Ochelarii de soare au o istorie „intunecata” si un viitor luminos.

Istoria ochelarilor de soare pare sa inceapa pe vremea Imperiului Roman, cand imparatul Nero, cel creditat cu incendierea Romei si inceputurile persecutiei impotriva crestinilor, privea luptele dintre gladiatori prin doua smaralde de culoare verde deschis pe care le tinea in dreptul ochilor.

O dovada a existentei ochelarilor de soare in urma cu peste 650 de ani pare a fi reprezentata de o pictura realizata de Tommaso da Modena, in 1352. Conform fanilor ochelarilor de soare, personajul tabloului purta un astfel de accesoriu, desi noi suntem inclinati sa credem ca ochelarii pictati de artistul italian erau, de fapt, ochelari de vedere.pictura ochelari de vedere soareIncepand cu secolul 12, ochelarii de soare erau purtati de judecatorii din China, conform all-about-sunglasses.blogspot.ro. Lentilele din sticla fumurie nu erau folosite, insa, ca o protectie fata de lumina soarelui, ci pentru a ascunde privirile si a nu lasa persoanele de fata si mai ales inculpatii sa intuiasca viitoarele decizii. Putem spune ca, intr-un fel, justitia chineza era „legata la ochi” in urma cu 800 de ani.

Daca luam in considerare astfel de date istorice, aparitia cu ochelari de soare a personajului Jack Rackham din indragitul serial „Black Sails” nu mai este un anacronism, asa cum a fost acuzata pe o serie de forumuri si site-uri dedicate fanilor productiei Starz. In fond, actiunea serialului este plasata in 1715, la 285 de ani dupa ce italienii incepusera deja sa-i poarte la sfaturile medicilor acelor timpuri (1430).ochelari de soare black sailsIn jurul anului 1752, opticianul englez James Ayscough a realizat o serie de experimente cu ajutorul ochelarilor de soare. El credea cu tarie in faptul ca lentilele albastre sau verzi puteau corecta anumite probleme de vedere. Protectia fata de razele ultraviolete nu era o preocupare pentru specialistii din acele timpuri.

Ochelarii de soare cu lentile galbene si maro au fost deseori prescrisi persoanelor care sufereau de sifilis in secolul 19 si la inceputul secolului 20, deoarece unul dintre simptomele bolii era hipersensibilitatea la lumina.

La inceputul secolului 19, ochelarii de soare au devenit mult mai raspanditi in intrega lume, mai ales dupa ce starurile de la Hollywood au inceput sa-i considere un accesoriu la moda.

Productia in masa a ochelarilor de soare la preturi convenabile a debutat in 1929, cand Sam Foster, fondatorul companiei Foster Grant, a inceput sa-i vanda pe plajele din Atlantic City si New Jersey.

Ochelarii de soare polarizati au aparut in 1936, cand cofondatorul companiei Polaroid Corporation a folosit filtrul Polaroid patentat de el insusi in fabricarea ochelarilor de soare.

Ochelarii de soare au fost folositi si in Al Doilea Razboi Mondial, cand Ray Ban a creat ochelarii anti-orbire polarizati, in stil „aviator”. Ochelarii Ray-Ban Aviator au devenit populari in randul celebritatilor si chiar a oamenilor obisnuiti in 1937, cand au aparut pe piata pentru prima data.

In prezent, multe modele de ochelari de soare ofera protectie fata de razele ultraviolete si lumina albastra si sunt recomandati chiar si pentru copii de catre medicii oftalmologi.

Foto: Crative Commons

Share.

About Author

Pentru inceput dorim sa iti multumim pentru interesul acordat blog-ului nostru. Lensa.ro este proprietate a S.C. Tensa Art Design S.R.L. Lensa.ro ajunge in 2015 cel mai mare magazin online de optica din Romania. Ti-ai dorit vreodata sa iti schimbi culoarea ochiilor fara nici un risc ? Daca da, atunci raspunsul pe care il cauti este chiar aici ( Lensa.ro ) . Suntem aici pentru a te ajuta sa faci alegerea potrivita. Pentru orice nelamurire nu ezita sa ne contactezi la numerele afisate de telefon ori email.

Leave A Reply