Curatarea si intretinerea lentilelor de contact
10/08/2017Importanta ochelarilor cu protectie pentru calculator
31/08/2017În prezent, tot mai mulți oameni se confruntă cu probleme legate de vedere. Fie că acestea au fost dobândite la naștere, fie odată cu înaintarea în vârstă, este important să îți corectezi vederea cu dioptria necesară. Mai mult de jumătate dintre români poarta ochelari de vedere și câteva sute de mii au optat deja pentru lentilele de contact.
În timp ce unele persoane consideră că arată mai bine cu ochelari, altele îi evita, iar lentilele de contact sunt soluția cea mai bună, reușind să renunțe la ochelari fără intervenții chirurgicale. Prin urmare, ele ajută la o vedere perfectă și un câmp vizual neobstrucționat de ramele ochelarilor – un mare avantaj pentru cei care practică sport.
Lentilele de contact sunt comercializate pe piață de mai bine de 100 de ani, iar tehnologia a permis producerea unor lentile de contact din ce în ce mai performante. Acum, oricine se poate bucura de avantajele unei astfel de alegeri. Tot mai multe persoane folosesc lentile de contact, fie pentru a renunța la ochelarii cu dioptrii, fie din motive estetice. În funcție de perioada de valabilitate a acestora, există patru tipuri de lentile de contact:
Lentilele de contact zilnice – sunt de unică folosință, ceea ce înseamnă că după prima utilizare, trebuie aruncate. Acestea sunt cele mai comode și cele mai igienice datorită materialului subțire din care sunt confecționate, oferind o bună claritate pentru că sunt întotdeauna noi, iar riscul de îmbolnăvire oculară este aproape zero.
Lentilele de contact săptămânale (bilunare) – pot fi purtate zilnic, timp de două săptămâni. De cele mai multe ori, materialul din care sunt fabricate este silicon-hidrogel, permițând o bună oxigenare a corneei. Ocazional, acestea pot fi purtate și în timpul somnului.
Lentilele de contact lunare – sunt create pentru 30 de purtări și necesită o îngrijire responsabilă pentru a-și menține calitatea de-a lungul perioadei de valabilitate.
Din cauza materialelor din care sunt realizate, lentile de contact anuale pot fi purtate până la 10-12 ore pe zi, timp de un an. Acestea sunt mai groase comparativ cu celelalte tipuri de lentile și au cea mai mică transmisibilitate de oxigen.
Lentilele de contact au nevoie de o atenție specială deoarece au contact direct cu un organ foarte sensibil al corpului uman, motiv pentru care trebuie să ții cont de câteva lucruri esențiale despre cum trebuie folosite și îngrijite. Acțiunile de baza pentru îngrijirea lentilelor de contact sunt: curățarea, clătirea și dezinfectarea lentilelor.
Păstrează lentilele de contact numai în suportul lor, dar mai ales în soluția lor specială de întreținere. Orice altă substanță distruge lentilele de contact sau, în cel mai rău caz, poți dezvolta o infecție oculară periculoasă.
Înainte de a achiziționa o pereche de lentile de contact este recomandat un control oftalmologic. Lensa.ro îți pune la dispoziție consultanță specializată, determinarea dioptriilor și recomandarea lentilelor de contact potrivite pentru tine.