7 lucruri pe care nu le știai despre lentilele de contact
08/08/2016Ce au descoperit psihologii despre ochelarii de soare?
15/08/2016De multe ori privim ochelarii de soare doar că pe un accesoriu la modă, uitând de multiplele riscuri la care sunt expuşi ochii dacă nu sunt protejaţi în mod corect de radiaţiile UV.
Ce afecţiuni oculare provoacă expunerea prelungită la soare
Cu siguranţă ai fost cel puţin o dată o victimă a arsurilor solare la nivelul pielii. Îţi aminteşti probabil usturimea şi starea de disconfort pe care ai resimţit-o atunci şi semnele pe care le-a lăsat expunerea la soare pe suprafaţa pielii tale. Ochii sunt şi ei cel puţin la fel de sensibili ca şi pielea, însă efectele asupra lor se văd în timp şi pot fi mult mai grave.
Iată ce afecţiuni oftalmologice poate provoca expunerea îndelungată la soare:
Cataractă – un factor care poate provoca cataractă este expunerea la soare. Netratată la timp, ea poate duce la scăderea drastică a acuităţii vizuale, chiar până la pierderea vederii. Ea poate fi sesizată printr-o scădere progresivă a vederii sau prin observarea efectului de înceţoşare a vederii.
Degenerescența maculară – se manifestă prin înceţoşarea vederii sau prin distorsiuni la nivelul acesteia. Pacienţii care suferă de degenerescență maculară văd pete întunecate atunci când privesc şi acuză o acuitate vizuală scăzută. Ca şi cataracta, aceasta afecţiune se agravează odată cu trecerea timpului.
Pterigionul – se manifestă prin dezvoltarea unei membrane albe care creşte dinspre conjunctivă şi acoperă corneea. Apar inflamaţii la nivelul ochiului, dar şi mâncărimi, usturimi şi senzaţia de corp străin în ochi. De altfel, membrana translucidă care se dezvoltă la nivelul ochiului este chiar vizibilă, fiind o afecţiune uşor de diagnosticat.
Pinguecula – apare deseori la bătrâni şi se prezintă sub forma unor proeminențe de culoare gălbuie care apare pe conjunctivă, în apropierea corneei. Denumirea provine din latinescul “pinguis”, care înseamnă grăsime, iar proeminențele pe care le provoacă pot fi asemănate cu acele puncte de grăsime care apar la nivelul pielii, însă în cazul acestei afecţiuni sunt localizate la nivelul ochilor.
Cancer – expunerea neprotejată la soare poate duce inclusiv la cancer la nivelul ochilor, pleoapelor sau a pielii din zona ochilor.
În afară de riscurile pentru sănătate la care ești expus, trebuie să știi că soarele accelerează îmbătrânirea pielii, iar dacă nu obișnuiești să porți ochelari de soare, ridurile își vor face apariția mai devreme.
Ce ochelari de soare te protejează în totalitate de efectele negative ale razelor UV
Unul dintre marile pericole asupra cărora medicii oftalmologi atrag adesea atenţia este achiziţionarea ochelarilor de soare de la tonete şi tarabe, unde sunt vânduţi la preţuri derizorii, care reflectă calitatea lor. Costul lentilelor de soare care au un grad ridicat de protecţie reflectă eficacitatea lor. De pe aceştia nu trebuie să lipsească marcajul CE, care atestă faptul că aceştia sunt conformi cu normativele europene.
Alege ochelari pe care este menţionat faptul că oferă protecţie 100% cu valoarea UV400, care blochează şi razele UVA şi cele UVB. O altă caracteristică a ochelarilor de calitate este glare block-ul pentru vizibilitate chiar şi în condiţii extreme de luminozitate.
Urmăreşte şi categoria de filtru solar, notat pe ochelari cu simbolurile UV sau CAT urmat de una dintre cifrele 0, 1, 2, 3 sau 4. Pentru a te proteja în mod corespunzător, ochelarii de soare ar trebui să facă parte din categoria de filtru 3. Cu cât porţi ochelari de soare cu rame mai mari, care acoperă o parte mai mare a chipului tău, cu atât mai protejat eşti de multiplele efecte nocive ale soarelui asupra ochilor şi pielii tale.
Aici vei găsi o mulţime de modele, de forme şi culori diferite, dar toate cu un standard ridicat de calitate, care îţi vor asigura protecţia ochilor în fața razelor soarelui.
Nu uita că ochelarii de soare nu sunt recomandaţi doar vara. Purtarea lor nu are legătură cu temperaturile de afară, ci cu razele soarelui. Chiar şi iarna este indicat să porţi ochelari de soare, mai ales că albul zăpezii reflectă lumina, motiv pentru care şi în anotimpul rece poţi avea parte de o mulţime de neplăceri dacă nu te protejezi corespunzător.