Ochii roșii – ce probleme de sănătate pot indica?
02/08/2018Tot ce trebuie să știi despre ochelarii Cat Eye
16/08/2018Dacă te confrunți cu un defect de vedere din naștere sau ai suferit pe parcursul vieții diferite traume la nivel ocular și îți dorești să le rezolvi din punct de vedere estetic, poți sa apelezi la purtarea unor lentile protetice. Acestea au fost create special pentru a masca imperfecțiunile și pentru a îmbunătăți aspectul ochiului ce suferă de un defect din naștere, traume sau diferite boli ale sistemului ocular.
La ce se folosesc lentilele de contact protetice?
Lentilele protetice sunt create special pentru persoanele cu diplopie monoculară, cicatrici corneene sau iris iregular și fac posibilă redarea structurii irisului natural la nivel de detaliu aproape fotografic. În cazul în care anumite structuri ale ochiului bolnav nu reușesc să funcționeze corespunzător, lentilele protetice speciale pot fi proiectate pentru a bloca excesul de lumină din spatele ochiului, pentru a reduce orbirea și pentru a crește confortul ochiului afectat.
Lentilele de contact protetice sunt lentile colorate ce pot fi folosite și în scopuri medicale, nu doar pentru o simplă schimbare de look. Spre exemplu, lentilele de contact opace pot fi concepute la comandă pentru persoanele care au fost mutilate de un accident sau de o boală și doresc ca ochiul afectat să semene cu cel sănătos.
Cine poate să apeleze la lentilele de contact protetice?
Aceste lentile pot fi prescrise de către un specialist oftalmolog/optometrist în urma unei examinări complete a ochiului și pot avea aspectul și culoarea ochiului sănătos. Persoanele care pot apela la purtarea unor lentile protetice sunt cele care au incapacitatea de a vedea, care au suferit răni, diferite afecțiuni sau infecții la nivel ocular, deoarece aceste lentile pot fi proiectate pentru a se potrivi cât mai bine cu aspectul ochiului neafectat.
Cele mai des întâlnite situații în care se apelează la purtarea unor astfel de lentile sunt formarea incompletă a pupilei (aniridia), lipsa culorii în ochi (albinism), ambliopia (ochiul leneș) și deteriorarea corneei în urma unei traume fizice.
Cum se întrețin lentilele de contact protetice?
Materialele din care sunt fabricate lentilele protetice și modalitatea lor de curățare și de întreținere este asemănătoare cu cea a lentilelor de contact de vedere sau colorate. De asemenea, lentilele protetice pot fi realizate într-o gamă largă de funcții pentru corectarea diferitelor vicii de refracție ale sistemului ocular sau pot fi produse fără putere de corecție, cu scopul de a oferi un aspect cât mai natural unui ochi fără vedere sau care a suferit diferite traume.
Programează-te online la o consultație optometrică gratuită în cadrul showroomului Lensa și alege-ți lentilele de contact protetice care ți se potrivesc.