Top 3 mărci de ochelari de soare sustenabili pentru un stil eco-friendly
28/08/2023Ramele de ochelari din metal: avantaje și dezavantaje
22/09/2023Asemenea tuturor celorlalte organe, ochii trebuie testați periodic și supuși unei examinări complete, cu scopul de a depista orice afecțiune oculară. Ochii transmit semnale atunci când nu mai funcționează la capacitate maximă, ce nu trebuie să fie neglijate.
În general, oamenii se prezintă la cabinetul oftalmologului/optometristului atunci când semnalele transmise de ochi sunt din ce în ce mai evidente. Etapele unei consultații oftalmologice/optometrice nu sunt deloc dureroase, iar rezultatul este primit pe loc.
În cazul unei afecțiuni oculare sau a depistării unei dioptrii, la finalul examinării, oftalmologul/optometristul oferă o prescripție pentru ochelari de vedere. Dacă nu ai înțeles foarte bine ce înseamnă fiecare câmp completat, îți vom explica modul în care să interpretezi singur prescripția oferită. Acest lucru te va ajuta să conștientizezi cât de gravă este afecțiunea ta, dar și să îți alegi ochelarii de vedere potriviți nevoilor tale.
Ce trebuie să știi?
Prescripția pentru ochelarii de vedere cuprinde întotdeauna informații personalizate pentru fiecare persoana în parte, chiar și pentru fiecare ochi în parte. Valorile sunt scrise în câmpuri separate și sunt urmate, după caz, de diferite simboluri.
În funcție de locul în care alegi să îți efectuezi consultația oftalmologică/optometrică, există mai multe modele de prescripții pentru ochelari, dar care cuprind aceeași informație pentru executarea precisă a lentilelor de vedere.
VD = vedere distanță
VA = vedere aproape
OD = ochiul drept
OS = ochiul stâng
SF = sfera. Aceasta poate fi pozitivă sau negativă, indicând valoarea pe care trebuie să o aibă dioptria lentilelor pentru a-ți putea corecta vederea, iar fiecare ochi poate avea dioptrie diferită. În cazul în care dioptria are valoare cu „-” (minus), înseamnă că viciul de refracție al sistemului tău ocular este miopia și constă în dificultatea distingerii obiectelor aflate la distanță. Dacă dioptria are valoare cu „+” (plus), viciul de refracție este hipermetropia; caracteristica sa principală este incapacitatea de a focaliza obiectele aflate în proximitate.
CIL = cilindru. Acesta se completează în cazul persoanelor cu astigmatism și indică o aberație de sfericitate la nivelul corneei și, foarte rar, la nivel cristalinian. Corneea este mai aplatizată sau mai bombată pe un anumit meridian, iar dioptria este necesară la un anumit ax.
AX = axul. Valoarea acestuia este notată de la 0 la 180 de grade, unde valorile 0 și 180 indică același lucru. Acesta reprezintă locația precisă a axului în care este necesară corecția vederii.
DP = distanța pupilară (interpupilară). Indică distanța dintre centrul pupilei ochiului drept și centrul pupilei ochiului stâng, fiind foarte importantă pentru executarea precisă a lentilelor ochelarilor. Dacă există asimetrii faciale vizibile sau, în cazul lentilelor speciale progresive, degresive sau bifocale, distanța interpupilară se măsoară individual la fiecare ochi în parte.
AVFC = acuitate vizuală fără corecție
AVCC = acuitate vizuală cu corecție. Acuitatea vizuală reprezintă capacitatea ochiului de a distinge și a aprecia forma, dimensiunea și detaliile elementelor din împrejur și se determină cu ajutorul optotipului (panou cu litere, cifre, semne sau desene). Aceasta se determină atât pentru aproape, cât și pentru distanța pentru fiecare ochi în parte.
Este foarte important ca atunci când alegi să porți ochelari de vedere, să o faci după vizita la cabinetul unui specialist, pentru a înțelege cu exactitate cum, cât și când trebuie să porți acești ochelari. Programează-te acum la o consultație specializată în cadrul cabinetului nostru acreditat de optică și stai fără grija prescripției pentru ochelarii de vedere, deoarece o poți găsi oricând în contul tău de pe site.
