Bagajul pentru mare: 5 obiecte importante de care nu trebuie să uiți
23/06/2022Anizometropie: Ce înseamnă, cauze, metode de corectare
30/06/2022Anumite afecțiuni ale ochilor sunt mai frecvente în rândul persoanelor în vârstă, din cauza procesului natural de îmbătrânire. Iată ce schimbări oculare pot avea loc odată cu trecerea timpului și ce poți face pentru corectarea acestora sau pentru diminuarea simptomelor.
Probleme oculare care pot apărea odată cu înaintarea în vârstă
Atât slăbirea vederii, cât și alte probleme oculare asociate înaintării în vârstă pot apărea pe tot parcursul vieții, însă acestea sunt mai comune în rândul persoanelor trecute de 40 de ani. Află care sunt cele mai întâlnite afecțiuni ale ochilor cu care te poți confrunta și ce soluții sunt recomandate.
Prezbiopie
Prezbiopia afectează în special vederea de aproape. Ochii își pierd progresiv abilitatea de a focaliza corect obiectele din apropiere. Mai exact, scade puterea de acomodare a cristalinului: odată cu trecerea timpului, acesta se subțiază și își pierde elasticitatea. Astfel, cristalinul nu își poate modifica forma ca înainte, ceea ce duce la vederea neclară de aproape.
Prezbiopia nu este un viciu de refracție, precum miopia sau hipermetropia, ci apare în urma procesului natural de îmbătrânire a cristalinului. Afecțiunea debutează treptat în jurul vârstei de 40 de ani și evoluează până pe la 60-65 de ani. De asemenea, manifestările diferă de la persoană la persoană.
Chiar dacă apariția prezbiopiei nu poate fi împiedicată sau tratată, aceasta poate fi corectată eficient cu ochelari de vedere sau lentile de contact. Cât timp afecțiunea progresează, sunt necesar controalele regulate de specialitate. Dacă ești în această situație, te așteptăm la un consult optometric gratuit.
- Ochelari de vedere
O variantă foarte bună de corectare a prezbiopiei este folosirea ochelarilor de vedere. Dacă este afectată doar vederea de aproape, soluția ar putea fi prescrierea ochelarilor pentru citit, cu lentile monofocale, care au o singură dioptrie pe toată suprafața lor.
În schimb, dacă prezbiopia este asociată cu alte afecțiuni oculare, care determină vederea neclară atât de aproape, cât și de la depărtare, este necesar să porți ochelari cu lentile bifocale sau multifocale. Concret, suprafața acestora este împărțită în două sau trei zone cu dioptrii diferite, adaptate vederii de aproape și la distanță, precum și celei intermediare.
În acest caz, îți recomandăm ochelarii de vedere cu lentile progresive. Spre deosebire de cele bifocale sau multifocale, în care linia de demarcație dintre zonele lentilei este vizibilă și deranjantă, cele progresive asigură o trecere lină între vederea de aproape, intermediară și la distanță.
- Lentile de contact
O alternativă eficientă pentru corectarea prezbiopiei este purtarea lentilelor de contact. Acestea pot fi folosite la orice vârstă, iar procesul de aplicare și de igienizare nu este unul complicat. Specialistul îți poate da toate indicațiile de care ai nevoie pentru o utilizare ușoară și sigură.
Lentilele de contact multifocale sunt potrivite pentru prezbiopie: asigură o vedere clară la toate distanțele. Alte aspecte de care trebuie să ții cont sunt materialul lentilei și transmisibilitatea oxigenului, precum și regimul de purtare.
Glaucom
Este cauzat de o presiune oculară prea mare, care deteriorează nervul optic. Această afecțiune se întâlnește mai des în rândul persoanelor în vârstă, iar netratată poate duce la pierderea vederii.
De multe ori, glaucomul este asimptomatic, iar diagnosticul este pus prea târziu, când efectele negative asupra vederii sunt grave și ireversibile. La orice semn de disconfort ocular sau probleme de vedere, consultă specialistul. În plus, mergi la controale oftalmologice, care includ teste pentru măsurarea presiunii intraoculare.
Cataractă
Cristalinul își pierde transparența și determină diminuarea progresivă a vederii. Chiar dacă poate apărea și în cazul persoanelor tinere, aceasta se manifestă mai ales la vârstnici. Afecțiunea este prezentă din naștere sau apare pe parcursul vieții. Ochelarii de vedere nu rezolvă această problemă, însă cataracta poate fi remediată chirurgical, prin înlocuirea cristalinului afectat cu unul artificial.
Alte probleme oculare asociate cu înaintarea în vârstă
În plus față de diminuarea vederii de aproape și oboseală oculară, te poți confrunta mai des cu următoarele manifestări:
- Oboseală oculară – îmbătrânirea cristalinului sau alte cauze corelate înaintării în vârstă pot determina oboseala oculară. Aceasta poate apărea în special la finalul zilei sau când lumina ambientală este prea scăzută. Mergi la un control de specialitate o dată la trei ani sau mai des, dacă observi scăderea acuității vizuale sau alte manifestări oculare neplăcute;
- Ochi uscați – odată cu trecerea timpului, scade capacitatea de producere a lacrimilor, fapt care poate determina senzația de ochi uscați. Aceasta poate fi însoțită de usturime sau poate da impresia de corp străin în ochi. Problema ar putea fi ameliorată cu picături de ochi, însă trebuie să mergi la un control mai întâi, pentru a elimina asocierea cu afecțiuni oculare grave;
- Lăcrimare excesivă – totodată, senzația de ochi uscați poate determina producerea în exces a lacrimilor. De asemenea, lăcrimarea abundentă poate apărea din cauza sensibilității la lumină, vântului puternic sau schimbărilor de temperatură. În această situație, te-ar putea ajuta purtarea ochelarilor de soare sau care să te protejeze împotriva vântului;
- Dificultăți de a distinge anumite culori – poate scădea capacitatea de a face diferența între nuanțe apropiate. O problemă comună este dificultatea de diferenția albastrul închis de negru;
- Adaptarea îngreunată de la lumină la întuneric – poate deveni mai dificil să te acomodezi la lumină slabă sau la trecerea de la lumină puternică la întuneric.
Ai grijă de sănătatea vederii tale pe tot parcursul vieții și respectă indicațiile sau tratamentele prescrise de specialiști. Corectează viciile de refracție sau prezbiopia cu ochelari de vedere sau lentile de contact și acordă atenție modificării dioptriilor. Ca să te asiguri că este totul în regulă, te poți programa la un consult gratuit al vederii în orice showroom Lensa.