Istoria brandului HUGO BOSS
19/07/2018Ce sunt lentilele de contact protetice?
09/08/2018Un bun indicator al problemelor tale de sănătate îl reprezintă ochiul. Acesta nu semnalează numai afecțiuni oculare, ci și boli sistemice sau cardiovasculare. În unele cazuri, semnele anumitor afecțiuni se pot vedea în zona ochilor, înainte ca alte simptome să fie resimțite. Află care sunt cele mai comune cauze și tratamente recomandate.
Cele mai întâlnite cauze ale ochilor roșii
În cele mai multe situații, ochii roșii nu au cauze evidente, însă întotdeauna există un motiv pentru care ochii tăi îți trimit semnale. Poate fi vorba de o hemoragie subconjunctivală cauzată de o lovitură, hipertensiune arterială severă sau o afecțiune hematologică. De asemenea, înroșirea ochilor poate fi o problemă minoră, apărută în urma expunerii îndelungate la ecranul telefonului sau calculatorului.
Conjunctivita
Conjunctivita este o inflamație a conjunctivei – o membrană subțire și transparentă ce acoperă o parte din ochi și liniile interioare ale pleoapelor. Aceasta este una dintre cele mai comune cauze ale înroșirii ochilor, iar în cele mai multe situații tratarea acesteia este destul de simplă și rapidă.
Această afecțiune oculară se manifestă prin înroșirea ochilor din cauza dilatării și umflării vaselor de sânge, însă pot apărea și alte simptome, cum ar fi: lăcrimarea excesivă, iritație și senzație de mâncărime a ochilor, vedere încețoșată, sensibilitate la lumină și secreție oculară gălbuie ce poate forma cruste deasupra genelor.
Hemoragie subconjunctivală
De cele mai multe ori, aceasta este spontană, fără o cauză evidentă. Hemoragia poate apărea din cauza unei creșteri bruște a tensiunii sangvine ce produce spargerea unui vas de sânge ocular. Pentru că se află sub conjunctivă, sângele nu poate curge la exterior ca o lacrimă, însă formează mici pete roșii pe scleră – partea albă a ochiului.
Atacul de glaucom
Glaucomul este o afecțiune cronică a ochiului ce se manifestă prin creșterea presiunii intraoculare. Afectează nervul optic și diminuează vederea. Ochii roșii nu sunt principala manifestare a acestei afecțiuni. Persoanele cu atac acut de glaucom pot avea mai multe simptome care conduc la acest diagnostic, cum ar fi fotofobia, lăcrimarea și chiar stările de greață.
Keratita
Keratita este o infecție a corneei. Principalele semne ale afecțiunii sunt înroșirea ochilor, senzația unui corp străin în ochi, lăcrimarea excesivă și sensibilitatea la lumină. Poate fi dobândită în mai multe moduri: viral – o răceală poate cauza ochi roșii, printr-o igienă incorectă sau expunerea la soare și la zăpadă fără protejarea ochilor.
Alte cauze
Un alt motiv al ochilor roșii îl reprezintă timpul îndelungat petrecut în fața ecranelor digitale, fără pauze de relaxare a privirii. Pentru evitarea acestei situații este recomandată purtarea ochelarilor cu lentile ce dispun de tratament Ultra Blue.
Acestea blochează lumina albastră nocivă cuprinsă între 380-500 nm, provenită de la dispozitivele digitale sau alte corpuri ce emit lumina artificială, minimizează considerabil reflexiile, datorită stratului antireflex superior și măresc contrastul pentru o vedere mai clară, datorită culorii reziduale ușor gălbuie.
Ochii se pot înroși dacă depășești timpul de purtare a lentilelor de contact: scade permeabilitatea la oxigen a acestora și te poți confrunta cu ochi iritați și roșii. Respectă atât intervalul indicat pentru lentilele de unică folosință sau cu purtare zilnică (de 8,10 sau cel mult 12 ore), cât și perioada de înlocuire (zilnic, la 2 săptămâni, la o lună etc.).
De asemenea, când glandele lacrimale nu produc suficiente lacrimi sau acestea se evaporă prea repede, apar manifestări precum: ochi roșii și usturime, senzație de arsură, de nisip sau de corp străin în ochi. Află cum să îți protejezi vederea de sindromul ochilor uscați.
Când trebuie să mergi la un consult de specialitate?
Te poți confrunta cu ochi roșu peste noapte, în urma unei loviri sau forțării privirii. Dacă este o problemă minoră, roșeața ochilor trece de la sine după o perioadă scurtă. Totodată, ar putea fi un indicator al unei afecțiuni mai grave, dacă înroșirea este persistentă și însoțită de alte simptome: durere, vedere încețoșată, sensibilitate crescută la lumină, umflarea ochiului, febră, dureri de cap etc.
Persoanele cu diabet, hipertensiune arterială sau alte afecțiuni care cresc riscul apariției problemelor oculare ar trebui să meargă în cel mai scurt timp la un specialist. Dacă înroșirea ochilor apare fără o cauză anume și este deranjantă, îți recomandăm să te programezi la un consult optometric gratuit. Dacă problema este mai gravă, optometristul te poate trimite la un oftalmolog sau un alt medic.
Tratament pentru ochi roșii
În urma unui control optometric, specialistul îți poate indica să folosești picături oftalmologice pentru ochi roșii. Dacă înroșirea este determinată de o afecțiune oculară sau de altă natură, va fi tratată cauza.
Poți preveni roșeața frecventă apărută la nivelul ochilor prin purtarea ochelarilor de vedere, dacă ai nevoie de o corecție, sau prin folosirea adecvată a lentilelor de contact. Evită expunerea îndelungată, fără pauze, la lumina albastră emisă de ecranele dispozitivelor digitale. Mai mult, protejează-ți vederea cu ochelari pentru calculator, cu lentile speciale.
De asemenea, ochii tăi ar trebui protejați de soare în orice anotimp, în special dacă razele sunt puternice sau dacă ai o sensibilitate mai mare la lumină. Poartă ochelari de soare adecvați condițiilor meteo: filtru de categoria 0 oferă cel mai mic grad de protecție, iar categoria 4 este indicată în caz de soare și reflexii puternice.Ai grijă de sănătatea ochilor tăi și testează-ți periodic vederea. Te așteptăm la Lensa pentru o consultație optometrică gratuită cu unul dintre specialiștii noștri acreditați.