Dacă vrei să îți achiziționezi ochelarii de vedere online, trebuie doar să îți alegi ramele potrivite fizionomiei tale și să urmezi pașii corecți în completarea caracteristicilor lentilelor de vedere corecte.
CUM ÎȚI COMANZI OCHELARII DE VEDERE ÎN 5 PAȘI SIMPLI:
Pasul 1: Alege tipul de ochelari de care ai nevoie pentru o vedere bună: ochelari pentru distanță sau pentru citit.
Pasul 2: Confirmă dacă distanța pupilară/interpupilară (DP/DIP) conține 2 valori, iar apoi completează tabelul cu dioptrii. Transcrie informațiile de pe prescripția primită de la specialistul optometrist pentru fiecare ochi: sferă, cilindru, ax, DP/DIP și confirmă că aceasta nu este mai veche de un an. În caz contrar, programează-te la o consultație optometrică gratuită la Lensa.
Pasul 3: Alege tipul de lentile în funcție de caracteristicile pe care dorești să le îndeplinească.
Pasul 4: Dacă petreci mult timp în fața dispozitivelor digitale, alege să-ți protejezi ochii cu lentile cu filtru cu protecție pentru calculator.
Pasul 5: Lentilele fotocromatice (heliomate) au ca proprietate închiderea sau deschiderea la culoare în funcție de creșterea sau diminuarea expunerii la razele solare. Următorul pas este să îți alegi nuanța acestora: fără colorare, maro sau gri.
După ce ai parcurs toți pașii, nu mai trebuie decât să aștepți livrarea ochelarilor de vedere direct la tine acasă.
Întrebări frecvente
Ne dorim ca totul să fie cât mai clar pentru tine și am răspuns la câteva dintre întrebările puse frecvent despre prescripția ochelarilor de vedere și interpretarea dioptriilor.
Ce înseamnă dioptrie cu plus?
Dioptria cu plus indică faptul că o persoană suferă de hipermetropie, adică are dificultăți în a vedea obiectele de aproape. Această afecțiune este cauzată de o lungime redusă a globului ocular sau de un cristalin prea plat, care nu reușește să focalizeze lumina în mod corespunzător pe retină.
Persoanele cu dioptrie cu plus pot avea probleme în citire sau în focalizarea obiectelor aflate la distanță scurtă. Pentru a corecta hipermetropia, se folosesc ochelari cu lentile convergente. Acestea ajută la focalizarea imaginii pe retină, astfel încât obiectele de aproape să poată fi văzute clar.
Ce înseamnă dioptrie +1?
Valoarea dioptriilor cu plus de pe prescripția ochelarilor indică puterea de refracție necesară a lentilei pentru a corecta vederea. Cu cât valoarea dioptriei cu plus este mai mare, cu atât este mai mare gradul de hipermetropie.
Persoanele cu dioptrie +1 pot avea o vedere bună la distanță, dar pot întâmpina dificultăți în vederea obiectelor de aproape. Semnele și simptomele hipermetropiei pot include durere de cap, oboseală oculară, dificultăți de concentrare la citit sau la activitățile de aproape.
Pentru a corecta dioptria +1, se pot utiliza ochelari de vedere cu putere de refracție de +1 dioptrie.
Ce înseamnă dioptrie -0,75 pentru ochelari?
Dioptria negativă indică faptul că persoana suferă de miopie, ceea ce înseamnă că are dificultăți în a vedea obiectele de la distanță. Miopia este cauzată de o lungime prea mare a ochiului sau de o putere prea mare a corneei sau a cristalinului, ceea ce face ca imaginea să fie focalizată în fața retinei, nu pe suprafața acesteia, așa cum este normal.
Prin urmare, persoanele cu dioptrie -0,75 vor avea o vedere neclară a obiectelor îndepărtate. Un număr mai mic, cum ar fi -0,50, indică o miopie mai puțin severă, în timp ce un număr mai mare, cum ar fi -1,00, indică o miopie mai avansată.
Ai reușit să interpretezi corect prescripția? Dacă ai nevoie de ajutor pentru a comanda ochelari de vedere, nu ezita să ne contactezi sau vino într-unul dintre magazinele Lensa!