Daca lumina soarelui nu ma deranjeaza, trebuie sa port ochelari de soare? Raspunsul este: „da”, din cauza razelor ultraviolete.

Lumina soarelui contine raze ultraviolete daunatoare pentru ochi, care pot cauza fotokeratita, pinguecula si deteriorarea permanenta a retinei.

Ce sunt fotokeratita si pinguecula

Fotokeratita este o afectiune dureroasa a ochilor, care apare atunci cand ochii sunt expusi la razele ultraviolete ale soarelui sau la cele provenite dintr-o sursa artificiala. Fotokeratita poate fi comparata cu arsurile solare pentru piele si afecteaza stratul de suprafata al corneei.

Una dintre formele fotokeratitei este orbirea cauzata de zapada, care apare frecvent la schiorii si alpinistii care nu folosesc ochelari de protectie.

Pinguecula reprezinta degenerarea si degradarea fibrelor de colagen. Este des intalnita si se prezinta ca o proeminenta de culoare alb-galbuie care creste pe tesutul transparent ce acopera ochiul la exterior.

Principalii factori de risc in cazul pingueculei sunt expunerea ochilor la razele ultraviolete, la vant, la praf si la vapori toxici.

Ce sunt razele ultraviolete

Razele ultraviolete, numite si raze UV, sunt radiatii electromagnetice cu o lungime de unda mai mica decat radiatiile luminii percepute de ochii nostri.

Razele ultraviolete se impart sunt de trei tipuri: UVA, UVB si UVC.

  • Razele UVA au lungimi de unda mai mari si trec cu usurinta prin sticla, insa expertii nu au reusit, inca, sa se puna de acord cu privire la modul in care aceste raze afecteaza ochiul uman;
  • UVB sunt cele mai periculoase raze ultraviolete si fac ca ochelarii de soare speciali sa fie absolut necesari pentru sanatatea ochilor. Aceste raze nu trec prin sticla;
  • Razele UVC nu ajung pana la suprafata pamantului, deoarece sunt blocate de atmosfera Terrei.

Cand ne afecteaza razele ultraviolete

Cei mai multi oameni cred ca razele ultraviolete ii afecteaza doar cand petrec mult timp afara, intr-o zi insorita, insa razele UV ne afecteaza in egala masura si intr-o zi innorata, deoarece norii nu constituie un obstacol pentru ele. In plus, razele ultraviolete au cea mai mare putere intre orele 10 si 14.

Reflectia luminii reprezinta o mare problema pentru ochi, asa ca nu uitati sa purtati ochelari de soare atunci cand in jur este multa zapada, apa sau nisip, dar si atunci cand conduceti un autovehicul. Factorii sunplimentari de risc sunt lampile solare, saloanele de bronzare si altitudinea ridicata.

Totodata, persoanele care sufera de cataracta (sau care au suportat o operatie de cataracta), de degenerare maculara sau de distrofie retinala trebuie sa acorde o si mai mare atentie riscurilor cauzate de razele ultraviolete.

Puteti gasi aici indexul razelor ultraviolete din urmatoarele zile pentru zona Europei.

Cum te poti proteja de razele ultraviolete

Pentru a te proteja de razele ultraviolete trebuie sa porti ochelari de soare. Desi unele lentile de contact ofera protectie fata de razele UV, ele nu acopera intregul glob ocular, iar ochelarii de soare raman obligatorii.

Cauta ochelari de soare care sa blocheze 99-100% din razele UVA si UVB. Astfel de ochelari poarta eticheta „UV 400”, precum cei de aici, care blocheaza toate razele ultraviolete cu lungimi de unda de pana la 400 nm.

Tu porti ochelari de soare? Scrie-ne in sectiunea de comentarii de mai jos!

Foto: Barn Images/Flickr, pixabay.com

Share.

About Author

Pentru inceput dorim sa iti multumim pentru interesul acordat blog-ului nostru. Lensa.ro este proprietate a S.C. Tensa Art Design S.R.L. Lensa.ro ajunge in 2015 cel mai mare magazin online de optica din Romania. Ti-ai dorit vreodata sa iti schimbi culoarea ochiilor fara nici un risc ? Daca da, atunci raspunsul pe care il cauti este chiar aici ( Lensa.ro ) . Suntem aici pentru a te ajuta sa faci alegerea potrivita. Pentru orice nelamurire nu ezita sa ne contactezi la numerele afisate de telefon ori email.