Un bun indicator al problemelor tale de sănătate îl reprezintă ochiul. Acesta nu semnalează numai afecţiuni oculare, ci şi afecţiuni sistemice sau boli cardiovasculare. În unele cazuri, semnalele anumitor afecţiuni se pot vedea în zona ochilor, înainte ca simptomele lor să fie resimţite.
În cele mai multe cazuri, ochii roşii nu au cauze evidente, însă întotdeauna există un motiv pentru care ochii tăi îţi trimit semnale. Poate fi vorba de o hemoragie subconjunctivală cauzată de o lovitură, hipertensiune arterială severă sau o afecţiune hematologică.
Conjunctivita este termenul dat unei inflamaţii a conjunctivei, fiind prezentă ca o membrană subţire şi transparentă ce acoperă o parte din ochi şi liniile interioare ale pleoapelor. Aceasta este una dintre cele mai comune cauze ale înroşirii ochilor, iar în cele mai multe cazuri este destul de simplă şi rapidă tratarea ei.
Conjunctivita se manifestă prin înroşirea ochilor din cauza dilatării şi umflării vaselor de sânge, însă pot apărea şi alte simptome, cum ar fi: lăcrimarea excesivă, iritaţie şi senzaţie de mâncărime a ochilor, vedere înceţoşată, sensibilitate la lumină şi secreţie oculară gălbuie ce poate forma cruste deasupra genelor.
De cele mai multe ori, aceasta este spontană, fără o cauză evidentă. Aceasta poate apărea din cauza unei creşteri bruşte a tensiunii sangvine ce produce spargerea unui vas de sânge ocular. Aflându-se sub conjunctivă, sângele nu poate curge la exterior ca o lacrimă, însă formează mici pete roşii pe scleră.
Acesta este o afecţiune cronică a ochiului ce se manifestă prin creşterea presiunii intraoculare, afectând nervul optic şi diminuând vederea.
Ochii roşii nu sunt principala manifestare a acestei afecţiuni. Persoanele cu atac acut de glaucom pot avea mai multe simptome care conduc la acest diagnostic, cum ar fi fotofobia, lăcrimarea şi chiar stările de greaţă.
Principalele semne ale keratitei sunt înroşirea ochilor, senzaţia unui corp străin în ochi, lăcrimarea excesivă şi sensibilitatea la lumină. Poate fi dobândită în mai multe moduri: viral, printr-o igienă incorectă sau expunerea la soare şi la zăpadă fără protejarea ochilor.
Un alt motiv al ochilor roşii îl reprezintă timpul îndelungat petrecut în faţa ecranelor digitale. Pentru evitarea acestei situaţii este recomandată purtarea ochelarilor cu lentile ce dispun de tratament Ultra Blue.
Acestea blochează lumină albastră nocivă cuprinsă între 380-500 nm, provenită de la dispozitivele digitale sau alte corpuri ce emit lumina artificială, minimizează considerabil reflexiile, datorită stratului antireflex superior şi măresc contrastul pentru o vedere mai clară, datorită culorii reziduale uşor gălbuie.
Ai grijă de sănătatea ochilor tăi şi mergi periodic la medic! Te așteptăm la Lensa pentru o consultație optometrică complet gratuită cu specialiștii noștri.