Ochii uscați: cauze, tratament și prevenție
31/03/2023Nictalopia sau orbirea de noapte: ce este și cum afectează ochii?
02/05/2023Te ustură ochii în ultima perioadă? Este o problemă comună, care poate fi doar un simptom deranjant și trecător sau manifestarea unei afecțiuni oculare severe. Află care sunt cele mai frecvente cauze ale usturimii ochilor, când trebuie să mergi la un consult de specialitate și care sunt opțiunile de tratament!
Cele mai întâlnite cauze care au ca simptom usturimea ochilor
„De ce mă ustură ochii?” este întrebarea existentă pe buzele tuturor celor care se confruntă cu usturimea ochilor. Ei bine, cauzele pot fi simple, precum expunerea la anumite substanțe iritante, care necesită investigarea, diagnosticarea și prescrierea unui tratament de către un specialist. De asemenea, nu poate fi descoperit întotdeauna motivul pentru care apare usturimea ochilor.
Iată care sunt câteva dintre situațiile obișnuite din cauza cărora te pot ustura ochii:
- Ochii tăi au fost expuși la substanțe chimice din protecția solară, creme pentru față, șampon, produse de machiaj sau de îngrijire a feței, la clorul din piscină etc.;
- Expunerea la razele ultraviolete fără protejarea cu ochelari de soare sau alefgerea unei perechi neadecvate;
- Purtarea lentilelor de contact pentru o perioadă mai îndelungată decât cea recomandată;
- Expunerea la vânt, aer prea cald, rece sau uscat;
- Somnul insuficient sau insomniile;
- Prezența unui corp străin în ochi – o geană, praf, nisip sau altă impuritate, care cauzează și senzație de nisip în ochi și lăcrimare;
- Privitul pentru perioade lungi și fără pauze la ecranele dispozitivelor digitale – dacă lucrezi pe laptop sau petreci mult timp pe telefon, protejează-ți vederea cu ochelari cu filtru pentru lumina albastră.
Uneori, usturimea ochilor poate fi manifestarea unei afecțiuni oculare care necesită atenția imediată a unui specialist. Ia în considerare faptul că unele probleme de vedere sunt asimptomatice și este recomandat să mergi periodic la consulturi optometrice, chiar dacă nu te ustură ochii sau nu resimți niciun disconfort. În continuare, îți prezentăm, pe scurt, care sunt cauzele care pot avea acest simptom.
Conjunctivita virală sau bacteriană
Conjunctivita este o infecție a conjunctivei și debutează, adesea, la un singur ochi, însă problema se poate răspândi și la celălalt. Afecțiunea este de natură virală și bacteriană sau declanșată de o alergie, iar simptomele pot include usturime, roșeață, lăcrimare excesivă, scurgeri și mâncărime.
Afecțiuni corneene
Una dintre afecțiunile care cauzează usturimea ochilor este ulcerul cornean. Poate apărea în urma unei zgârieturi sau răniri a corneei și infectarea locului. Prezinți un risc mai mare de a te confrunta cu această problemă dacă porți lentile de contact, în special peste noapte. Alte simptome sunt durerea, roșeața, umflarea pleoapei, sensibilitate la lumină și vedere încețoșată.
Sindromul ochiului uscat
Uscăciunea ochilor este cauzată, în general, de secreția redusă de lacrimi sau de calitatea neadecvată a acestora. Unul dintre simptomele asociate este usturimea. Află din acest articol cum să îți protejezi vederea de sindromul ochilor uscați și ce alte manifestări poate avea această problemă.
Blefarita
Blefarita este o inflamație necontagioasă a pleoapei determinată de un exces de bacterii la nivelul genelor sau de blocarea glandelor sebacee. Prezinți un risc crescut de a te confrunta cu această problemă dacă ai afecțiuni de piele precum rozacee sau dermatită seboreică. Pe lângă o senzație de usturime a ochiului, manifestările pot fi umflarea pleoapei și mâncărime în zona oculară.
Episclerita
Episclerita este o inflamație a episclerei, care reprezintă o membrană fibroasă a ochiului, situată între conjunctivă și scleră, partea albă a globului ocular. Cauzele acestei afecțiuni nu sunt cunoscute, însă poate fi asociată cu anumite boli inflamatorii sau reumatice. Provoacă ochi care ustură și lăcrimează, roșeață, sensibilitate la lumină, durere și vedere încețoșată.
