O scurtă istorie a lentilelor de contact – când au fost inventate și cum au evoluat
27/04/20164 simptome de vedere care îți spun că ai nevoie de ochelari
05/05/2016Ochelarii de soare au o istorie „întunecată” și un viitor luminos.
Istoria ochelarilor de soare pare să înceapă pe vremea Imperiului Roman, când împăratul Nero, cel creditat cu incendierea Romei și începuturile persecuției împotriva creștinilor, privea luptele dintre gladiatori prin două smaralde de culoare verde deschis pe care le ținea în dreptul ochilor.
O dovadă a existenței ochelarilor de soare în urmă cu peste 650 de ani pare a fi reprezentată de o pictură realizată de Tommaso da Modena, în 1352. Conform fanilor ochelarilor de soare, personajul tabloului purta un astfel de accesoriu, deși noi suntem înclinați să credem că ochelarii pictați de artistul italian erau, de fapt, ochelari de vedere.Începând cu secolul al XII-lea, ochelarii de soare erau purtați de judecătorii din China, conform all-about-sunglasses.blogspot.ro. Lentilele din sticlă fumurie nu erau folosite, însă, ca o protecție față de lumina soarelui, ci pentru a ascunde privirile și a nu lăsa persoanele de față și mai ales inculpatii să intuiască viitoarele decizii. Putem spune că, într-un fel, justitia chineză era „legată la ochi” în urmă cu 800 de ani.
Dacă luăm în considerare astfel de date istorice, apariția cu ochelari de soare a personajului Jack Rackham din îndrăgitul serial „Black Sails” nu mai este un anacronism, așa cum a fost acuzată pe o serie de forumuri și site-uri dedicate fanilor producției Starz. În fond, acțiunea serialului este plasată în 1715, la 285 de ani după ce italienii începuseră deja să-i poarte la sfaturile medicilor acelor timpuri (1430).
În jurul anului 1752, opticianul englez James Ayscough a realizat o serie de experimente cu ajutorul ochelarilor de soare. El credea cu tărie în faptul că lentilele albastre sau verzi puteau corecta anumite probleme de vedere. Protecția față de razele ultraviolete nu era o preocupare pentru specialiștii din acele timpuri.
Ochelarii de soare cu lentile galbene și maro au fost deseori prescriși persoanelor care sufereau de sifilis în secolul al XIX-lea și la începutul secolului al XX-lea, deoarece unul dintre simptomele bolii era hipersensibilitatea la lumină.
La începutul secolului al XIX-lea, ochelarii de soare au devenit mult mai răspândiți în întreaga lume, mai ales după ce starurile de la Hollywood au început să-i considere un accesoriu la modă.
Producția în masa a ochelarilor de soare la prețuri convenabile a debutat în 1929, când Sam Foster, fondatorul companiei Foster Grant, a început să-i vândă pe plajele din Atlantic City și New Jersey.
Ochelarii de soare polarizați au apărut în 1936, când cofondatorul companiei Polaroid Corporation a folosit filtrul Polaroid patentat de el însuși în fabricarea ochelarilor de soare.
Ochelarii de soare au fost folosiți și în Al Doilea Război Mondial, când Ray Ban a creat ochelarii antiorbire polarizați, în stil „aviator”. Ochelarii Ray Ban Aviator au devenit populari în rândul celebrităților și chiar a oamenilor obișnuiți în 1937, când au apărut pe piață pentru prima dată.
În prezent, multe modele de ochelari de soare oferă protecție față de razele ultraviolete și lumina albastră și sunt recomandați chiar și pentru copii de către medicii oftalmologi.
Dacă ești în căutarea unei perechi de ochelari de soare, Lensa este locul perfect pentru tine, unde te așteaptă mii de modele de la brandurile tale preferate.