Curăţarea şi întreţinerea corectă a ochelarilor
24/11/2017Idei de cadouri pentru un Moș Crăciun inspirat
20/12/2017Indiferent de vârstă, sănătatea sistemului ocular este un aspect care ar trebui să ne preocupe în permanență, deoarece ochii sunt foarte importanți în întreprinderea tuturor activităților din viața de zi cu zi. Dacă ești purtător de lentile de contact, află toate detaliile despre perioada la care trebuie înlocuite.
Fie că ai probleme de vedere și porți lentile de contact cu dioptrii sau ești doar purtător de lentile de contact colorate pentru a-ți schimba înfățișarea, trebuie să fii foarte atent la perioada lor de valabilitate și să nu o depășești, deoarece ele au contact direct cu un organ foarte sensibil al corpului uman, iar afecțiunile vederii lăsa de cele mai multe ori sechele ireversibile.
Este important ca după trecerea perioadei de valabilitate, acestea să fie schimbate deoarece materialul din care sunt fabricate începe să se degradeze atunci când intră în contact direct cu aerul, scăzând astfel proprietățile de transmisibilitate a oxigenului către ochi. Chiar dacă este posibil să nu observi niciun simptom sau defect al lentilelor de contact, efectele purtarii acestora mai mult decat este recomandat, pot dăuna pe termen lung. În comerț există cinci tipuri de lentile de contact:
Lentilele de contact zilnice – sunt de unică folosință, ceea ce înseamnă că după prima utilizare, trebuie aruncate. Acestea sunt cele mai comode și cele mai igienice datorită materialului subțire din care sunt confecționate, oferind o bună claritate deoarece sunt întotdeauna noi, iar riscul de îmbolnăvire oculară este aproape zero.
Lentilele de contact săptămânale (bilunare) – pot fi purtate zilnic, timp de două săptămâni. De cele mai multe ori, materialul din care sunt fabricate este silicon-hidrogel, permițând astfel o bună oxigenare a corneei. Ocazional, acestea pot fi purtate și în timpul somnului.
Lentilele de contact lunare – sunt create pentru 30 de purtări și necesită o îngrijire responsabilă pentru a-și menține calitatea de-a lungul perioadei de valabilitate.
Lentile de contact trimestriale – pot fi folosite pentru 90 de purtări zilnice, iar peste noapte acestea trebuie păstrate într-un recipient steril cu soluție pentru întreținere, pentru a evita depozitarea proteinelor pe suprafața acestora.
Lentile de contact anuale – datorită materialului din care sunt fabricate, pot fi purtate până la 10-12 ore pe zi, timp de un an. Acestea sunt mai groase comparativ cu celelalte tipuri de lentile și au cea mai mică transmisibilitate de oxigen.
Lentilele de contact sunt comercializate de mai bine de 100 de ani, iar tehnologia a permis producerea unor lentile de contact din ce în ce mai performante, oricine putându-se bucura de avantajele unei astfel de alegeri. Tot mai multe persoane folosesc lentile de contact, fie pentru a renunța la ochelarii cu dioptrii, fie din motive estetice.
Acțiunile de bază pentru îngrijirea lentilelor de contact sunt: curățarea, clătirea și dezinfectarea lentilelor. Păstrează lentilele de contact numai în suportul lor, dar mai ales în soluția lor speciala de întreținere. Orice altă substanță distruge lentilele de contact sau, în cel mai rău caz, poți dezvolta o infecție oculara periculoasă.
Intră pe Lensa.ro sau vino în showroom și poți alege perechea de lentile de contact potrivită nevoilor tale pentru a petrece sărbătorile de iarnă cu o vedere mai clară sau cu o înfățișare nouă.