Am donat peste 11.000 de ochelari de vedere pentru 7.500 de copii si adulti
14/12/2023Aburirea ochelarilor: sfaturi utile pentru a evita acest disconfort
20/12/2023Persoanele care poarta lentile de contact utilizeaza aceste solutii pentru a renunta la ochelarii de vedere, pentru a-si schimba temporar culoarea ochilor sau pentru a se bucura simultan de aceste doua beneficii.
Insa o utilizare incorecta a acestora, sau alegerea unui produs realizat dintr-un material prea rigid, ar putea cauza probleme ce tin de aspectul ochilor, confortul resimtit la nivelul acestora sau capacitatea de a vedea clar.
Iata care sunt principalele complicatii cauzate de lentilele de contact si cum pot fi acestea prevenite sau abordate:
1. Inrosirea ochilor
Aceasta complicatie determinata de purtarea lentilelor de contact este una frecventa, aparuta in special la persoanele care au apelat de putin timp la aceasta solutie. Motivele pentru care ochii se inrosesc din cauza unor lentile de contact sunt variate:
– o purtare continua a acestora, pentru un interval de timp ce depaseste limita recomandata;
– lipsa unei hidratari optime a lentilelor de contact, asa cum o recomanda producatorul;
– lipsa unei igiene corecte a mainilor, inainte de aplicarea acestora pe globii oculari;
– purtarea unor lentile de contact realizate dintr-un material mult prea rigid;
– pastrarea lor intr-un mediu expus diferitilor agenti patogeni.
De asemenea, o astfel de problema poate fi cauzata de faptul ca ochii inca nu s-au obisnuit cu lentilele de contact prescrise. Indiferent de motivul ce determina producerea acestei complicatii, sfatul optometristului este esential pentru a corecta anumite aspecte ce tin de purtarea, schimbarea, pastrarea si igienizarea lor. [1]
2. Uscarea ochilor
Iata o alta problema frecventa, posibil cauzata de purtarea unor lentile de contact ce nu au fost hidratate corect, intr-o solutie recomandata de specialist, atunci cand nu sunt purtate. Uscarea ochilor mai poate fi insotita de manifestari precum:
– mancarimi;
– vedere incetosata;
– senzatia unui corp strain in ochi.
Daca te confrunti frecvent cu ochi uscați, este recomandat sa iei o pauza de la purtarea acestora. Consultatia optometrica este, de asemenea, indicata, deoarece poti afla astfel mai multe informatii utile despre hidratarea optima a lentilelor de contact, atunci cand nu le porti. [1]
3. Infectarea ochilor
Lipsa unei igiene optime a lentilelor de contact, sau purtarea aceleiasi perechi pentru o perioada mare de timp, ar putea cauza expunerea ochilor in fata diferitelor bacterii sau impuritati. In astfel de conditii, ochii se pot infecta.
Totodata, igienizarea precară a mainilor, la momentul aplicarii acestora, ar putea duce, la aparitia acestei complicatii. Pentru a reduce acest risc, asigura-te ca intregul kit pentru pastrarea unor lentile de contact este igienizat cu solutiile recomandate de optometrist.
De asemenea, evita pe cat de mult posibil sa aplici sau sa scoti lentilele de contact in medii prielnice pentru dezvoltarea culturilor de bacterii. Manipularea acestora acasa, după ce mainile au fost igienizate in prealabil, reduce semnificativ riscul de infectare. [1]
4. Vascularizarea corneei
Aceasta problema se manifesta prin patrunderea si dilatarea vaselor de sange la nivelul corneei. Posibile complicatii ale acestui tip de vascularizare ar putea determina afectarea vederii.
Manifestarile sale pot trece neobservate, de aceea, consultatiile optometrice de rutina, programate la intervale de timp regulate, sunt esentiale. Pe baza evaluarilor realizate, specialistul poate recomanda renuntarea la purtarea lentilelor, sau inlocuirea acestora cu un alt model. [1] Programeaza-te acum pentru o consultatie gratuita!
5. Ulcerul cornean
Acest tip de ulcer este posibil sa apara atunci cand o infectie, cauzata de utilizarea improprie a lentilelor de contact, nu este tratata corespunzator sau la timp. Ulcerul cornean se manifesta prin dureri oculare, ochi umflati si cauzeaza afectarea vederii.
In functie de constatarile realizate de specialist, acesta poate recomanda o schema de tratament pentru infectia ce a cauzat aceasta problema, precum si intreruperea purtarii lentilelor de contact, pana cand ochii se vindeca.
De asemenea, este important sa ofere sfaturi suplimentare si recomandari de produs, pentru mentinerea unui nivel ridicat al igienei, la momentul aplicarii / depozitarii lentilelor de contact. [1]
Mentinerea unei igiene optime a mainilor, hidratarea corecta a lentilelor de contact si purtarea unui model dintr-un material flexibil sunt esențiale pentru minimizarea riscului de producere a acestor complicatii.
De asemenea, suportul specialistului este important atat pentru prevenirea lor, cat si pentru tratarea manifestarilor specifice. Daca te confrunti cu simptome posibil asociate unor astfel de probleme, programeaza-te rapid pentru un consult de specialitate.
Surse:
1. “Top 6 Harmful Effects of Contact Lenses”. New England Eye Center. Accesat pe 16 noiembrie 2023. www.neec.com/2018/11/14/top-6-harmful-effects-of-contact-lenses/.