistul recomandă acest lucru.
Principalele cauze ale prezbiopiei
În mod normal, cristalinul este moale, flexibil și are abilitatea de a-și schimba convexitatea și grosimea. Astfel, permite focalizarea obiectelor situate la diferite distanțe, însă, odată cu înaintarea în vârstă, aceste proprietăți se pierd.
Totodată, mușchii ce susțin lentila ochiului se relaxează și se contractă în funcție de distanța la care sunt situate obiectele. Din momentul apariției prezbiopiei, deși mușchii încă funcționează, focalizarea și formarea imaginilor clare este îngreunată de pierderea elasticității cristalinului.
Factorii de risc pentru prezbiopie sunt vârstă de peste 40 de ani, prezența unor afecțiuni de vedere sau de altă natură (hipermetropie, diabet, boli cardiovasculare etc.) și folosirea anumitor medicamente (antidepresive, antihistaminice, diuretice etc.).
Simptomele prezbiopiei
Principala manifestare a prezbiopiei este vederea încețoșată de aproape. Semnele acestei probleme pot fi:
- Tendința de a îndepărta cartea sau telefonul de ochi în încercarea de a vedea clar;
- Dureri de cap, disconfort sau oboseală oculară după perioade îndelungate de citit sau de privit obiecte aflate aproape de ochi;
- Dificultatea de a citi litere mărunte sau de a observa detalii;
- Nevoia de mai multă lumină în timpul lecturii sau activităților care presupun concentrarea privirii pe obiecte aflate la o distanță mică față de ochi.
Dacă porți deja ochelari de vedere sau lentile de contact pentru prezbiopie și te confrunți cu aceste simptome, s-ar putea să ai nevoie de o altă prescripție și de înlocuirea lentilelor.
În plus, dacă eziți să treci de la ochelari de vedere la lentile de contact, iată 10 mituri despre acestea. Vârsta nu mai este un impediment pentru utilizarea lentilelor de contact, iar pașii de aplicare și igienizare a acestora se pot învăța ușor.
Cum se diagnostichează prezbiopia?
Diagnosticarea acestui proces fiziologic de „îmbătrânire a cristalinului” se poate face în urma unei consultații optometrice de rutină. Se testează capacitatea ochiului de acomodare prin schimbarea bruscă a planului focalizat, starea corneei, cristalinului și mușchilor oculomotori, acuitatea vizuală. În același timp, se determină dioptriile necesare.
Programează-te la o consultație optometrică total gratuită oferită de Lensa și testează-ți vederea. Află dacă ai prezbiopie sau altă problemă oculară și care este cea mai bună metodă de corecție pentru tine.
Prezbiopia: metode de tratament
Prezbiopia poate fi corectată atât cu ochelari de vedere, cât și cu lentile de contact. Dacă nu ai, pe lângă prezbiopie, niciun viciu de refracție, optometristul îți poate prescrie lentile monofocale, cu dioptrii cu plus, pentru vederea de aproape. În schimb, dacă ai deja astigmatism sau altă afecțiune de vedere, corecția eficientă se face cu lentile progresive pentru ochelari sau cu lentile de contact multifocale.
Vederea de aproape se înrăutățește în mod continuu în jurul vârstei de 45-60 de ani. Ochii își pierd treptat capacitatea de acomodare și este necesară schimbarea lentilelor de contact sau pentru ochelari, în funcție de noile dioptrii.Vino la Lensa și beneficiezi de un consult optometric gratuit, de o gamă largă de produse și de consultanță specializată, astfel încât să alegi ochelarii de vedere sau lentilele de contact potrivite pentru tine.