Ochii umflați pot fi o problemă deranjantă, dar minoră și trecătoare. Totodată, pot fi un semnal de alarmă care indică o infecție, o alergie sau o altă afecțiune. Află care sunt principalele cauze ale inflamației oculare, manifestările asociate, opțiuni de tratament și sfaturi de prevenție.
Uneori, ochii umflați sunt un simptom al unei afecțiuni oculare sau de altă natură. Astfel, problema nu este doar una estetică, ci necesită atenția unui specialist și urmarea unui tratament adecvat. Iată care sunt cele mai comune cauze ale inflamației oculare la unul sau la ambii ochi.
Umflarea ochilor poate fi cauzată de o inflamare precum blefarita – sunt afectate marginile pleoapelor și apar diferite simptome: edem (acumulare excesivă de lichid), roșeață, mâncărime, senzație de arsură și/sau de corp străin în ochi, lăcrimare excesivă, sensibilitate crescută la lumină etc.
Conjunctivita reprezintă inflamația conjunctivei – o membrană subțire și transparentă care acoperă suprafața internă a pleoapelor și o parte din globul ocular. Manifestările acestei afecțiuni pot fi: umflarea ochilor, roșeață, lăcrimare excesivă, senzație de corp străin în ochi, mâncărime și/sau iritație.
În cazul alergiilor oculare, te poți confrunta cu pleoape umflate, dar și cu multe alte simptome: roșeață, mâncărime, strănut, tuse, vedere încețoșată, lăcrimare abundentă etc. Reacțiile alergice sunt cauzate de mai mulți factori: praf, polen, păr de animale, cosmetice, parfumuri etc.
Lipsa somnului sau calitatea inferioară a acestuia contribuie la aspectul neplăcut al ochilor umflați. De asemenea, sunt considerați factori de risc consumul frecvent al unor alimente foarte sărate sau a unei cantități mari de lichide înainte de culcare. În același timp, folosirea anumitor creme pentru zona ochilor seara poate cauza retenția de fluide și umflarea pleoapelor peste noapte.
Secreția lacrimală excesivă poate duce la umflarea ochilor. Această situație este cauzată de emoții, expunerea la substanțe iritante sau alergeni, blocarea canalului lacrimo-nazal etc. Revărsarea lacrimilor pe față facilitează reabsorbția fluidelor în zona de sub ochi.
Ochii umflați pot apărea și ca urmare a altor afecțiuni: infecții ale pleoapei sau ale zonei din jurul globului ocular, boli ale tiroidei și nu doar atât. Dacă ți se umflă ochii și problema nu trece de la sine în scurt timp, mergi la un consult de specialitate. Această manifestare, mai ales dacă este însoțită de alte simptome, poate fi un semn al unor tulburări care necesită tratament.
Consultul optometric reprezintă primul pas pentru testarea vederii. Afecțiunile oculare comune pot fi diagnosticate și tratate de un optometrist. Dacă este necesar, acesta te îndrumă către un medic oftalmolog sau cu altă specializare. Citește mai multe despre etapele unui control optometric de rutină și cât de des este recomandat să îl faci! În plus, poți beneficia de un consult gratuit pe care ți-l oferim în orice showroom Lensa.
Așa cum am menționat anterior, ochii umflați pot fi o problemă care trece de la sine în scurt timp sau, din contra, pot fi un semnal de alarmă, în funcție de cauză. Mergi de urgență la un control de specialitate, dacă umflătura nu dispare după 1-2 zile și, totodată, este asociată cu una sau mai multe dintre următoarele manifestări:
După consultul la optometrist sau la medicul specialist și stabilirea cauzei, vei putea urma un tratament pentru ochi umflați potrivit nevoilor tale. Află, pe scurt, care sunt câteva dintre soluțiile medicale sau naturiste recomandate când te confrunți cu umflarea pleoapelor sau a zonelor din jurul ochilor!
În funcție de cauza apariției ochilor umflați și de severitatea afecțiunii, specialistul îți poate prescrie:
Optometristul îți poate recomanda să aplici comprese reci (pentru conjunctivită, spre exemplu) sau calde (pentru blefarită) pe zonele umflate. Tot în cazul blefaritei, ți se poate indica folosirea unui remediu sau produs pentru exfoliere blândă, pe bază de ulei de arbore de ceai. Foarte importantă este și curățarea delicată a ochilor umflați și evitarea aplicării machiajului, pentru a nu înrăutăți situația.
Pentru a preveni umflarea ochilor, poți schimba sau evita anumite obiceiuri: consumul de alimente cu un conținut ridicat de sare sau al băuturilor alcoolice, dormitul pentru o durată prea scurtă sau prea îndelungată, consumul unei cantități prea mici de lichide în timpul zilei sau prea mare înainte de somn etc. Iată ce mai poți face!
Menținerea ochilor sănătoși presupune, printre altele, adoptarea unor reguli simple, dar eficiente de igienă, cum ar fi:
Pentru a menține sănătatea și confortul ocular, dar și pentru a evita infecțiile și alte probleme care cauzează umflarea ochilor, trebuie să îți formezi o rutină de curățare și întreținere a lentilelor de contact:
De asemenea, nu depăși perioada de înlocuire a lentilelor de contact: zilnică, săptămânală, bilunară, lunară, trimestrială sau anuală. Pentru a te bucura de un confort ocular sporit și de o vedere sănătoasă, nu purta o pereche de unică folosință sau cu aplicare zilnică mai mult de 10-12 ore zilnic.
Lentilele cu utilizare extinsă pot fi purtate în mod continuu pentru o perioadă de până la 30 de zile, însă este recomandat să le porți peste noapte doar ocazional. În acest fel, eviți formarea unor depozite de proteine și scăderea gradului de transmisibilitate a oxigenului.
Programează-te într-un magazin Lensa la un consult optometric gratuit și testează-ți vederea! Dacă ai nevoie de corecția viciilor de refracție cu ochelari de vedere sau lentile de contact, îți punem la dispoziție o gamă largă de opțiuni pe Lensa.ro sau în magazinele noastre fizice.