Alergii
Substanțele care pot declanșa alergii oculare sunt polenul, praful, fumul, părul de animale etc. Pentru a lupta împotriva alergenilor, organismul secretă histamină. Astfel, apar reacții alergice precum usturimea ochilor.
Alte simptome ce pot însoți usturimea ochilor
Usturimea ochilor se poate manifesta în același timp cu alte simptome. În aceste situații, specialistul își dă mai ușor seama care este cauza problemei tale. Spre exemplu, dacă te ustură ochii și ai o senzație de mâncărime, ar putea fi semnul unei alergii. În schimb, dacă usturimea este însoțită de secreții oculare, declanșatorul ar putea fi o infecție.
Iată care sunt alte simptome care pot apărea împreună cu usturimea ochilor:
- înroșirea ochilor;
- umflarea pleoapei;
- senzația de arsură în jurul ochilor;
- vederea încețoșată;
- dureri oculare sau de cap;
- senzația de uscăciune a ochilor;
- lăcrimarea excesivă;
- oboseală oculară;
- sensibilitatea crescută la lumină.
Când trebuie să mergi la un consult de specialitate?
Așa cum am văzut, usturimea ochilor poate fi cauzată de situații comune, precum expunerea la vânt sau la substanțele chimice din produsele de îngrijire. Simptomul este deranjant, însă va dispărea după un timp. În schimb, dacă te ustură ochii și vezi în ceață sau te confrunți și cu alte probleme oculare severe, programează-te cât mai repede la un consult optometric sau oftalmologic!
Consultațiile optometrice reprezintă primul pas în testarea vederii și te invităm să te programezi gratuit la Lensa. Specialistul poate diagnostica afecțiunile comune și viciile de refracție, iar, dacă este necesar, îți recomandă o investigare mai amănunțită la un medic oftalmolog. În timpul unui consult, specialistul:
- Te va întreba dacă te-ai expus la potențiali alergeni, ai afecțiuni oculare sau de sănătate, te confrunți și cu alte simptome, de cât timp resimți usturimea și celelalte manifestări etc.;
- Îți va examina corneea, conjunctiva, pleoapele și acuitatea vizuală;
- După stabilirea cauzei îți poate prescrie ochelari de vedere sau lentile de contact, picături oftalmice sau alt tratament adecvat. De asemenea, te va ajuta cu sfaturi și instrucțiuni.
Îți recomandăm să mergi regulat la consulturi optometrice pentru că unele afecțiuni oculare sunt asimptomatice în primă fază. Astfel, chiar dacă nu te ustură ochii sau nu ai alte manifestări, testează-ți vederea o dată pe an. Pentru problemele depistate din timp se poate propune un tratament mai eficient.
În plus, citește despre 4 simptome de vedere care îți spun că ai nevoie de ochelari. Nu neglija sănătatea ochilor tăi și bucură-te de confort ocular în fiecare zi!
Tratament pentru usturimea ochilor
Tratamentul pentru ochi care ustură diferă în funcție de cauzele identificate de specialist. În unele cazuri, ți se pot prescrie picături oftalmice: pentru ochi uscați, inflamații, infecții sau alergii. Acestea au rolul de a ameliora simptomele, de a hidrata și calma ochiul, dar și de a proteja filmul lacrimal.
Pentru a aplica ușor și corect picăturile oculare, lasă capul pe spate, trage blând pleoapa inferioară cu un deget și strânge ușor de flacon pentru a lăsa să cadă o picătură în ochi. Atenție! Vârful recipientului nu trebuie să atingă ochiul, pentru a evita transmiterea infecțiilor sau iritarea. Închide pleoapa și nu clipi, timp în care poți înlătura surplusul de soluție din zona respectivă cu un șervețel sau o dischetă de bumbac.
Alte remedii pentru usturimea ochilor sunt:
- Aplicarea unor comprese reci pe pleoapele închise;
- Evitarea expunerii la alergeni sau situații care au declanșat în trecut senzația de usturime;
- Clătirea ochilor cu apă din abundență, dacă ai intrat în contact cu substanțe iritante;
- Folosirea unor lacrimi artificiale de câteva ori pe zi, dacă așa ți-a prescris optometristul sau un alt specialist.
Intră pe blogul Lensa și află mai multe informații utile despre afecțiunile oculare, metodele de tratament, precum și sfaturi și recomandări pentru a-ți menține vederea sănătoasă!